Local hero bezorgt Tottenham winst op Arsenal

Tottenham Hotspur heeft in eigen huis drie zwaarbevochten punten gepakt in de strijd om de vierde plaats in de Premier League. Maar belangrijker: rivaal en stadsgenoot Arsenal werd verslagen (2-1).

In een aantrekkelijk duel golfde het spel de hele wedstrijd op en neer. Afwijkend van de clubfilosofie liet Arsenal Tottenham het spel maken, om zo in de omschakeling van de ruimte achter de defensie van The Spurs te profiteren.

Al na elf minuten pakte die strategie goed uit. Danny Welbeck, die de geblesseerde Alexis Sánchez verving, sprintte aan de rechterkant langs Danny Rose. De slungelige aanvaller legde terug op Olivier Giroud, die met een mislukt schot Mesut Özil bereikte. De Duitser aarzelde niet en schoot met de binnenkant van de voet de 0-1 achter Hugo Lloris.

Tottenham bleef de betere ploeg, maar vergat voor rust toe te slaan. Afgezien van het goede veldspel bleef het slechts bij een aantal schotpogingen van afstand (Rose en Lamela). De thuisploeg blafte wel, maar beet niet. Die beet kwam er wel na de thee, toen de goed spelende spits Harry Kane zijn ploeg op gelijke hoogte zette. Vanuit een corner tikte hij zijn 21e treffer (over alle competities) van het seizoen tegen het net: 1-1.

De nieuwe held van de Spurs: Harry Kane. (PRO SHOTS/Action Images)

Ook na de 1-1 bleef de wedstrijd het aanzien meer dan waard. Doelman Ospina hield Arsenal met een aantal reddingen knap op de been (schoten Mason en Dembélé). Aan de andere kant was Welbeck nog dichtbij de beslissing. Maar ook hij zag zijn inzet door Lloris gekeerd worden.

Exact op het moment dat beide ploegen vrede leken te hebben met het gelijke spel, besliste Kane de wedstrijd. Met een tegendraadse kopbal bezorgde de local hero zijn club de drie zwaarbevochten punten (2-1). Daardoor springt Tottenham over Arsenal op de ranglijst. De subtopper staat nu voor even op een gedeelde derde plaats. Arsenal zakt naar plaats zes. Al hebben ook The Gunners nog voldoende kansen op de vierde plek, dat recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.