FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 februari 2015

Snookeraars Selby en Murphy in finale German Masters

Snookeraars Mark Selby en Shaun Murphy staan in de finale van de German Masters. In Berlijn won Murphy de halve finale van Liang Wenbo met 6-4. Selby versloeg Stephen Maguire met 6-2. 

Murphy kwam al snel 3-0 voor in de partij tegen Wenbo, mede door een break van 141. Daarna is het de beurt aan de 27-jarige Chinees om wat te laten zien. Mede door breaks van 105 en 90 werd het 3-3. Ook het zevende frame is voor de Wenbo, maar daarna zet Murphy een tandje bij. Murphy scoort een 65, een 145 en een 89-break om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Die break van 145 is de op één na hoogste break van het toernooi. Judd Trump noteerde in de kwartfinale tegen Selby een maximum break van 147. Hij verloor die partij wel met 4-5. 

Murphy won eerder in Berlijn al van Mark Williams (5-2), Mark Allen (5-4) en Ronnie O'Sullivan (5-4). 

Selby had zaterdagavond geen probleem met Maguire. Met breaks van  68, 94 en 73 stond het snel 3-0. Maguire mocht nog wat terug doen met een break van 74. Selby ging door met breaks van 55 en 89 om er 5-1 van te maken. Maguire mocht nog een frame pakken, maar daarna was het gedaan met de Schot. Selby won de partij met 6-2. 

De finale van de German Masters zondag gaat over best of 17 frames. De speler die als eerste negen frames wint mag zich de winnaar noemen van het toernooi in Berlijn. 

Uitslagen Eredivisie (07/02/2015) II

PSV heeft opnieuw een stap gezet naar de titel in de Eredivisie. De Eindhovenaren klopten in eigen huis FC Utrecht met 3-1. Voor provinciegenoot NAC Breda worden de zorgen juist groter en groter. In Breda werd de thuisclub met 0-1 geklopt door Vitesse, waardoor de laatste plaats steeds dichterbij komt.

PSV

3 - 1

FC Utrecht

 47' Narsingh
 51' Depay
 90+1' Depay
   70' Ayoub
 
 Gele kaart: Willems (PSV), Janssen, Leeuwin, Hardeveld (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado (Hiljemark/73)
Maher
Narsingh (Locadia/86)
De Jong
Depay
  Ruiter
Markiet
Leeuwin (Heerings/81)
Letschert
Hardeveld
Janssen
Ayoub
Diemers
Duplan
Rubin (Haller/67)
Oar (Barazite/77)

NAC Breda

0 - 1

Vitesse

     64' Traoré
 
 Gele kaart: Labyad (Vitesse)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.800
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch
Van der Weg
Seuntjens
Swerts (Matic/69)
Borahsasar (Zschusschen/62)
De Kamps (Suk/82)
Tighadouini
Fernandez
  Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Qazaishvili
Labyad (Leerdam/77)
Traoré (Wallace/90)
Oliinyk (Djurdjevic/62)

Kali van FC Utrecht op weg naar Qatar

FC Utrecht raakt mogelijk op korte termijn verlost van Anouar Kali. De middenvelder kan vertrekken naar een club uit Qatar, naar verluidt Al-Gharafa. De 23-jarige Utrechter raakte vorige week in opspraak toen hij op de training ploeggenoot Kristoffer Peterson een gebroken kaak sloeg.

Kali kreeg in eerste instantie alleen een geldboete, maar onder druk van de publieke opinie besloot de clubleiding begin deze week om hem alsnog disciplinair te schorsen. De middenvelder mist daardoor in twee weken drie wedstrijden. "De situatie voor Anouar is hier dusdanig moeilijk, dat dit de beste oplossing zal zijn", zei Alflen zaterdag bij FOX Sports over de belangstelling uit Qatar.

Kali keerde vorig jaar terug in de Domstad na één jaar bij Roda JC. Aangezien de transfermarkt in Qatar nog open is, kan de middenvelder nog deze maand vertrekken bij de club waar hij in opspraak is geraakt.

Juventus te sterk voor AC Milan, Torino haakt aan bij subtop

Torino heeft zaterdag aansluiting gevonden bij de subtop in de Serie A. De ploeg uit Turijn was in Verona met 3-1 te sterk voor thuisploeg Hellas. Door de overwinning komt Torino op 31 punten, goed voor de zevende plaats. Lazio, dat vierde staat, heeft slechts drie punten meer.

Josef Martinez zette de gasten na een halfuur op voorsprong. Vlak na rust zorgde Fabio Quagliarella voor de 0-2. Luca Toni bracht de spanning in de slotfase nog wel even terug, maar in blessuretijd zorgde Omar El Kaddouri voor de beslissing.


Juventus heeft zaterdag in de Italiaanse Serie A gewonnen van AC Milan. Op eigen veld was de koploper met 3-1 de baas over het ver weggezakte Milan, waar Marco van Ginkel het hele duel vanaf de bank toekeek.

Carlos Tévez had de thuisploeg in de veertiende minuut op voorsprong gezet. Kort na de gelijkmaker van Luca Antonelli was het na ruim een half uur 2-1 via Leonardo Bonucci. De Spanjaard Álvaro Morata tekende in de 65e minuut voor de 3-1.

Juventus heeft 53 punten uit 22 duels. AS Roma volgt met 43 punten, het gaat zondag op bezoek bij Cagliari.

Everton en Liverpool stellen teleur

De derby in de Premier League tussen Everton en Liverpool heeft zaterdag niet het gewenste spektakel opgeleverd. De ploegen hielden elkaar op Goodison Park op 0-0. Daar schiet zowel Liverpool als Everton weinig mee op voor de ranglijst.

Al na elf seconden moest arbiter Anthony Taylor fluiten voor een overtreding, waardoor de bijna 40 duizend toeschouwers er eens goed voor gingen zitten. Ze werden daarna vooral getrakteerd op slordig spel. Ook Steven Gerrard kon daar geen verandering in brengen. De captain van Liverpool speelde naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste Merseyside-derby. Gerrard verhuist komende zomer naar Los Angeles Galaxy.

Oranjevrouwen lopen over Thailand heen

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zaterdag hun eerste wedstrijd na de succesvolle play-offs om het WK-ticket gewonnen. De Oranjevrouwen boekten in Almelo een afgetekende zege op Thailand: 7-0.

Sherida Spitse brak de ban. Ze bekroonde met de 1-0 haar honderdste interland. Tessel Middag zorgde voor de 2-0-ruststand. De ploeg van trainer Roger Reijners ging na rust vrolijk door. Eshly Bakker, Lieke Martens, Anouk Dekker, nogmaals Middag en Kirsten van de Ven lieten het publiek nogmaals juichen.

Nederland plaatste zich eind november ten koste van Italië voor het WK, komende zomer in Canada. Thailand kwalificeerde zich ook voor de mondiale eindronde.

Eshly Bakker in duel met Pikul Khueanpet (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Eshly Bakker in duel met Pikul Khueanpet (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Tweede zege op rij voor Van der Vaart en HSV

Rafael van der Vaart heeft zaterdag met Hamburger SV de tweede zege op rij in de competitie geboekt. De club uit de Noord-Duitse havenstad was op eigen veld met 2-1 te sterk voor Hannover 96. Woensdag won HSV nog met 3-0 bij SC Paderborn.

Van der Vaart werd in de rust gewisseld door trainer Joe Zinnbauer. De thuisclub stond toen al met 1-0 voor, maar daar kwam een behoorlijke dosis geluk bij kijken. Eerst miste de Spanjaard Joselu een strafschop namens Hannover. Drie minuten later werkte Marcelo de bal achter zijn eigen doelman. Vlak na rust kwam HSV op 2-0 via Marcell Jansen. Artur Sobiech deed nog wat terug, maar verder kwam Hannover niet.

Door de zege loopt HSV verder weg bij de degradatiezone. Van der Vaart en zijn teamgenoten staan nu elfde. Hannover is achtste.

Fans enthousiast over Fifty Shades-film

Honderd fans kregen vrijdagavond in New York de aankomende blockbuster Fifty Shades of Grey te zien. Ze reageerden na afloop erg enthousiast op de film, meldt NY Daily News. Vooral de chemie tussen hoofdrolspelers Jamie Dornan en Dakota Johnson werd geprezen.

De film draait om de ontluikende seksuele relatie tussen de steenrijke zakenman Christian Grey en de naïeve Anastasia Steele. Grey wijdt het meisje in in de wereld van de harde sm tijdens de broeierige verhouding tussen de strenge meester en zijn sub, de onderdanige partner Anastasia. De boekenreeks die de film voorging, was wereldwijd een enorm succes.

Het honderdkoppige vrouwelijke publiek klapte veel tijdens de voorstelling, en de eerste scène van Jamie als Christian werd met een hoop geschreeuw ontvangen. Kathy Exposito zat in de zaal: "Ik heb geen problemen met seks. Maar er zit wel een groot verschil tussen thuis in je eentje het boek lezen, of hier in de zaal met honderd mensen naar de film te kijken. Ik dacht: nu weet iedereen dat ik van dit soort dingen houd."

Een andere vrouw prijst het acteerwerk. "Ik hoorde dat de hoofdrolspelers elkaar in het echt niet zo graag mogen. Maar ze deden het prima, er was veel aantrekkingskracht tussen hen." De film was beter dan de boeken, stelde een bezoekster uit Ierland. "Het boek was saai, de film veel boeiender."

De film Fifty Shades of Grey gaat op 12 februari draaien in de Nederlandse bioscopen.

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

Om 19.45 uur begon in  de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle. De thuisploeg won deze wedstrijd met 4-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.


SC Heerenveen-speler Pele van Anholt in duel met PEC-Zwolle speler Jody Lukoki (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

4 - 0

PEC Zwolle

 3' Slagveer
 10' Larsson
 42' Uth(pen)
 85' Veerman 
   
 
 Gele kaart: , Lukoki, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.145
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
v.Aken
v.Anholt (Schmidt/46)
De Roon
v.d.Berg
Thern
Slagveer (Duarte/75)
Uth
Larsson (Veerman/84)
  Hahn
v.Polen (Broerse/46)
v.d.Werff
Lam
v.Hintum
Rienstra (Becker/46)
Drost
Brama
Lukoki
Nijland (Ferfelis/65)
Thomas

Rode loper uitgerold voor de Bafta's

Iedereen die er in de filmwereld toe doet, verzamelt zich zondag op zijn paasbest in Londen voor de uitreiking van de Bafta's. De prestigieuze filmprijzen van de British Academy of Film and Television Arts worden ook wel de Engelse Oscars genoemd en gelden, net als de Golden Globes, als belangrijke graadmeter voor de Academy Awards die op 22 februari in Hollywood worden verdeeld.

Het kleurrijke The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson is de grootste kanshebber zondag in Londen. De film sleepte een recordaantal van elf nominaties in de wacht. Birdman en The Theory of Everything kregen beide tien nominaties. In totaal zijn er 25 prijzen te verdelen.

The Grand Budapest Hotel maakt onder meer kans op de prijs voor beste film. In die categorie neemt de komedie het op tegen Birdman, Boyhood, The Imitation Game en The Theory of Everything. Wes Anderson is genomineerd voor beste regisseur, samen met collega's Alejandro G. Inarritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), James Marsh (The Theory of Everything) en Damien Chazelle (Whiplash).

Hoofdrolspeler Ralph Fiennes neemt het in de categorie beste acteur op tegen Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Jake Gyllenhaal en Michael Keaton. The Grand Budapest Hotel is ook in de race om de titel voor beste scenario, samen met Birdman, Boyhood, Nightcrawler en Whiplash. De veelgeprezen film dingt ook mee naar Bafta's in de categorieën beste muziek, beste cinematografie, beste montage, beste productie, beste kostuums, beste geluid en beste haar en make-up.

Felicity Jones (The Theory of Everything), Julianne Moore (Still Alice), Reese Witherspoon (Wild), Amy Adams (Big Eyes) en Rosamund Pike (Gone Girl) nemen het tegen elkaar op in de strijd om de titel beste actrice. Cameraman Hoyte van Hoytema kan het festijn in Londen nog een Nederlands tintje geven. De Zweeds-Nederlandse filmer is voor zijn werk aan het ruimte-epos Interstellar genomineerd in de categorie beste cinematografie.

De British Academy of Film and Television Arts kent de filmprijzen sinds 1948 jaarlijks toe. Prins William is sinds 2010 voorzitter van de academie. De Bafta's worden uitgereikt tijdens een groots awardgala in The Royal Opera House in Londen, dit jaar voor de tiende keer gepresenteerd door de Britse komiek Stephen Fry.

Onder meer de Engelse rockband Kasabian is gestrikt voor een optreden en onder de genodigden zijn onder anderen internationale filmsterren en kanshebbers Amy Adams, Patricia Arquette, Steve Carell, Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ethan Hawke, Felicity Jones, Michael Keaton, Keira Knightley, Julianne Moore, Edward Norton en Reese Witherspoon.

Stropdas uit Fifty Shades Of Grey geveild

De stropdas die acteur Jamie Dornan draagt in de verfilming van Fifty Shades Of Grey, heeft meer dan 1600 pond (ruim 2400 euro) opgebracht voor het goede doel. De stropdas was ingelijst en door Dornan gesigneerd.

Het kledingstuk maakte onderdeel uit van een veiling van showbizmemorabilia, waarvan de opbrengst naar de Pancreatic Cancer Action ging, meldt Digital Spy. De veiling sloot vrijdag. Er werd ook onder meer een gesigneerd exemplaar van het album Four van One Direction geveild voor 350 pond (bijna 470 euro).

Meer Nederlands-Duitse films

De Nederlandse en Duitse filmindustrie kunnen straks makkelijker samen films gaan maken. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft op het Internationaal Filmfestival van Berlijn een verdrag voor de coproductie van films ondertekend met haar Duitse collega's. Dat heeft het ministerie van OCW zaterdag bekendgemaakt.

Met het verdrag krijgen regisseurs, acteurs en scenaristen uit Nederland en Duitsland meer ruimte om de handen ineen te slaan. In beide landen kunnen meer films worden gemaakt. Het is ook de bedoeling dat films uit beide landen vaker in de bioscopen van het buurland te zien zijn.

Vrouw onthoofdt man om 'perverse' seks

Een 49-jarige Turkse vrouw heeft een 67-jarige man onthoofd omdat hij 'perverse' seksuele handelingen met haar wilde uitvoeren. De Turkse verklaarde dit zaterdag tegen de officier van justitie, meldt de Turkse krant Hürriyet. De man had de handelingen gezien in Duitse pornofilms. 

Het stel was volgens de islamitische wet getrouwd en ze kenden elkaar pas sinds september. Volgens de vrouw wilde de man elke dag seks en gebruikte hij veel geweld tegen haar. Wanneer ze seks weigerde, sloeg en beledigde hij haar. 

Tijdens de laatste ruzie op 30 januari kwam de 12-jarige zoon, uit een eerder huwelijk van de vrouw, tussenbeide. De zoon probeerde zijn moeder te beschermen en sloeg de man neer met een antenne. Daarop bracht de vrouw haar man om het leven door zijn keel door te snijden met een keukenmes. De vrouw zit vast tot de zaak voor de rechtbank komt. 

11 minuten gameplay van The Order: 1886

AGB Leaked Videos uit Spanje heeft 11 minuten gameplay van The Order: 1886 gelekt. Het is allemaal in het Italiaans, maar dat mag de pret niet drukken. Het lijkt het begin van het spel te zijn.

Daarnaast geeft Ready at Dawn achtergrondinformatie over de ontwikkeling van The Order:1886.

En PlayStation laat zien wat er allemaal in de Collector’s Edition zit.

• “Galahad Under Fire”-beeldje
• Collectable Steelbook
• “Coat of Arms” Stickers
• Knight’s Arsenal dlc
• Official Game Soundtrack met Bonus Tracks
• Unreleased Behind-The-Scenes beeldmateriaal

The Order: 1886 komt op 20 februari uit voor PlayStation 4.

Rugbyers Frankrijk in eigen huis te sterk voor Schotland

Frankrijk heeft de eerste wedstrijd van de Six Nations weten te winnen van Schotland. In het Stade de France werd er met 15-8 gewonnen van Schotland. 

De Schotten, met Tim Visser in de basis, hadden het betere van het spel, maar gaven te vaak een penalty weg. Dat heeft ze uiteindelijk de wedstrijd gekost. Vlak voor rust, toen het 9-3 voor Frankrijk stond, wist Schotland de enige try van de wedstrijd te maken. Dougie Fife was de gevierde man bij de Schotten. De conversie werd echter niet benut. 

In het tweede bedrijf kwam Frankrijk beter in zijn spel en kreeg in het slot van de wedstrijd een grote kans om echt toe te slaan. Visser faalde in de interceptie, waarna Yoann Huget er vandoor kon gaan. Mark Bennett verkwam uiteindelijk dat Frankrijk de try kon maken. Fly-half Camille Lopez schoot in de tweede helft nog wel twee keer de bal tussen de palen waardoor er de 15-8 eindstand op het bord kwam staan. 

Frankrijk speelt volgende week hun tweede wedstrijd in Dublin tegen Ierland. Schotland speelt dan thuis tegen Wales. Engeland zal het volgende week opnemen tegen Italië.  

Pascal Pape (Frankrijk, in het rood) in actie met de Schot Richie Gray. (PRO SHOTS/Actionimages)
Pascal Pape (Frankrijk, in het rood) in actie met de Schot Richie Gray. (PRO SHOTS/Actionimages)

Van Gerwen neemt wraak op Lewis en wint in Wigan

Vandaag werd in Wigan de tweede, van in total zes, UK Open Qualifiers gespeeld. Darter Michael van Gerwen bleek de sterkste, de Brabander won het vloertoernooi ten koste van landgenoot Vincent van der Voort. In de laatste leg van de Nederlandse finale miste Van Gerwen nog dubbel twaalf voor een 9-darter.

Vincent van der Voort mocht tevreden zijn met zijn prestatie. De man uit Purmerend kwam goed voor de dag en versloeg onder andere Brendan Dolan en James Wade op weg naar de finale. Jelle Klaasen presteerde prima met een plaats in de kwartfinale. Adrian Lewis, de winnaar van gisteren, presteerde ook sterk. In de kwartfinale pakte Van Gerwen hem echter terug voor de nederlaag van vrijdag.

Resultaten UK Open Qualifier 2:

Kwartfinales:    
Michael van Gerwen (NED) 6-1 Adrian Lewis (ENG)
Michael Smith (ENG) 6-4 Andy Hamilton (ENG)
Vincent van der Voort (NED) 6-3 Ricky Evans (ENG)
Jelle Klaasen (NED) 2-6 Brendan Dolan (N-I)
Halve finales:    
Michael van Gerwen (NED) 6-3 Michael Smith (ENG)
Vincent van der Voort (NED) 6-5 Brendan Dolan (N-I)
Finale:    
Michael van Gerwen (NED) 6-1 Vincent van der Voort (NED)

Sportblog: Kinderen kapen FOX & Depay geeft moeder auto

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen. Vandaag is er een extra editie om het vele leuks met jullie te kunnen delen.

Laagste score ooit in basketbalwedstrijd
In basketbalwedstrijden wordt er meestal driftig op los gescoord. De ploegen van de middelbare scholen Bibb County en Brookwood uit Alabama doen hier meestal vrolijk aan mee, want in november won Brookwood nog met 40-36 van Bibb County. Wij moesten dan ook even tweemaal met de ogen knipperen om te geloven dat het slechts 2-0 in het voordeel van Bibb County was geworden.

Volgens Tuscaloosanews was Brandon Rutledge degene die in de eerste minuut uit een rebound scoorde. De overige 31 minuten gebeurde er helemaal niets meer. Beide ploegen beperkten zich tot verdedigen, omdat de coaches hun spelers wilden sparen. Het was voor hen namelijk al de vierde wedstrijd in een week tijd.

Toch is de 2-0 al eens eerder behaald, in 1977 in een duel in North Carolina tussen Durham Hillside en Roxboro Person.

Vieri ontdekt de selfiestick
Oud-voetballer Christian Vieri mag dan gestopt zijn met voetbal, hij is zeker niet gestopt met het maken van shots. Op zijn Instagram-account wemelt het namelijk van selfies, gemaakt met een selfiestick. De kiekjes vormen een kolderiek geheel, want ze lijken allemaal op elkaar. Het enige dat steeds anders is, zijn de personen op de foto. Bekijk de imposante selfiecarrière van de voormalig Italië-spits op Instagram.

Depay geeft zijn moeder een auto cadeau
PSV-speler Memphis Depay heeft veel aan zijn moeder te danken. Als steun en toeverlaat maakte zijn het mogelijk dat de jonge Depay zich volledig op het voetballen kon storten. Nu het voorspoedig gaat met de loopbaan van Memphis vond hij het tijd om wat terug te doen. Het gezin had het vroeger nooit breed maar dat is nu wel anders voor de jonge voetballer. Daarom wilde hij zijn moeder mee laten delen in zijn geluk met een speciaal cadeau. Hij verraste zijn moeder met een nieuwe auto, een Mercedes. Wel iets minder opvallend qua kleur dan zijn eigen camouflageauto.

 

Olympisch kampioen Jenner wordt vrouw
Oud-atleet Bruce Jenner zou bezig zijn met een vrij grote verandering in zijn leven: De geruchten zijn zeer sterk dat hij binnenkort als vrouw door het leven zal gaan. Er werd al maanden gespeculeerd over zijn steeds wat veranderende uiterlijk, maar PEOPLE zegt het nu zeker te weten: Bruce Jenner wordt een vrouw. "Hij is eindelijk gelukkig", aldus een bron dicht bij de familie. "Zijn familie staat volledig achter hem en dat is waarom dit ook de perfecte tijd is om deze beslissing eindelijk door te zetten."

De olympisch kampioen op de tienkamp van 1976 zou tevens bezig zijn met een realityserie, want hoewel het natuurlijk een enorme verandering is, moet er wel geld verdiend worden. Jenner is tegenwoordig een soort tv-persoonlijkheid, waardoor het grote publiek hem helaas vooral kent als 'iemand die bekend is omdat hij bekend is' en niet als olympisch kampioen op het koningsnummer van de atletiek.

Zijn uiterlijk zou al langzaam aan het veranderen zijn. Zo duiken er steeds vaker foto's van Jenner op met langer haar en make-up, wat hij volgens een insider doet om het voor zijn familie makkelijker te maken. "Hij heeft expres voor deze wat langzamere manier gekozen, om niet ineens iedereen totaal te shockeren." De verwachting is dat de 65-jarige oud-sporter binnenkort een volledig open interview zal geven op de Amerikaanse tv.

Priester aangezien voor Celtic-voetballer
Celtic heeft in de afgelopen transferperiode Michael Duffy aangetrokken. Vele fans van de Schotse voetbalclub zijn de speler via Twitter meteen gaan volgen, maar hebben niet helemaal goed opgelet. In plaats van de van Derry City voetballer Michael Duffy te volgen deden ze dat bij de priester Michael Duffy. De New Yorkse geloofsheer had nog nooit van Celtic gehoord, maar is door de vele volgers wel fan geworden van de club uit Schotland.

Voetbal kijken deed hij ook amper. "Ik kijk alleen af en toe tijdens het WK naar voetbal. Bijvoorbeeld als er een priester uit Ghana of Zuid-Amerika in New York op bezoek is." Duffy wenst zijn naamgenoot in ieder geval veel succes. "We zijn er trots op om een Duffy te zijn." Het verschil in de Twitternaam tussen beide Duffy's? De voetballer Duffy heeft een underscore achter zijn naam staan. Het heeft in ieder geval veel publiciteit opgeleverd, want de priester Duffy is inmiddels in veel landen bekend geworden.

Drieduizend euro geëist van Lukoki wegens heling
Voetballer en oud-Ajacied Jody Lukoki hangt een boete van drieduizend euro boven het hoofd zo laat Novum ons weten. Dat is de eis die de officier van justitie woensdag voor de rechter in Amsterdam uitsprak. Lukoki, tegenwoordig spelend voor PEC Zwolle, wordt verdacht van heling van een kostbaar horloge.

De 22-jarige aanvaller zou aan ene Dustin B. twaalfduizend euro hebben betaald om een horloge van het exclusieve merk Audemars Piguet voor hem te regelen. De nieuwwaarde van een dergelijk horloge kan, afhankelijk van het type, oplopen tot meer dan vijftigduizend euro. De officier stelt dat Lukoki had moeten weten dat het horloge van diefstal afkomstig is. Het voorval speelde zich af tussen november 2013 en mei 2014, toen Lukoki nog voor Ajax uitkwam.

Transfer Fletcher verrast Van Gaal
Louis van Gaal is over het algemeen een coach die niets ontgaat, zou je denken. Toch werd de manager van Manchester United gisteren voor met 3-0 gewonnen de return in de FA Cup tegen Cambridge United verrast. De oefenmeester had bij de reserves een plek ingeruimd voor Darren Fletcher, maar de middenvelder was minder dan 24 uur daarvoor verkast naar West Bromwich Albion.

Mogelijk had Van Gaal het zo druk met het bijspijkeren van zijn Engels dat hij het nieuws niet in de gaten kon houden. In plaats van Fletcher werd te elfder ure Ashley Young op de reservebank geposteerd.

Kinderen kapen uitzending van FOX Sports
In de rust van de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Twente waren de mensen van FOX Sports druk bezig met de analyse van de eerste helft totdat ze onderbroken werden. Niet door een ballenjongetje, maar een hele horde kinderen, die van geen ophouden meer wisten:

 

Uitslagen Eredivisie (07/02/2015) I

Vanavond stonden in de Eredivisie om 18.30 uur twee wedstrijden op het programma. Excelsior verraste FC Twente door in Enschede met 1-3 te winnen. Eerder waren de Rotterdammers de Tukkers al in eigen huis de baas geweest. Ook FC Dordrecht pakte weer een punt, want ADO Den Haag werd op 0-0 gehouden.

FC Twente

1 - 3

Excelsior

 28' Corona    22' Stans
 51' Bovenberg
 86' Vermeulen
 
 Gele kaart: Stevens (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Ter Avest (Engelaar/79)
Lachman
Bjelland
Schilder
Mokotjo (Börven/71)
Ziyech
Tapia
Corona
Castaignos
Mokhtar (Ould-Chikh/59)
  Damen
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins (T.Varela/77)
Kruys (Van Diermen/82)
Stans
Botaka
Van Weert (Vermeulen/69)
Auassar

FC Dordrecht

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Biekman, Ojo (FC Dordrecht), Van Duinen, Kristensen, Hansen (ADO Den Haag)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.974
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Te Loeke
J.Fortes
Lima
Peersman
Gosens
Steenvoorden
Ojo (Van Deelen/85)
Van Haaren
Van Overeem
Biekman (Ten Voorde/68)
Lewis
  Hansen
Malone
Wormgoor
Derijck
Meijers
Kristensen
Alberg
Bakker (Zuiverloon/62)
Eduardo (Houtkoop/81)
Van Duinen
Iakovenko (Kramer/71)

Zwitser Küng in nagelbijter naar wereldtitel op de afdaling

De Zwitserse skiër Patrick Küng heeft in Beaver Creek de wereldtitel op de afdaling gepakt. Op de beroemde Birds of Prey-piste was Küng in een zenuwslopende wedstrijd de snelste, terwijl het vooral om de overige medailles ongekend spannend was. De Nederlander Marvin van Heek kwam vanwege ziekte net als op de super-G niet aan de start.

De Zwitser Carlo Janka was de eerste met een toprun, maar hij moest de Fransman Adrien Theaux even later de hand schudden. De enorme groep kanshebbers ging vervolgens verder met de Amerikaan Steven Nyman, die bekend staat als specialist op de piste in Beaver Creek. Hij maakte dat helemaal waar en maakte korte metten met de tijd van Theaux. De van een blessure teruggekeerde Svindal kwam er net niet aan, terwijl ook Max Franz, Georg Streitberger en Christof Innerhofer faalden.

Het was vervolgens de beurt aan de Zwitser Beat Feuz, die op de Birds of Prey al regelmatig topprestaties neergezet heeft. Bovenin ging hij echter tot twee keer toe bijna onderuit, maar met een fenomenale run wist hij dat goed te maken en pakte hij met slechts 0,03 seconden voorsprong de snelste tijd. Dominik Paris faalde net als op de super-G, terwijl de Fransman Guillermo Fayed, het hele seizoen al stabiel bezig, na een zenuwslopende run - waarin het constant stuivertje wisselen was met Feuz - de uiteindelijk vijfde tijd wist te skiën.

Küng gaat uit zijn dak na de afdaling van zijn leven (Foto: Getty)

De Noor Kjetil Jansrud was voor velen de favoriet dankzij zijn sterke seizoen, maar een stevige botsing met een poortje op de super-G bleek hem te veel te hinderen: Jansrud werd slechts vijftiende. Daarna kwam dan Küng naar beneden en als eerste leek hij voor een nagenoeg foutloze run te zorgen. Hij opende net zo snel als landgenoot Feuz, maar vervolgens bouwde hij zijn voorsprong langzaam maar zeker uit. Onderaan bleek Küng 0,31 seconden sneller te zijn dan Feuz. 

Olympisch kampioen Matthias Mayer kon met een twaalfde plek niet overtuigen, evenals kersvers wereldkampioen super-G Hannes Reichelt, die dertiende werd. De Amerikaan Travis Ganong, dit seizoen goed voor één World Cup-zege, zette zijn thuispubliek echter in vuur en vlam, door de tijd van Küng serieus te bedreigen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar wel snoepte hij het zilver weg voor de neus van Feuz. Direct daarna leek Didier Defago in zijn laatste grote wedstrijd op weg naar een kleine stunt, maar de olympisch kampioen afdaling van 2010 moest na een fout genoegen nemen met de elfde plek. Het goud was zo voor Küng, gevolgd door Ganong op 0,24 seconden, Feuz (+0,31), Nyman (+0,34), Fayed (+0,39) en Svindal (+0,45).

DR Congo derde op Afrika Cup

De Democratische Republiek Congo heeft zaterdag de derde plaats opgeëist bij de Afrika Cup. Het duel met gastland Equatoriaal-Guinea om het brons eindigde in 0-0. Congo nam de strafschoppen vervolgens beter.

Equatoriaal-Guinea mocht in Malabo beginnen aan de penaltyreeks, maar deed dat niet bepaald goed. Javier Balboa miste de eerste strafschop en ook de tweede werd gemist, door Raúl Fabiani. Omdat Cedrick, Lema Mabidi, Chancel Mbemba en Cedric Mongongu wel trefzeker waren vanaf elf meter, mocht Congo het brons in ontvangst nemen.

Het is de eerste medaille voor DR Congo bij de Afrika Cup sinds 1998. Toen werd het land met hoofdstad Kinshasa ook derde. In 1968 won DR Congo het toernooi. Zes jaar later lukte dat ook, toen onder de naam Zaïre.

Topbankier John Whitehead overleden

De Amerikaanse bankier John Whitehead, die van Goldman Sachs een grote bank maakte, is overleden. Hij werd 92 jaar oud. Dat heeft het bedrijf zaterdag naar buiten gebracht.

Whitehead studeerde in 1947 af aan de prestigieuze universiteit Harvard. Hij kreeg vervolgens zijn eerste baantje bij Goldman Sachs. Gaandeweg werkte hij zich omhoog. Hij besloot dat de bank ook in het buitenland actief moest worden om te kunnen groeien. Hij opende kantoren in Tokio en Londen. In 1976 kwam hij aan het roer van de bank te staan. "Hij was een man met een enorme integriteit'', zei Lloyd Blankfein, de huidige bestuursvoorzitter van Goldman Sachs.

In 1984 verliet Whitehead de bank. Hij werd onderminister van Buitenlandse Zaken onder president Reagan. Na zijn vertrek in de politiek keerde hij terug in de zakenwereld. Ook leidde hij de organisatie die Ground Zero moest opbouwen na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het nieuwe World Trade Center werd een paar maanden geleden in gebruik genomen.

De grootste foto ooit

Met een foto van 1,5 miljard pixels heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het record van grootste foto ooit behaald. De foto is een panorama van de Andromedanevel welke is vastgelegd door de Hubble-telescoop.

Op de megafoto zijn meer dan honderd miljoen sterren te zien die zich bevinden in het Andromedastelsel. Dit sterrenstelsel ligt relatief dicht bij onze eigen melkweg, zo'n twee miljoen lichtjaar. De Hubble heeft ongeveer 61.000 lichtjaar van het stelsel op de gevoelige plaat vastgelegd. Om dit even in perspectief te zetten: het is alsof je een foto maakt van een strand en daarop elke zandkorrel kunt zien.

Het gigantische kiekje betekent een mijlpaal voor de wetenschap. Niet alleen is het de grootste foto ooit, maar ook kunnen astronomen individuele sterren gaan bestuderen. Maar verwacht de komende jaren nog meer mooie plaatjes, NASA is namelijk bezig met het ontwikkelen van een telescoop met een resolutie die duizendmaal hoger is dan die van de Hubble.

Bij dit bericht zal de foto niet komen te staan; de volledige foto is namelijk 4,3 gigabyte groot. Om dit in zijn geheel te kunnen zien, heb je zo'n zeshonderd HD-schermen nodig. Ervan uitgaande dat de gemiddelde FOK!ker geen zeshonderd schermen aan zijn computer heeft hangen, zullen we het deze keer bij een video houden. Een "kleine" versie van de foto kun je overigens hier vinden.

Vermiste schipper Westerschelde niet gevonden

Het binnenvaartschip de Rick dat in de nacht van donderdag op vrijdag op de Westerschelde kapseisde, is helemaal doorzocht. De vermiste schipper is niet aangetroffen. Zondag zoekt een specialistisch team op de Westerschelde verder naar de vermiste schipper. Dit meldt de politie zaterdagavond.

Het zogeheten beunschip kapseisde ter hoogte van de plaats Hoofdplaat, ongeveer zes kilometer ten oosten van Breskens. Een zandzuiger was zand aan het overladen op het schip, toen het plotseling omsloeg. Aan boord waren op dat moment drie mensen. Een man die de wacht hield, werd snel gered. De ander werd vrijdagochtend levend uit het ijskoude water gehaald. Het schip is met succes weer overeind gezet en naar Terneuzen gebracht.

Biden steunt vredesvoorstel Oekraïne

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden steunt het Duits-Franse diplomatieke voorstel om de crisis in Oekraïne te bedwingen. Het vredesvoorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande is 'zeer de moeite waard', aldus Biden. Wel zei hij dat Rusland moet tonen dat het het plan ook naleeft.

"We moeten een eerzame vrede nastreven, maar we zijn van mening dat het Oekraïense volk het recht heeft zich te verdedigen", zei Biden. De vicepresident zei dat de Verenigde Staten niet denken dat er een militaire oplossing voor het conflict is, hoewel Washington de opie overweegt het Oekraïense leger te bewapenen.

Gasquet houdt Monfils uit finale Montpellier

De Franse tennisser Richard Gasquet heeft zaterdag ten koste van zijn landgenoot Gaël Monfils de finale bereikt van het toernooi van Montpellier. Daarin treft hij zondag de Pool Jerzy Janowicz. Monfils was de nummer één van de plaatsingslijst.

Gasquet, als vierde geplaatst, won in twee sets: 6-4 en 6-3. Janowicz had drie sets nodig om de Portugees João Sousa te verslaan: 7-6 (9), 3-6 en 6-1.

De finale van het ATP-tennistoernooi van Zagreb gaat zondag tussen Guillermo Garcia-Lopez en Andreas Seppi. De Spanjaard en de Italiaan waren zaterdag beiden in twee sets te sterk in hun halve finalepartijen.

Garcia-Lopez versloeg de ervaren Cyprioot Marco Baghdatis: 6-4 en 6-4. Seppi rekende met 7-6 (5) en 6-1 af met Marcel Granollers uit Spanje. Granollers was in de kwartfinale nog te sterk voor Igor Sijsling.

Waterpoloërs winnen ook tweede duel in EKT

De Nederlandse waterpoloërs hebben ook hun tweede duel in het Europees kwalificatietoernooi voor eigen publiek gewonnen. De ploeg van bondscoach Robin van Galen kreeg zaterdag, in tegenstelling tot de openingswedstrijd tegen Letland (52-0), in Utrecht behoorlijke tegenstand van Malta. Deze opponent hield lang gelijke tred maar boog uiteindelijk met 19-11 (4-2, 3-4, 8-4 en 4-1). Robin Linthorst was topscorer met vijf treffers.

Oranje sluit het eerste EKT zondag af tegen Frankrijk. In oktober is het tweede toernooi, waarvoor opnieuw wordt geloot. Het EK is begin 2016 in Servië (Belgrado).

Tafeltennisster Li Jiao naar halve finale

Tafeltennisster Li Jiao heeft zaterdag in Baku de halve eindstrijd bereikt van de prestigieuze Europese Top 16. De 42-jarige Nederlandse won in de kwartfinale in vijf games van Georgina Pota: 4-1 (11-7, 11-7, 11-6, 7-11 en 11-6). Ze stuit in de halve finale op de winnares van de wedstrijd tussen Liu Jia uit Oostenrijk en de Duitse Kristin Silbereisen.

Li Jiao is nog ongeslagen na vier duels in het Azerbeidzjan. Ze was zaterdagochtend in haar derde en laatste groepsduel te sterk voor Natalia Partita uit Polen (11-7, 11-6 en 11-6).

Li Jiao geldt als een favoriete voor de eindzege in het toernooi, dat een voortzetting is van de Europese Top 12. Dat evenement schreef de tweevoudig Europees kampioene al vier keer op haar naam.

Li Jie, eveneens uitkomend voor Nederland, wist zich zaterdagochtend niet bij de laatste acht van het toernooi te voegen. Ze stelde zaterdag in de derde en laatste groepswedstrijd teleur tegen de Duitse Solja Petrissa (10-12, 11-9, 13-11 en 11-6).

'Sun Capital steekt 60 miljoen euro in V&D'

V&D-eigenaar Sun Capital is bereid niet 40 maar 60 miljoen euro te investeren in een reddingsplan voor V&D. Dat meldt het NOS Journaal.

Het voorstel zou op tafel liggen bij lopende besprekingen die zaterdag worden gevoerd tussen V&D-eigenaar Sun Capital en de banken en verhuurders van winkelpanden. Kortingen op de huur en een loonoffer van het personeel maken onderdeel uit van het reddingsplan.

Woordvoerders van Sun Capital en andere betrokkenen waren zaterdagavond niet bereikbaar om de extra investering te bevestigen.

De vakbonden zijn niet bij de besprekingen uitgenodigd. Toch vraagt V&D van het personeel een loonoffer dat volgens de bonden kan oplopen tot tien procent voor de laagste inkomens. Daartoe zijn de 5000 medewerkers volgens bestuurder Niels Suijker van FNV Handel niet bereid. "Juist het personeel op de winkelvloer levert het meeste in", aldus Suijker.

Manchester City verspeelt punten bij Hull

Manchester City heeft zaterdag teleurstellend punten verspeeld tegen Hull City. De nummer twee van de Premier League kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen de laagvlieger. David Meyler zorgde na iets meer dan een halfuur spelen voor de verrassende 0-1. James Milner redde pas in blessuretijd een punt.

Door de remise is de strijd om het kampioenschap weer wat afgezwakt. Koploper Chelsea, dat wel wist te winnen bij Aston Villa (1-2), heeft nu een gat van zeven punten met de Citizens. Manchester United kan stadgenoot City zondag tot op drie punten naderen. Dan moet er door de ploeg van Louis van Gaal wel worden gewonnen bij West Ham United.

Ronald Koemans Southampton won met 1-0 bij Queens Park Rangers. Sadio Mane scoorde pas diep in blessuretijd de winnende treffer. Swansea City en Sunderland speelden met 1-1 gelijk. Crystal Palace won op bezoek bij Leicester City: 1-0.

Festival Tomorrowland binnen een kwartier uitverkocht

Vanmiddag om 17.00 uur startte de verkoop van de internationale tickets van het driedaagse elektronische muziekfestival Tomorrowland in Boom. Binnen een kwartier waren de 90.000 tickets de deur uit. Eerder werden er al in een uur tijd evenveel tickets aan inwoners van België verkocht.

Wie zich vooraf geregistreerd had, kon via een speciale link naar de website van Tomorrowland surfen om te proberen tickets te bemachtigen. Het maximaal aantal te bestellen tickets per persoon was vastgezet op 4 stuks.

Vorig jaar waren er twee weekenden in plaats van één. Toen was het vanzelfsprekend makkelijker om tickets te verkrijgen. Dit jaar vindt Tomorrowland plaats van 24 tot en met 26 juli. In totaal worden er 180.000 bezoekers verwacht. Er zijn alleen nog tickets beschikbaar op websites als Marktplaats en eBay voor meer dan 250% van de originele prijs.

Nuis pakt goud op 1000 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft bij de zesde wereldbeker in Heerenveen goud veroverd op de 1000 meter. Hij reed zaterdag in Thialf een tijd van 1.08,76. De rijder van TeamLottoNL-Jumbo versloeg in de tiende en laatste rit de Russische favoriet Pavel Kulizhnikov (1:08.97) met klein verschil. Het brons was voor de Duitser Nico Ihle met een tijd van 1:09.06.

Hein Otterspeer viel in 1:09.17 net naast het podium: vierde. Stefan Groothuis werd in 1:09.45 zesde. Pim Schipper (tiende in 1:09.76) en Michel Mulder (elfde in 1:10.13) konden zich niet in de strijd om de ereplaatsen mengen.

Kjeld Nuis pakt de dagwinst in Heerenveen. (PRO SHOTS/Erik Pasman) Kjeld Nuis pakt de dagwinst in Heerenveen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

# Naam Land Tijd
1 Kjeld  Nuis Ned 1:08.76
2 Pavel  Kulizhnikov Rus 1:08.97
3 Nico  Ihle Dui 1:09.06
4 Hein  Otterspeer Ned 1:09.17
5 Denny  Morrison Can 1:09.35
6 Stefan  Groothuis Ned 1:09.45
10 Pim  Schipper Ned 1:09.76
11 Michel  Mulder Ned 1:10.13 

Klassement

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 430
2 Kjeld Nuis Ned 351
3 Samuel Schwarz Dui 281
4 Nico Ihle Dui 266
5 Hein Otterspeer Ned 252
6 Stefan Groothuis Ned 226
10 Kai Verbij Ned 130
13 Koen Verweij Ned 103
21 Pim Schipper Ned 53

Ook CMO doet duit in slachtofferzakje Leidens moskneegeluid

De bezettingsactie bij de moskee in aanbouw in Leiden zaterdagochtend toont volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aan dat er een 'nieuwe situatie' is ontstaan wat betreft moslimhaat in Nederland. "Er was sprake van een georganiseerde actie van een groep die ideologisch gedreven is", aldus Yassin Elforkani van het CMO.

Eerdere aanvallen op moskeeën zoals brandstichting of het neerleggen van varkenskoppen waren volgens hem veelal acties van individuen. De bezetting van het dak van de moskee in aanbouw in Leiden daarentegen was de actie van een groep die zich via Facebook had georganiseerd. Op sociale media is ook te zien dat de groep tientallen sympathisanten heeft.

Het CMO, dat 380 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt, heeft zaterdag meteen spoedoverleg gehad en is in contact met de politie. "We maken ons grote zorgen over escalatie en vragen ons af wat de komende acties zullen zijn", aldus Elforkani.

Zaterdagochtend waren vijf mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 35 jaar, op het dak van de moskee in aanbouw geklommen. Zij brachten spandoeken aan met teksten als 'In Leiden begint de victorie' en 'Stop de Islam'. De politie heeft hen angehouden omdat zij zich op een afgesloten bouwterrein hadden begeven waar de toegang verboden is. Zij zijn na verhoor heengezonden. Zij behoren tot de rechtse actiegroep Identitair Verzet, die op Facebook de verantwoordelijkheid voor de actie opeist.

Nederlandse skiër verongelukt in Italiaanse Alpen

Een 24-jarige Nederlandse skiër is vandaag komen te overlijden door een grote lawine in de Italiaanse Alpen. Het slachtoffer werd gegrepen door een sneeuwmassa nabij Cortina d'Ampezzo. Hij werd uren later gevonden door honden, die waren ingeschakeld in de zoektocht. Volgens getuigen werd hij gevonden onder twee meter sneeuw.

De man was op skivakantie met zijn vader en broer toen het ongeluk plaatsvond. Het is nog onduidelijk of er nog een andere broer aanwezig was. De vader en broer bleven allebei ongedeerd.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk ongeluk plaats heeft gevonden en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Het gebeurt vaker dat mensen om het leven komen door een lawine.

Omstreden schietclub krijgt vergunning

Bij de omstreden schietvereniging 't Groene Hart in Nieuwkoop mag weer worden geschoten. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) heeft daarvoor afgelopen week toestemming verleend, bevestigt directeur Sander Duisterhof een bericht van Omroep West.

De schietclub is omstreden door het toenmalige lidmaatschap van Tristan van der V., die bijna vier jaar geleden in Alphen aan den Rijn zes mensen doodschoot en zestien mensen verwondde, alvorens hij de hand aan zichzelf sloeg. Het SBS-programma Undercover in Nederland toonde in november vorig jaar aan dat de schietclub zich niet aan de aangescherpte regels hield, net als twee andere verenigingen. Daarom mocht bij die verenigingen niet meer worden geschoten.

Volgens de KNSA voldoet 't Groene Hart na uitgebreide controles inmiddels aan alle eisen. Over de vergunningverlening is volgens directeur Duisterhof nauw overleg gevoerd met de politie.

'Arrestatie had Bobbi kunnen redden'

Bobbi Kristina had vorige week, een paar dagen voordat ze bewusteloos werd gevonden in een badkuip, gearresteerd moeten worden door de politie. RadarOnline meldt dat er een arrestatiebevel voor de dochter van Whitney Houston klaarlag.

Politiewoordvoerder George Gordon laat de krant weten dat er inderdaad een arrestatiebevel lag. "De arrestatie had te maken met het feit dat mevrouw Kristina Brown niet was komen opdagen bij een rechtszaak die tegen haar liep, namelijk voor het rijden met een auto die niet geregistreerd was."

Kristina werd op 9 september aangehouden in haar sportauto. Bobbi moest zich eigenlijk op 14 januari voor de rechter verantwoorden, maar dat deed ze niet. Daarom maakte de politie een arrestatiebevel op. Dat bevel geldt inmiddels niet meer. "We hebben de rechter gevraagd de zaak te laten vallen en dat is gebeurd", aldus Gordon. "We hopen dat familie en vrienden troost kunnen vinden bij elkaar in deze moeilijke periode."

RadarOnline meldt dat de arrestatie misschien had kunnen voorkomen dat de 21-jarige Bobbi in het ziekenhuis belandde. Ze werd zaterdag bewusteloos gevonden. Sindsdien ligt ze in coma.

'Tienduizenden Europeanen bij IS'

Tienduizenden Europeanen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat staat in een rapport van de Spaanse politie, die het aantal schat "tussen de 30.000 en 100.000" jihadisten.

Volgens het rapport van de politie-eenheid die illegale immigratie en vervalste documenten opspoort, is Spanje een belangrijke doorgangsplek voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Jihadisten zouden zich bij terugkeer onder die vluchtelingen schuilhouden.

Het rapport is eind vorig jaar opgesteld, voor de aanslagen in Parijs, meldt de Spaanse krant El País. Een van de daders van de bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo liet voorafgaand zijn vrouw en familie via Spanje en Turkije naar Syrië reizen.

Raad van Moskeeën geschokt door actie Leiden

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft zaterdag geschokt gereageerd op de bezetting van een moskee in aanbouw in Leiden. Daar hadden vijf mannen van de rechtse organisatie Identitair Verzet zaterdagochtend spandoeken aangebracht met teksten als 'In Leiden begint de victorie' en 'Stop de Islam'.

Volgens de raad groeit onder islamitische burgers de angst voor toename van agressieve aanvallen op moslims en moskeeën. De RMMN herinnert de regering aan de toezegging om werk te maken van de bescherming van moslims en hun instellingen.

Atlético vernedert slap Real Madrid

Atlético Madrid heeft de strijd om de Spaanse titel in eigen huis nieuw leven ingeblazen. Aartsrivaal Real Madrid werd vernederd met een 4-0 nederlaag. Door de winst van Atlético is de spanning in de strijd om de Spaanse landstitel weer terug. Met 50 punten heeft nummer drie Atlético nog maar vier punten achterstand op rivaal Real, dat bij een overwinning van FC Barcelona (dat morgen uit speelt bij Bilbao) nog maar een marge van één punt heeft.

In een kolkend Vicente Calderón maakte vanaf het eerste fluitsignaal maar één ploeg aanspraak op de winst: Atlético. De hartstochtelijk voetballende thuisploeg troefde de slapjanussen van Real Madrid op alle fronten af. Zelfs de teruggekeerde superster Cristiano Ronaldo kwam geen moment in het stuk voor. Uit arrogantie en teleurstelling stopte hij in de tweede helft openlijk met actief meevoetballen. Voor zover hij dat voor rust ook al niet deed.

De scherpte van Atlético werd al na veertien minuten bekroond met de openingstreffer. Spits Mario Mand¸ukić legde een lange bal perfect klaar voor de inlopende middenvelder Tiago. Die ramde de bal naar de hoek, waar Iker Casillas in de fout ging.

Sterspeler van de thuisploeg Koke was er toen al uit met een blessure. Hij werd vervangen door Saúl. Het bleek een geluk bij een ongeluk, want nog geen vijf minuten na de 1-0 van Tiago verdubbelde uitgerekend Saúl de voorsprong. Op aangeven van Guilherme Siqueira verschalkte hij Real met een schitterende omhaal. Via de binnenkant van de paal werd het 2-0.

Ook na rust bleef Atlético de baas. Nagenoeg alle duels werden door de thuisploeg gewonnen. Zonder uitzonderingen gaf geen enkele speler thuis bij Real. Zo ook bij de 3-0 van Antoine Griezmann, toen de verdediging opnieuw stond te schutteren. Na voorbereidend werk van uitblinker Saúl hoefde de Fransman de bal alleen nog maar binnen te lopen.

De vernedering van Real werd compleet toen Mandzukic op aangeven van invaller Fernando Torres de 4-0 tegen de touwen kopte. De elf Koninklijke zagen het gelaten aan, maar weten donders goed dat de titelstrijd weer helemaal open ligt.

Kim Kardashian knipt haar af

Kim Kardashian heeft haar lange lokken afgeknipt. Haar nieuwe kapsel is zwart, net als voorheen, en valt tot op de schouders. Kim plaatste een foto van haar nieuwe haarstijl op Twitter.

Daily Mail heeft andere foto's van Kim terwijl ze met haar nieuwe look buiten loopt met haar moeder Kris Jenner, die het kortste kapsel van de hele familie heeft. Waarom Kim het nieuwe kapsel heeft genomen, heeft ze niet bekendgemaakt.

Vrijdag baarde de 34-jarige echtgenote van Kanye West nog opzien met opnieuw een naaktfoto van zichzelf op social media. De foto waarop ze naakt op bed lag met alleen een paar Prada-schoenen aan haar voeten riep gemengde reacties op. Een internetter noemde de realityster sarcastisch 'Kim Porndashian'.

Robben helpt Bayern aan welkome zege, Dortmund verlaat laatste plaats

Bayern München heeft zaterdag na twee wedstrijden zonder zege weer eens een wedstrijd in de Bundesliga gewonnen. De koploper versloeg het VfB Stuttgart van trainer Huub Stevens met 2-0. Arjen Robben zorgde voor het eerste doelpunt van de Beierse ploeg.

Bayern verspeelde de afgelopen twee speelronden vijf punten. Vorige week werd er met liefst 4-1 verloren bij VfL Wolfsburg. Dinsdag volgde een gelijkspel op eigen veld tegen Schalke 04: 1-1.

In Stuttgart kwam de zege echter nauwelijks in gevaar. Robben tekende vlak voor rust met een fraai schot voor de 0-1. David Alaba bracht met een rake vrije trap vlak na rust de 0-2 op het scorebord. Robben werd kort voor tijd naar de kant gehaald.


VfL Wolfsburg heeft zaterdag vrijwel meteen kunnen juichen voor een bijdrage van nieuweling André Schürrle. De Duitse ploeg nam hem voor 32 miljoen euro over van Chelsea en de wereldkampioen stelde zijn nieuwe werkgever niet teleur. Schürrle bediende Bas Dost al na drie minuten voor de 1-0 in het duel met Hoffenheim dat Wolfsburg uiteindelijk met 3-0 won.

De Duitse aanwinst wurmde zich na een paar minuten door de defensie van Hoffenheim en gaf een puike voorzet die Dost alleen maar binnen hoefde te lopen. Na een klein halfuur maakte Kevin De Bruyne er 2-0 van. Dost bediende de Belg in de slotfase nog voor de 3-0.

Door de overwinning bracht Wolfsburg het gat met nummer drie Schalke 04 weer op zeven punten. Schalke won vrijdag met 1-0 van Borussia Mönchengladbach. Koploper Bayern München heeft acht punten voorsprong op Wolfsburg.


Borussia Dortmund heeft zaterdag de laatste plaats in de Bundesliga verlaten. De dit seizoen tegenvallend presterende ploeg van trainer Jürgen Klopp stapte bij SC Freiburg met een overwinning (3-0) van het veld. Daardoor passeerde Dortmund Freiburg op de ranglijst.

Marco Reus zorgde al na negen minuten voor de voorsprong voor Dortmund. Dat deed de middenvelder op aangeven van Pierre-Emerick Aubameyang. Die speler uit Gabon zorgde zo'n tien minuten na rust zelf voor de 0-2 en even later ook nog voor de 0-3.

Dortmund heeft door de overwinning negentien punten na twintig wedstrijden. Freiburg heeft één punt minder, maar is daarmee geen hekkensluiter. VfB Stuttgart heeft ook achttien punten, maar een slechter doelsaldo dan Freiburg. 


Hertha BSC heeft zaterdag, twee dagen na het ontslag van trainer Jos Luhukay, weer eens gewonnen in de Bundesliga. De club uit Berlijn stapte na de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 met een 2-0-overwinning van het veld. Roy Beerens zorgde voor het tweede doelpunt.

Luhukay werd donderdag ontslagen wegens de slechte resultaten van Hertha. Door een nederlaag (0-1) tegen Bayer Leverkusen op woensdag was de ploeg tot de voorlaatste plek in de Bundesliga afgezakt. Met Pal Dardai als eindverantwoordelijke op de bank, ging het tegen Mainz zaterdag een stuk beter. Jens Hegler benutte na ruim een halfuur een strafschop. Beerens verdubbelde vlak voor rust de marge.

Beide ploegen eindigden het duel met tien man door rode kaarten voor Loris Karius (Mainz) en Fabian Lustenberger (Hertha). Hertha klimt door de zege naar de dertiende plaats.

President Oekraïne wil bestand

De president van Oekraïne wil dat er snel een staakt-het-vuren komt in zijn land. Rusland zou dat ook moeten willen, zei hij zaterdag op een internationale veiligheidsconferentie in München.

Het conflict in Oost-Oekraïne moet worden opgelost, er moet geen status quo ontstaan, zei Petro Porosjenko. De president verzocht Oekraïnes bondgenoten om defensieve wapens, maar veel Europese landen zijn huiverig deze te leveren.

Ierland te sterk voor Italië in Six Nations

De rugbyers van Ierland hebben de hun openingswedstrijd van Six Nations in Italië weten te winnen. In het Stadio Olimpico te Rome werd het 3-26 voor Ierland. 

Beide ploegen speelden een matige wedstrijd. Bij rust stond het 3-9. Ian Keatley schoot drie penalties raak en Kelly Haimona deed dat vlak voor rust namens Italië. Na een uur spelen kwam Italië met een man minder te staan nadat Leonardo Ghiraldini een gele kaart kreeg.

Ierland maakte optimaal gebruik van de manmeersituatie door twee tries te scoren. Conor Murray en Tommy O'Donnell waren de spelers die de bal over de achterlijn duwden. Door twee benutte conversies en een strafschop kwam de 3-26 eindstand op het bord.

Engeland won vrijdagavond al met 16-21 in en tegen Wales. Om 18.00 uur wordt de eerste speelronde van de Six Nations afgesloten met de wedstrijd tussen Frankrijk en Schotland.

'Netflix werkt aan Zelda-serie'

De game Legend of Zelda van Nintendo wordt mogelijk een reeks op Netflix. Dat meldt de Wall Street Journal. De videodienst zou bezig zijn met de eerste fases van het creëren van een actieserie.

Het spel Zelda gaat over het jongetje Link dat prinses Zelda moet redden uit de handen van een schurk. Tegelijkertijd moet hij de fantasiewereld Hyrule redden van de ondergang. De serie zou een soort Game of Thrones voor het hele gezin moeten worden. Netflix zou momenteel op zoek zijn naar scenarioschrijvers.

Volgens de Amerikaanse krant werkt Nintendo ook mee aan de reeks. Het spellenbedrijf heeft door de jaren heen ongeveer twintig Zelda-spellen uitgebracht. Beide bedrijven wilden niet reageren op het nieuws.

Poetin: we willen geen oorlog

Rusland wil met niemand oorlog, maar zal zich wel verzetten tegen pogingen van buitenaf de ontwikkeling van het land te ondermijnen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in Sochi gezegd.

"We willen met iedereen samenwerken", zei Poetin. De president klaagde over 'pogingen onze ontwikkeling op diverse manieren tegen te houden'.

Vertegenwoordigers uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland bespreken een nieuw voorstel om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen. De strijd in het oosten van dat land is volgens Moskou opgepookt door bemoeienis van het Westen. Ondertussen beschuldigt het Westen Rusland ervan de separatisten in Oost-Oekraïne te steunen. Dat heeft inmiddels tot een reeks economische sancties tegen Rusland geleid.

Richardson slaat dubbelslag in Heerenveen, Wüst vijfde

Heather Richardson heeft na de 500 meter ook de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen op haar naam geschreven. De 25-jarige Amerikaanse won in een tijd van 1.:4.87. Haar landgenote Brittany Bowe finishte als tweede (1:15.38). De Chinese Li Qishi, ook leidster in de wereldbeker, pakte brons met een tijd van 1:15.89.

Ireen Wüst was de beste Nederlandse. De schaatster die aan het eind afscheid neemt van Team Continu weerd met 1:16.32 vijfde. Ze was anderhalve seconde trager dan Richardson. Wüst laat de wedstrijd van zondag schieten. Ze wil zich volledig focussen op de WK afstanden, die donderdag beginnen in Heerenveen.

Marrit Leenstra bleef in de buurt van Wüst en eindigde als zesde (1:16.36). Margot Boer werd net als op de 500 meter elfde (1:17.35). Zondag komen de dames opnieuw in actie op de 500 en 1000 meter. 

Heather Richardson ook in Heerenveen goed in vorm (Pro Shots/Erik Pasman)
Heather Richardson ook in Heerenveen goed in vorm (Pro Shots/Erik Pasman)

Uitslag

# Naam Land Punten
1 Heather  Richardson VS 1:14.87
2 Brittany  Bowe VS 1:15.38
3 Qishi  Li Chi 1:15.89
4 Karolina  Erbanová Tsj 1:15.95
5 Ireen  Wüst Ned 1:16.32
6 Marrit  Leenstra Ned 1:16.36
9 Laurine  van Riessen Ned 1:17.04
11 Margot  Boer Ned 1:17.35

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Qishi Li Chi 380
2 Marrit Leenstra Ned 321
3 Heather Richardson VS 280
4 Karolina Erbanová Tsj 261
5 Brittany Bowe VS 260
6 Ireen Wüst Ned 235
9 Laurine van Riessen Ned 129
20 Roxanne van Hemert Ned 70
32 Margot Boer Ned 24

Moody's overweegt lagere rating Griekenland

Moody's overweegt de kredietwaardigheid van Griekenland te verlagen. Volgens de kredietbeoordelaar bestaat er een hoge mate van onzekerheid over de uitkomsten van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese autoriteiten over de voorwaarden voor financiële steun.

De uitkomst van de gesprekken met de nieuwe Griekse regering kan volgens Moody's tot gevolg hebben dat het land niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van Griekenland al en waarschuwde dat de Griekse rating nog verder kan dalen. De Griekse kredietbeoordeling is door S&P met één stap verlaagd naar B-, wat inhoudt dat beleggers grote risicos nemen als ze investeren in Griekse staatsleningen.

Volgens S&P zijn de plannen van de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras niet te rijmen met de afspraken die zijn gemaakt tussen de vorige regering en de internationale geldschieters van Griekenland.

Arantxa Rus brengt Fed Cup-team op gelijke hoogte

Het Nederlandse Fed Cup-team staat na de eerste dag op gelijke hoogte met Slowakije. Arantxa Rus won de tweede wedstrijd van de Slowaakse kopvrouw Magdalena Rybarikova (WTA-47). Het werd 6-3 en 6-4.

Rus, afgezakt naar de 218de plaats op de wereldranglijst, startte prima aan de partij en bestookte de zwakkere backhand van haar tegenstandster. Bij een 2-1 wist Rus een break te plaatsen, die ze vervolgens niet meer uit handen gaf.

In het tweede set bleef Rus het initiatief houden en brak Rybarikova direct in de opgeningsgame. Op 3-2 leverde Rus nog wel slordig haar servicegame inleverde, maar herstelde dat direct een game later. De Westlandse kwam niet meer in de problemen en besliste de partij na één uur en twintig minuten spelen.

Na twee duels staat het 1-1 tussen Nederland en Slowakije. Zondag is de tweede en beslissende dag in Omnisport Apeldoorn. Dan worden er twee enkelspelen en een dubbelspel gespeeld. De winnaar mag naar de play-offs voor wereldgroep I.

Rijksambtenaren ruim vier jaar zonder cao

De rijksambtenaren zitten maandag precies 1500 dagen zonder cao. "Dat is een record", stelt Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar bij FNV Overheid spijtig vast.

"Al jaren zitten de rijksambtenaren zonder enige vorm van loonsverhoging", zegt Ouwehand. "Dat is uniek, andere overheden, zoals gemeenten en provincies, hebben allang weer normale afspraken kunnen maken." De vakbonden zijn dan ook vastbesloten door te gaan met actievoeren. Tot half maart worden op allerlei plekken petities aangeboden voor een 'fatsoenlijke loonsverhoging', zoals bij het CBS, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst. Als dat niet helpt, dan komen er weer stakingsacties en werkonderbrekingen.

De cao Rijk is sinds 1 januari 2011 verlopen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao strandden in februari dat jaar nadat er geen afspraken over bezuinigingen en loonontwikkeling konden worden gemaakt. Pas op 14 mei vorig jaar voerden de bonden weer serieus overleg met minister Stef Blok (Rijksdienst), maar dat gesprek verliep volgens de bonden 'teleurstellend'.

Inmiddels heeft de bewindsman laten weten dat er weer geld is voor een loonsverhoging voor ambtenaren, nadat ze jaren op de nullijn hebben gezeten. Hoeveel geld er beschikbaar is om de lonen op te trekken, wilde de minister in januari niet zeggen.

Struikelblok is dat de minister de 0,8 procent loonruimte waar ambtenaren recht op hebben na de versobering van hun pensioenregeling, bij de onderhandelingen over een nieuwe cao wil betrekken. De vakbonden weigeren echter aan de onderhandelingstafel plaats te nemen zolang het extraatje niet wordt uitbetaald. Ouwehand: "Dit standpunt verzuurt de verhoudingen. Afgesproken is dat die 0,8 procent naar de salarissen gaat. Als die afspraak uit november niet wordt nagekomen, kunnen we niet beginnen met onderhandelen."

Het worden sowieso 'ingewikkelde' onderhandelingen, verwacht Ouwehand. "Wij eisen voor 2015 nog steeds drie procent loonsverhoging. En dan is er de vraag; hoe ga je om met de jarenlange nullijn uit het verleden? We gaan graag open het overleg in, maar wel op een normale toon."

Het openingsvoorstel van Blok is dat zeker niet, stelt Ouwehand. "Het lijkt meer op een oorlogsverklaring. Die brief met alleen verslechteringen ademt de toon van; wat is personeel toch duur. Dan wals je toch compleet over mensen heen, die al vier jaar op nul zitten."

Ook vanuit de politiek is er kritiek op de opstelling van de bewindsman. Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt gebruikt Blok de extra loonruimte om de ambtenarenbonden te 'chanteren' bij de cao-besprekingen.

Weer slachtoffers MH17 op Nederlandse bodem

Op de vliegbasis Eindhoven is zaterdagmiddag een militair transportvliegtuig geland met aan boord één lijkkist met resten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Het toestel landde kort voor 16.00 uur.

Het toestel was zaterdagochtend vanuit Charkov in de Oekraïne vertrokken. Het is de achtste keer dat er menselijke resten van de vliegramp in Nederland aankomen.

Op de vliegbasis in Eindhoven wordt een ceremonie gehouden in aanwezigheid van circa 150 nabestaanden en namens het kabinet de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

De stoffelijke resten worden na de ceremonie voor identificatie naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

Apple komt met 'diversiteitsemoticons'

Apple komt met een update waardoor het binnenkort waarschijnlijk mogelijk is om emoticons in je eigen huidskleur te sturen. De update komt vermoedelijk volgende maand uit, meldt Metro.

Volgens MacRumors is de kans groot dat er in het nieuwe besturingssysteem van Apple zogenoemde 'diversiteitsemoticons' verschijnen. Dit betekent dat Apple-gebruikers zelf de huidskleur van hun emoticon kunnen selecteren. 

Vorig jaar liet Apple weten dat ze diversiteit in emoticons steunen. Het is nog niet bekend of andere bedrijven ook werken aan deze ontwikkeling.

Kulizhnikov blijft winnen op 500 meter, M. Mulder vierde

Pavel Kulizhnikov blijft winnen. Ook tijdens de wereldbeker sprint in Heerenveen is de Rus oppermachtig. Hij won de 500 meter in een tijd van 34.94. Zes van de negen wedstrijden over 500 meter heeft hij nu gewonnen. De Pool Artur Was had drie hondersten meer nodig en werd tweede. Michel Mulder was met 35.15 de beste Nederlander op plek vier. 

De Duitser Nico Ihle pakte met 35.11 het brons. Hein Otterspeer (35.21), Jesper Hospes (35.27) en Pim Schipper (35.28) werden respectievelijk zesde, negende en tiende. Jan Speekens moest met 35.49 genoegen nemen met plek zeventien. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.94
2 Artur  Was Pol 34.97
3 Nico  Ihle Dui 35.11
4 Michel  Mulder Ned 35.15
5 Ruslan  Murashov Rus 35.20
6 Hein  Otterspeer Ned 35.21
9 Jesper  Hospes Ned 35.27
10 Pim  Schipper Ned 35.28
17 Jan  Smeekens Ned 35.49

Klassement

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 680
2 Laurent Dubreuil Can 516
3 Artur Was Pol 440
4 Jan Smeekens Ned 421
5 Tae-Bum Mo Zko 415
9 Hein Otterspeer Ned 289
10 Michel Mulder Ned 270
17 Pim Schipper Ned 149

Local hero bezorgt Tottenham winst op Arsenal

Tottenham Hotspur heeft in eigen huis drie zwaarbevochten punten gepakt in de strijd om de vierde plaats in de Premier League. Maar belangrijker: rivaal en stadsgenoot Arsenal werd verslagen (2-1).

In een aantrekkelijk duel golfde het spel de hele wedstrijd op en neer. Afwijkend van de clubfilosofie liet Arsenal Tottenham het spel maken, om zo in de omschakeling van de ruimte achter de defensie van The Spurs te profiteren.

Al na elf minuten pakte die strategie goed uit. Danny Welbeck, die de geblesseerde Alexis Sánchez verving, sprintte aan de rechterkant langs Danny Rose. De slungelige aanvaller legde terug op Olivier Giroud, die met een mislukt schot Mesut Özil bereikte. De Duitser aarzelde niet en schoot met de binnenkant van de voet de 0-1 achter Hugo Lloris.

Tottenham bleef de betere ploeg, maar vergat voor rust toe te slaan. Afgezien van het goede veldspel bleef het slechts bij een aantal schotpogingen van afstand (Rose en Lamela). De thuisploeg blafte wel, maar beet niet. Die beet kwam er wel na de thee, toen de goed spelende spits Harry Kane zijn ploeg op gelijke hoogte zette. Vanuit een corner tikte hij zijn 21e treffer (over alle competities) van het seizoen tegen het net: 1-1.

De nieuwe held van de Spurs: Harry Kane. (PRO SHOTS/Action Images)
De nieuwe held van de Spurs: Harry Kane. (PRO SHOTS/Action Images)

Ook na de 1-1 bleef de wedstrijd het aanzien meer dan waard. Doelman Ospina hield Arsenal met een aantal reddingen knap op de been (schoten Mason en Dembélé). Aan de andere kant was Welbeck nog dichtbij de beslissing. Maar ook hij zag zijn inzet door Lloris gekeerd worden.

Exact op het moment dat beide ploegen vrede leken te hebben met het gelijke spel, besliste Kane de wedstrijd. Met een tegendraadse kopbal bezorgde de local hero zijn club de drie zwaarbevochten punten (2-1). Daardoor springt Tottenham over Arsenal op de ranglijst. De subtopper staat nu voor even op een gedeelde derde plaats. Arsenal zakt naar plaats zes. Al hebben ook The Gunners nog voldoende kansen op de vierde plek, dat recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Vijf jongens opgepakt na inbraak Landsmeer

Vijf jongens zijn vrijdagavond opgepakt na een inbraak in een woning in Landsmeer. Getuigen hadden het clubje gezien terwijl ze aan het inbreken waren en belden de politie.

De jongens waren 16, 17 en 18 jaar. Ze werden aangehouden in de buurt van het huis waar ze hadden ingebroken. Een zesde verdachte wist te ontkomen. De politie is naar hem op zoek.

Of het groepje iets heeft buit gemaakt, kon de politie zaterdagochtend nog niet zeggen.

Ruim een miljoen kijkers voor de Van Rossems

Het nieuwe NTR-programma op NPO2, Hier Zijn de Van Rossems, trok vrijdagavond meer dan een miljoen kijkers en was daarmee goed voor een tiende plaats in de top 25. Dat meldde Stichting Kijkonderzoek zaterdagmorgen.

In de serie bezoeken de twee broers en zus in iedere aflevering een Europese stad. Zij geven vervolgens commentaar op wat ze zien en beleven. De eerste aflevering trok 1.026.000 kijkers. In totaal staan er zes afleveringen gepland.

Het achtuurjournaal op NPO1 was vrijdagavond het best bekeken programma met ruim twee miljoen kijkers. Goede Tijden, Slechte Tijden volgt met zo'n 1,8 miljoen kijkers op de tweede plaats voor De Wereld Draait Door (1,5 miljoen).

Eerste kaarten verkocht voor Lowlands

Zaterdag zijn de eerste kaarten voor het driedaagse muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen verkocht. "Het festival is nog niet uitverkocht, maar we zijn tevreden met het verloop", aldus een woordvoerder van Lowlands. De kaartverkoop begon om 11.00 uur.

Lowlands wordt gehouden van 21 tot en met 23 augustus. Op het programma staan onder anderen Ben Howard, The Chemical Brothers, Major Lazer, Bastille en Passenger.

Bombardementen in Mosul

In de Iraakse stad Mosul is volgens de Koerden de internationale coalitie begonnen met bombardementen. Islamitische Staat is inmiddels overgegaan tot ontruiming van de stad. Dit meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische Peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite Alsumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul. Sinds de zomer is Mosul, de tweede stad van Irak, in handen van de fundamentalisten. IS doodde na de verovering van de stad religieuze minderheden of verkocht hen als slaven. 

In de buurt van de stad is opnieuw een massagraf ontdekt. Er werden resten van 23 mannen, vrouwen en kinderen gevonden. De slachtoffers zijn vermoedelijk yezidi's en waarschijnlijk zijn ze door jihadisten vermoord.

Britten gewaarschuwd voor eten narcisbollen

De Britse voedsel- en warenautoriteit heeft winkelketens opgeroepen narcisbollen en narcissen niet in de buurt van groenten en fruit te leggen. Dit om te voorkomen dat mensen zichzelf per ongeluk vergiftigen.

De bollen zijn in het verleden wel eens aangezien voor uien en de stengels voor een Chinese groente. De Britse voedsel- en warenautoriteit, Public Health England, wil dat dit voorjaar voorkomen. Public Health England heeft supermarkten daarom in een brief opgeroepen de bollen uit de buurt van groenten en fruit te houden. Dit meldt The Guardian zaterdag.

Het eten van narcissen kan diarree, overgeven en irritatie van mond en keel veroorzaken. De symptomen kunnen maximaal een dag aanhouden.

Richardson wint 500 meter in Heerenveen, Oenema negende

Heather Richardson heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de 500 meter op haar naam geschreven. Ze noteerde een tijd van 37.82 en was daarmee de enige onder de 38 seconden. Nao Kodaira werd tweede in 38.14. Het brons was voor Brittany Bowe (38.21). 

Leidster in het wereldbekerklassement en olympisch kampioene Lee Sang-Hwa werd met 38.29 vijfde. De Nederlanders speelden geen rol. Thijsje Oenema was de beste Nederlandse met 38.49 en werd daarmee negende. Floor van den Brandt en Margot Boer werden tiende en elfde. 

De dames rijden vandaag ook nog een 1000 meter in Heerenveen. Ook de heren rijden vandaag een 500 en 1000 meter.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather  Richardson VS 37.82
2 Nao  Kodaira Jap 38.14
3 Brittany  Bowe VS 38.21
4 Vanessa  Bittner Oos 38.26
5 Lee Sang-Hwa   ZKo 38.29
9 Thijsje  Oenema Ned 38.49
10 Floor  van den Brandt Ned 38.54
11 Margot  Boer Ned 38.64

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 800
2 Nao Kodaira Jap 690
3 Heather Richardson VS 410
4 Judith Hesse Dui 399
5 Margot Boer Ned 378
8 Floor van den Brandt Ned 334
10 Thijsje Oenema Ned 304

Centrale bank Italië verwacht hogere groei

De Italiaanse centrale bank heeft zijn groeiverwachting voor de Italiaanse economie verhoogd tot meer dan 0,5 procent in 2015 en boven de 1,5 procent in 2016. De betere vooruitzichten zijn te danken aan de opkoop van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit meldt The Financial Times zaterdag.

De nieuwe prognose is een ommekeer voor de centrale bank, die nog vorige maand zijn groeiprognose voor Italië verlaagde tot 0,4 procent voor dit jaar en voor volgend jaar een groei voorzag van 1,2 procent. De Italiaanse economie is sinds het tweede kwartaal van 2011 niet meer gegroeid.

Weer zeven slachtoffers Air Asia-crash geborgen

Indonesische duikers hebben vrijdag en zaterdag zeven lichamen geborgen van slachtoffers van de crash met een toestel van Air Asia in december. In totaal zijn nu honderd lichamen uit de Javazee boven water gehaald, zei de Indonesische reddingsdienst zaterdag.

De Airbus A320-200 van Air Asia stortte 28 december neer. Alle 162 inzittenden vonden daarbij de dood.

Een van de lichamen die vrijdag zijn geborgen kwam uit de cockpit. Waarschijnlijk behoorde het lichaam toe aan de piloot of de co-piloot. Zaterdag werden de bergingswerkzaamheden belemmerd door een sterke stroming.

Griekenland krijgt steun van Cyprus

Bij de komende vergadering van de eurogroep op woensdag kan Griekenland rekenen op de steun van Cyprus. Een dag later zal de Cypriotische president Nikos Anastasiades op de EU-top de Griekse opstelling ook steunen. Dat heeft de Cypriotische regering zaterdag bekendgemaakt.

Nicosia steunt Athene vooral in het standpunt dat Europa meer beleid moet hebben dat op economische groei gericht is. Volgens de nieuwe Griekse regering breekt Europa alle economische groei in de knop door harde bezuinigingsdoelstellingen te koppelen aan leningen voor het Zuid-Europese land. Ze willen een nieuwe deal uitonderhandelen, maar de geldschieters houden tot nog toe hun poot stijf. De Griekse schuld bedraagt inmiddels een slordige 320 miljard euro.

Cyprus moest in 2013 net als Griekenland overeind gehouden worden met leningen van de trojka bestaande uit de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Het land kreeg 10 miljard euro steun in ruil voor een grondige hervorming van de economie.

Griekenland krijgt steun van Cyprus
Griekenland krijgt steun van Cyprus (Foto: ANP)

Bertens verliest openingswedstrijd Fed Cup

Kiki Bertens heeft de openingswedstrijd van het Nederlands Fed Cupteam tegen Slowakije verloren. Bertens, zeventigste op de wereldranglijst, verloor in Apeldoorn met 2-6 en 5-7 van Anna Schmiedlova (WTA-75). 

De Wateringse maakte veel te veel onnodige fouten en stond al snel 0-5 achter. In de openingsgame van de tweede set miste Bertens een breakpoint, waarna Schmiedlova opnieuw een break forceerde. De 20-jarige Slowaakse liep vervolgens uit naar 5-1 en de wedstrijd leek gespeeld.

Bertens, die in de eerste zet echt last had van de zenuwen, kon eindelijk haar niveau halen en pakte vier games op rij, waarmee ze de stand gelijk bracht. Op 5-5 behield Schmiedlova weer haar service, waarna Bertens voor de zesde keer haar opslag inleverde en de partij verloren ging.

Het tweede duel in Omnisport Apeldoorn vanmiddag gaat tussen Arantxa Rus (WTA-218) en kopvrouw Magdalena Rybarikova (WTA-47). Zondag staan er ook twee enkelspelen gepland. Mochten beide landen twee enkelspelen winnen, dan zal er worden afgesloten met een beslissend dubbelspel. 

De winnaar van de ontmoeting tussen Nederland en Slowakije speelt in april een play-offduel tegen één van de verliezers uit wereldgroep I. Inzet is dan een plek in de hoogste groep voor het volgende seizoen. Het verliezende land speelt een play-offwedstrijd om lijfsbehoud in wereldgroep II. Nederland speelde in 1998 voor het laatst op het hoogste niveau voor landenteams.

Blatter hekelt internationale media

Voorzitter Sepp Blatter heeft in de aanloop naar de verkiezingen voor het leiderschap van der wereldvoetbalbond flink uitgehaald naar de internationale media. De Zwitser hekelde zaterdag de negatieve berichtgeving over de Afrika Cup. "Goed nieuws is geen nieuws meer", mopperde hij. "Ik zie alleen nog maar negatieve berichtgeving. We worden slaven van de media die hun negatieve mening maar blijven geven."

Blatter ergerde zich aan de verhalen over de zware ongeregeldheden rond de halve finale van de Afrika Cup tussen Ghana en Equatoriaal-Guinea, waarbij 36 gewonden vielen. "Ik herken me niet in de negatieve verhalen over voetbal in Afrika", zei hij. "Laat het gaan, laat het met rust, het toernooi is goed georganiseerd."

Blatter neemt het op 29 mei tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA op tegen de Nederlander Michael van Praag, prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië en Portugees Luis Figo. Blatter denkt over de steun van de meeste Afrikaanse en Aziatische landen te beschikken.

Bloedige aanslagen in Bagdad

Bij twee aanslagen in Bagdad zijn zaterdag meer dan twintig doden en ruim vijftig gewonden gevallen. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De bloedigste aanslag vond plaats in een straat vol bouwmarkten in de wijk Nieuw Bagdad. Daar kwamen dertien mensen om het leven toen een zelfmoordterrorist zich opblies. Kort na deze aanslag werd de veel bezochte markt Shorja, in het centrum van de stad, getroffen. Twee explosieven gingen af en eisten zeker negen levens.

Premier Haider al-Abadi besloot eerder deze week de avondklok in Bagdad, die ruim tien jaar geleden werd ingesteld, af te schaffen. Dat gebeurt zaterdag om middernacht. Volgens de autoriteiten is de veiligheid in Bagdad voldoende hersteld om deze stap mogelijk te maken.

Huta Galung treft Wawrinka in Rotterdam

Tennisser Jesse Huta Galung staat voor een zware opgave in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De 29-jarige Huta Galung werd vrijdag bij de loting gekoppeld aan Stan Wawrinka, de Zwitserse nummer negen van de wereld. Wawrinka strandde vorige week op de Australian Open als titelverdediger in de halve finale, waarin hij verloor van de latere winnaar Novak Djokovic.

Robin Haase, de tweede Nederlander in het hoofdtoernooi, treft Andreas Seppi uit Italië. De als eerste geplaatste Andy Murray treft een qualifier, net als Milos Raonic, Grigor Dimitrov en Gaël Monfils. De Tsjechische titelverdediger Tomas Berdych werd gekoppeld aan Jerzy Janowicz uit Polen.

Toernooidirecteur Richard Krajicek kreeg deze week afmeldingen binnen van Maric Cilic en Jo-Wilfried Tsonga.

Zaalhockeyers naar halve finale WK

De Nederlandse zaalhockeyers hebben zaterdag de halve eindstrijd van het WK in Leipzig bereikt. Ze waren in de kwartfinale te sterk voor Zweden (5-3). Robbert van de Peppel, uitkomend voor Den Bosch, scoorde tweemaal voor Oranje.

Nederland strijdt zaterdagavond vanaf 19.00 uur tegen Duitsland om een plaats in de finale. De titelverdediger was voor eigen publiek beduidend sterker dan Zwitserland (11-2).

Ajax zonder Serero naar Eagles

Thulani Serero mist zondag ook de uitwedstrijd van Ajax tegen Go Ahead Eagles. De middenvelder bleek zaterdag nog onvoldoende hersteld van een liesblessure.

Davy Klaassen en Joël Veltman keren wel terug in de selectie van trainer Frank de Boer. Klaassen ontbrak donderdag tegen AZ wegens een buikblessure. Veltman liep tijdens de winterstop een hamstringblessure op.

Niklas Moisander is geschorst voor het duel in de uitverkochte Adelaarshorst. Kolbeinn Sigthorsson kampt nog met een knieblessure.

Cavendish wint Ronde van Dubai

Mark Cavendish heeft zaterdag de Ronde van Dubai op zijn naam geschreven. De Britse renner van Etixx-Quick-Step won de vierde en laatste rit over 128 kilometer naar de 828 meter hoge wolkenkrabber Burj Khalifa, het hoogste gebouw van de wereld. Hij was de snelste in een massasprint en onttroonde de Duitser John Degenkolb als klassementsleider.

De Italianen Daniel Oss, Marco Canola en Manuele Boaro, Francisco Mancebo uit Spanje en Pool Maciej Paterski kleurden de laatste etappe met een lange ontsnapping, die tot zo'n zes kilometer voor de finish stand hield. Cavendish was vervolgens oppermachtig in de massasprint. Degenkolb, negende in de vierde etappe, sloot de Ronde van Dubai als tweede af. De Spanjaard Juan Jose Lobato eindigde als derde.

De Nederlander Martijn Verschoor sprintte in de vierde etappe naar een zevende plaats.

Tafeltennisster Li Jiao wint ook derde duel

Tafeltennisster Li Jiao heeft zaterdag in Bakoe ook haar derde groepswedstrijd op de prestigieuze Europese Top 16 tot een goed einde gebracht. De 42-jarige Nederlandse won in drie games van Natalia Partita uit Polen (11-7, 11-6 en 11-6).

Li Jiao, die al zeker was van een plaats in de kwartfinale, geldt ondanks haar leeftijd als een favoriete voor de eindzege in het Azerbeidzjaanse toernooi, dat een voortzetting is van de Europese Top 12. Dat evenement schreef de tweevoudig Europees kampioene al vier keer op haar naam.

Li Jie wist zich niet bij de laatste acht van het toernooi te voegen. Ze stelde zaterdag in de derde en laatste groepswedstrijd teleur tegen de Duitse Solja Petrissa (10-12, 11-9, 13-11 en 11-6).

Fout Duitse NH90-legerhelikopters

Het Duitse leger heeft alle routinevluchten met zijn NH90-helikopters geschrapt. Er is een fout in het ontwerp van de toestellen ontdekt. Dat deelde het Duitse ministerie van defensie vrijdag mee.

Het probleem werd door monteurs ontdekt na onderzoek. In juni ontplofte een motor van een Duitse NH90 in Oezbekistan.

Duitsland beschikt over 35 NH90-helikopters. De toestellen dienen onder andere voor troepentransport en het transport van zware ladingen. Ook Nederland beschikt over de helikopters.

Koenders wil meer capaciteit voor veilig internet

Er moet meer gedaan worden om de veiligheid van het internet te vergroten en cybercrime te voorkomen. Daarom wordt op de komende internationale conferentie over het internet in Den Haag een nieuw initiatief gelanceerd voor het vergroten van de capaciteit die hiervoor nodig is.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gezegd op de veiligheidsconferentie die dit weekeinde in München wordt gehouden. Koenders is voorzitter van de internetconferentie, half april in het Haagse World Forum.

Daar zet hij ook internationale gedragsnormen op de agenda, zo kondigde de minister in München aan. Het gaat erom dat landen weten hoe om te gaan met bedreigingen van het internet die van hun grondgebied afkomstig zijn.

Activisten beklimmen moskee Leiden

De politie heeft zaterdagochtend activisten van de aanbouw van de moskee in Leiden gehaald. De actievoerders van het Identitair Verzet waren op de aanbouw van de moskee Al Hijra aan de Ter Haarkade geklommen. De politie haalde ze zonder problemen van het dak op het afgesloten bouwterrein.

De demonstranten vinden dat de tijd van toekijken en wachten op politieke actie voorbij is. Volgens de activisten is Nederland in oorlog met het salafisme en zijn aanhangers. Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam die geïnspireerd is op de eerste generaties moslims.

Het Identitair Verzet laat weten dat dit de eerste actie is in een reeks van verzetsdaden tegen de islamisering in Nederland. Zij roepen alle activisten en sympathisanten in Nederland en Belgie op tot verzet tegen de islamisering.

Nigeria stelt verkiezingen uit om Boko Haram

De kiescommissie van Nigeria stelt de verkiezingen van 14 februari met zes weken uit om een internationale Afrikaanse troepenmacht de mogelijkheid te bieden het noordoosten van het land te bevrijden van de terreurgroep Boko Haram. Het besluit zal later zaterdag officieel worden bekendgemaakt, zei een ingewijde.

Als de verkiezingen in februari doorgang vinden kunnen miljoenen Nigerianen hun stem niet uitbrengen vanwege het gevaar van Boko Haram. De terreurgroep houdt al langer huis in het noordoosten van het land en heeft al anderhalf miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

Troepen uit Tsjaad en Nigeria zijn sinds anderhalve week, met steun van gevechtsvliegtuigen, aan een opmars bezig tegen het terreurleger, maar een groter offensief staat op de planning. Daar zullen nog meer landen aan deelnemen. Zaterdag wordt in Yaoundé, in Kameroen, de laatste hand gelegd aan de vorming van een troepenmacht van 7500 militairen uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Benin en Niger. Alleen het vraagstuk van de financiering kan nog tot vertraging van de missie leiden.

Boko Haram heeft inmiddels al meerdere steden en plaatsen die het had veroverd weer prijs moeten geven. Eerder deze week sloeg de terreurgroep over de grens toe in Kameroen en Niger. Bij de aanval in Kameroen werden meer dan honderd burgers gedood. Niger liet weten dat de strijd op zijn grondgebied vrijdag zeker honderd strijders het leven heeft gekost. Ondertussen verloren beide buurlanden van Nigeria ook meerdere militairen in het krijgsgeweld.

Hollande stelt autonomer Oost-Oekraïne voor

Frankrijk wil dat er een bredere gedemilitariseerde zone komt in Oekraïne en meer autonomie voor het oostelijke deel van het land. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag in een interview met de zender France 2 gezegd.

Volgens Hollande wordt onderhandeld over een gedemilitariseerde zone van vijftig tot zeventig kilometer breed.

Hollande reisde de afgelopen dagen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Kiev en Moskou om een nieuw vredesvoorstel voor Oekraïne te bespreken. Zondag volgt een nieuwe ronde van overleg met de Russische president Vladimir Poetin en diens Oekraïense collega Petro Porosjenko.

Facebookgebruikers besmet met virus

Meer dan 250.000 Facebookgebruikers zijn besmet met een computervirus. Een pornografische video circuleert op Facebook en leidt naar een besmette website. Dat meldt het programma Opgelicht. 

Het bekijken van de website is niet gevaarlijk. Op het moment dat gebruikers de video willen afspelen, wordt er gevraagd een 'Flash Player' te installeren om de video te bekijken. Door dit bestand te downloaden, wordt er een Trojaans paard geïnstalleerd. Het Trojaanse paard kan schade toebrengen aan de computer en de privacy van de gebruiker. Daarnaast blokkeert het virus ook virusscanners waardoor het moeilijk wordt om van het virus af te komen.

De snelheid waarmee het virus zich verspreidt, heeft te maken met een besmette computer en Facebook. Het virus tagt willekeurige vrienden op Facebook. De kans dat jouw vrienden op de link klikken omdat zij erin getagd zijn, is groot. 

Facebook zegt de verspreiding van het virus niet helemaal tegen te kunnen houden, maar zegt er wel alles aan te doen. Voor het kijken van een video hoeft er bijna nooit iets geïnstalleerd te worden, het is dus raadzaam om hier alert op te zijn.

 

 

Sauerbreij zwaait af naast podium

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft zaterdag zonder medaille afscheid genomen van een prachtige loopbaan. De winnares van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver moest zaterdag in de kwartfinale van de parallelreuzenslalom in Sudelfeld haar meerdere erkennen in de Zwitserse Julie Zogg. Ze verspeelde in de tweede run een voorsprong van 0,24.

Sauerbreij was zaterdagochtend op weg naar de kwartfinale nog wel te snel voor Julia Dujmovits, de regerend olympisch kampioene op de parallelslalom. De Oostenrijkse werd vorige maand nog tweede op het WK.

De 35-jarige Sauerbreij overleefde vrijdag tijdens haar laatste wedstrijd in Duitsland voor het eerst dit seizoen de kwalificaties.

Van der Zee directeur amateurvoetbal KNVB

Jan Dirk van der Zee is vanaf 1 april de nieuwe directeur amateurvoetbal van de KNVB. Hij is de opvolger van interim-directeur Hans Spierings.

Van der Zee was de afgelopen elf jaar algemeen directeur van Inretail, een brancheorganisatie voor ondernemers in de woon-, mode-, schoenen en sportbranche. "De kans om ook van mijn andere passie, namelijk sport en voetbal in het bijzonder, mijn beroep te kunnen maken, komt maar één keer voorbij. Zo'n uitdaging kan ik alleen maar met beide handen aangrijpen", kijkt hij alvast vooruit naar zijn nieuwe functie.

"Ik vind het een fantastische uitdaging om de reeds ingezette koers van de KNVB verder vorm te geven", vervolgt Van der Zee. "Op bestuurlijk niveau en in de arbeidsorganisatie is er veel veranderd, waardoor de KNVB nog dichter bij de verenigingen staat, zowel in de besluitvorming als in de dienstverlening. Dat spreekt me enorm aan, want uiteindelijk moet alles wat we doen in dienst staan van die 1,2 miljoen voetballers die bij de ruim 3100 voetbalverenigingen genieten van het spelletje."

10.000 extremisten opgepakt na moord schoolkinderen

De autoriteiten in Pakistan hebben meer dan 10.000 extremisten en terreurverdachten gearresteerd. De aanleiding was de bloederige aanval in december op een school in Pakistan waarbij 136 schoolkinderen werden vermoord. De regering heeft de strijd tegen radicale bewegingen sterk opgevoerd na deze aanslag door de Taliban.

Meer dan 6.000 arrestaties vonden plaats in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa die grenst aan Afghanistan. Dit maakten de autoriteiten zaterdag bekend. Het stammengebied met als hoofdstad Peshawar geldt als Talibanbolwerk. De afgelopen tien jaar hebben zeker 50.000 mensen het leven verloren door aanvallen en aanslagen van de radicaalislamitische beweging.

10.000 arrestaties na aanslag Pakistan
10.000 arrestaties na aanslag Pakistan (Foto: ANP)

Transgenders boos op Bruce Jenner

De Amerikaanse transgendergemeenschap is niet blij met Bruce Jenner. De ex-man van Kim Kardashians moeder zou een coming-out als vrouw voorbereiden. Hij zou zijn mededeling via een tv-show wilen doen. Die aanpak valt volgens TMZ niet goed.

TMZ sprak met Zoey Tur, een bekende reporter en wetenschapper die als man werd geboren. Zij legt uit waar het probleem zit: "Als Bruce een vrouw wil zijn, dan moet hij daar gewoon mee voor de dag komen. Onze gemeenschap heeft een rolmodel nodig en wie is er beter dan de beste atleet van de wereld? Tur wijst erop dat onder transgenders zelfmoord zes keer zo veel voorkomt als onder de rest van de samenleving."

De transgenders zijn er niet blij mee dat het erop lijkt dat Bruce geld wil verdienen met zijn transformatie: "De manier waarop dit gaat, en dat hij bijvoorbeeld betaald wil worden voor interviews, vindt men niet leuk. Dit gaat om gelijke rechten, niet om het verkopen van een televisieshow. Bruce, kom gewoon uit de kast en stop met deze onzin", zo besluit Tur het interview.

Eredivisie: Preview speelronde 22

Na de midweekse speelronde wordt er ook dit weekend weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Koploper PSV won zelf van NAC Breda en zag Feyenoord voorlopig afhaken in de strijd om de titel. PEC Zwolle heeft met een zege op FC Dordrecht de derde plaats voor zich opgeëist. Blijft dat ook na dit weekend zo?

FC Twente en Excelsior trappen de nieuwe speelronde vanavond in gang. De Tukkers kunnen drie punten goed gebruiken, aangezien de verschillen voor hen minimaal zijn. Woensdag ging de formatie uit Enschede namelijk met 2-0 onderuit tegen ADO Den Haag. Excelsior hield aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles één punt over, waar de Eagles eigenlijk recht hadden op meer. Op papier zou FC Twente deze wedstrijd in elk geval moeten winnen.


Khalid Karami (l) probeert Jesus Manuel Corona Ruiz de bal te ontfutselen (PRO SHOTS / Jan Kok)

Tegelijkertijd beginnen ook FC Dordrecht en ADO Den Haag aan hun onderlinge confrontatie. FC Dordrecht staat nog steeds onderaan, maar pakte in de afgelopen weken wel een aantal belangrijke punten. Toch is het verschil met nummer zeventien NAC Breda nog vier punten. Een zege tegen de Haagse formatie is dus wenselijk, maar de groen-gelen zullen zich gesterkt voelen door de zege op FC Twente.

Verder spelen ook NAC Breda en Vitesse vanavond tegen elkaar. NAC Breda ging in de midweekse speelronde onderuit tegen PSV, dat vrijwel direct met tien spelers kwam te staan. Jetro Willems kreeg binnen een halve minuut rood. Dit leverde voor de Bredanaars echter geen punten op. Vitesse wist daarentegen wel te winnen van sc Cambuur Leeuwarden. Dit was voor de Arnhemmers de tweede zege op rij. Vorig weekend werd Ajax al verslagen. De mannen van Peter Bosz lijken de weg naar boven dus weer enigszins teruggevonden te hebben.


Hans Hateboer maakt de 2-0 tijdens de play-offs van afgelopen zomer (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Tot slot treft FC Groningen in eigen huis AZ. Beide ploegen ontlopen elkaar nauwelijks. De Groningers wonnen dit duel negen keer tegen elf zeges voor de Alkmaarder formatie. Vorig seizoen werd het in het Euroborg-stadion 2-1, mede dankzij een doelpunt van Zivkovic. Ook de in de playoffs werden de teams aan elkaar gekoppeld, waarbij FC Groningen de sterkste bleek: 0-0 (uit) en 3-0 (thuis). AZ hoopt vooral de aansluiting met de top te behouden, gezien de minimale verschillen.

Toestel met lijkkist MH17 vertrokken

Vanuit Charkov in Oekraïne is zaterdagochtend een militair transportvliegtuig vertrokken met aan boord één lijkkist met resten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

Het toestel wordt zaterdagmiddag rond 16.00 uur verwacht op de vliegbasis Eindhoven. Het is de achtste keer dat er menselijke resten van de vliegramp arriveren. Bij de ceremonie in Eindhoven zijn minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aanwezig. Voor de ceremonie zijn ook nabestaanden uitgenodigd.

De stoffelijke resten worden vervolgens voor identificatie naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

Zeilers Dongfeng Race Team heersen in Sanya

De Franse schipper Charles Caudrelier en zijn bemanning van het Dongfeng Race Team blijven uitstekend presteren op de Volvo Ocean Race. Het Chinese team won zaterdag voor eigen publiek de In Port race in Sanya, de grootste stad van het eiland Hainan, voor Abu Dhabi Ocean Racing en Alvimedica. De formatie vierde het tweede succes op rij. Het Dongfeng Race Team won eerder ook de derde etappe, met als finishplaats Sanya.

Het Nederlandse teams Brunel finishte als vierde. In het algemeen klassement van de havenraces neemt de ploeg een tweede plaats in, achter koploper Abu Dhabi Ocean Racing. De vierde etappe van de Volvo Ocean race gaat zondag van start. De deelnemers zetten dan koers richting Auckland in Nieuw-Zeeland.

Manor maakt F1-plannen 2015 bekend

Manor heeft de plannen voor het Formule 1-seizoen 2015 bekendgemaakt. Het team opereerde de afgelopen jaren onder de naam Marussia, maar ging ten onder. Nu gloort er veel hoop op een doorstart, al gaat dat met horten en stoten.

Deze week werd bekend dat de onder curatele stelling op 19 februari opgeheven zal gaan worden. Donderdag werd daar aan toegevoegd dat de F1 Strategy Group de renstal geen toestemming heeft gegeven om half maart in Australië te starten met de 2014-auto.

Force India-vice-teambaas Bob Fernley heeft tegenover Sky Sports uitleg gegeven over de afwijzing. Hij stelt dat dat Manor/Marussia geen plannen voor het toekomstig recht van bestaan van het team heeft ingediend en dat het verzoek om met de 2014-auto niet ingediend was door de curatoren, maar door de teamleiding. Dit laatste is een vormfout. "Het is een zeer gevoelige kwestie, maar het moet wel volgens de regels gaan en we moeten wel een goede afweging kunnen maken. Beide was hier niet het geval."

Manor gaf gisteren een verklaring uit waarin staat dat de 2014-auto omgebouwd wordt, zodat deze aan de regels van dit seizoen zal gaan voldoen. Daarnaast wordt er gwerkt aan de 2015-auto.

Voormalig Marussia F1-baas Graeme Lowdon vindt het besluit van de F1 Strategy Group vreemd. Hij is nog wel betrokken bij het team. "Ik ben verrast door de reacties van vandaag, vooral wat betreft de berichten over het verzoek dat we gedaan zouden hebben voor de meeting van de Strategy Group op donderdag, waarvan ik kan bevestigen dat dit niet het geval is. Op 17 december vorig jaar hebben wij een aanvraag gedaan en sindsdien zijn wij aan het werk om te voldoen aan de vereisten die ons vervolgens werden medegedeeld, met name die aansluiten bij de nieuwe regels, op de uitgezonderde artikelen na."

Lowdon stelt dat Manor er alles aan zal doen om in 2015 op de Formule 1-grid te staan. Het team wil gaan racen.

Basketballers Hawks steken in bloedvorm

De basketballers van Atlanta Hawks steken in bloedvorm. De koploper van de Eastern Conference was vrijdag ook te sterk voor Golden State Warriors, de lijstaanvoerder van de Western Conference (124-116).

Atlanta vierde in de NBA de twaalfde thuiszege op rij. De formatie won dit seizoen maar liefst 42 van de 51 duels in de NBA. Alle vijf de startspelers van Atlanta scoorden meer dan tien punten. Jeff Teague was goed voor 23 punten en zeven assists. Paul Millsap eindigde met 21 punten.

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - New York Knicks 92-88
Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 103-99
Orlando Magic - Los Angeles Lakers 103-97
Toronto Raptors - Los Angeles Clippers 123-107
Boston Celtics - Philadelphia 76ers 107-96
Detroit Pistons - Denver Nuggets 98-88
Houston Rockets - Milwaukee Bucks 117-111
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 90-89
Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 113-116
Phoenix Suns - Utah Jazz 100-93
San Antonio Spurs - Miami Heat 98-85

'IS jaagt op nieuwe gijzelaars'

Terreurbeweging Islamitische Staat wil nieuwe westerlingen uit aan Syrië grenzende landen gaan ontvoeren om ze te kunnen inzetten voor propagandadoeleinden. Een speciale eenheid binnen de extremistische beweging is al sinds halverwege vorig jaar bezig met het ontwikkelen van plannen, meldt CNN zaterdag op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten in het Midden-Oosten.

Na de publicatie van zeven clips waarin mensen worden onthoofd, denkt IS nieuwe gijzelaars nodig te hebben. Landen als Libanon en Jordanië worden specifiek genoemd waar buitenlanders kunnen worden gehaald. Het is gemakkelijk ongemerkt de grens over te gaan en daar in vluchtelingenkampen reddingswerkers te ontvoeren.

Onduidelijk is hoeveel mensen IS en andere terreurorganisaties nog in handen hebben. Regeringen, bedrijven en families treden niet graag naar buiten met gijzelingsverhalen omdat ze bang zijn de zaak daarmee geen goed te doen.

'IS jaagt op nieuwe gijzelaars'
'IS jaagt op nieuwe gijzelaars' (Foto: ANP)

Mkb: mes in loondoorbetaling bij ziekte

De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten flink omlaag om de economische groei te stimuleren. Dat zegt werkgeversorganisatie MKB Nederland in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan premier Mark Rutte.

Ondernemers lopen vast op een stapeling van regels, risico's en lasten, stelt de werkgeversorganisatie. Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stelt MKB Nederland in het rapport, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede.

Ook vinden MKB-Nederland en VNO-NCW dat ondernemers niet langer verantwoordelijk moeten zijn voor ziektegevallen die duidelijk voortvloeien uit het gedrag van werknemers in de privésfeer, zoals skiongelukken. Daarvoor zullen werknemers zich zelf moeten verzekeren.

Aanhoudingen bij steekpartij Groningen

De politie in Groningen heeft twee mensen aangehouden na een steekpartij in een café. Bij het incident is een gewonde gevallen. De omgeving van het café in Noord-Groningen is afgesloten, meldde de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De steekpartij gebeurde aan de Ulgersmaweg. De mensen in en om het café werden door de politie gecontroleerd, voordat zij het terrein mochten verlaten. Het slachtoffer van de steekpartij is overgebracht naar het ziekenhuis.

'Snel naar huisarts bij griepverschijnselen'

Ouderen en mensen met een chronische ziekte doen er verstandig aan snel naar de huisarts te gaan zodra ze griepverschijnselen voelen. Ze kunnen dan antivirale middelen krijgen die de griep afremt. Dat heeft viroloog Ab Osterhaus zaterdag gezegd.

"De middelen remmen de vermeerdering van het virus. Ze werken vooral als ze binnen 24 tot 48 uur worden toegediend", aldus Osterhaus.

Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. "Een mismatch", zegt Osterhaus. Dat komt volgens hem doordat al een halfjaar van tevoren wordt bepaald welk virus in het vaccin wordt gestopt. In de tussentijd kan een andere griepvariant actief worden, zoals dit jaar het geval is.

Geduld Buma met Opstelten raakt op

Het geduld van het CDA met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) begint op te raken. "De hele veiligheidsketen staat te veel onder druk, in een tijd waarin de dreiging groot is", zegt CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

"Opstelten zegt voortdurend: wacht u maar. En de Kamer heeft hem lang het voordeel van de twijfel gegeven. Maar het geduld begint op te raken; die waarschuwing wil ik wel geven. Het is nu aan Opstelten om te laten zien dat hij het kan."

Kuijt laat Feyenoord nog even wachten

Dirk Kuijt geeft pas eind maart duidelijkheid over zijn toekomst. Tot dan wil de spits die in de belangstelling staat van Feyenoord zich volledig op zijn huidige club Fenerbahçe concentreren. Dat zegt hij zaterdag in De Telegraaf.

"Er komt een heel belangrijke periode aan. Dit weekeinde spelen we tegen Trabzonspor en de komende weken volgen duels met onze concurrenten Galatasaray en Besiktas. Pas in maart tijdens de volgende interlandperiode hoop ik meer duidelijkheid over mijn toekomst te geven", aldus Kuijt.

De 34-jarige aanvaller staat voor een terugkeer naar Feyenoord, waarvoor hij van 2003 tot en met 2006 al voetbalde. Hij zou een contract van een jaar in Rotterdam kunnen tekenen. De verwachting is dat hij na zijn actieve loopbaan als trainer bij Feyenoord aan de slag kan.

Het Nederlands elftal speelt op 28 maart tegen Turkije. Drie dagen later staat er een oefenduel met Spanje op het programma. Kuijt heeft na het WK van vorig jaar in Brazilië afscheid genomen van Oranje maar heeft tegen die tijd wel even zijn handen vrij bij Fenerbahçe.

Cocu wil nog twee jaar bij PSV blijven

Phillip Cocu wil nog twee seizoenen bij PSV blijven. De trainer wil zijn vierjarig contract bij de huidige koploper van de Eredivisie graag uitdienen. Dit liet hij vandaag in verschillende media weten.

"Als ik ergens aan begin, dan maak ik het graag af", zei hij eerder vandaag. "Ik ga niet een termijn aan om halverwege af te haken. Dat zit niet in mijn karakter."

In de huidige verbintenis van Cocu is na twee jaar een evaluatiemoment opgenomen. Hij spreekt binnenkort met de clubleiding over zijn nabije toekomst bij de club uit Eindhoven. Wat betreft Cocu hoeft dat gesprek niet lang te duren. Hij dient zijn huidige contract graag uit in Eindhoven.

'S. Kalou hoopt ook op rentree bij Feyenoord'

Gisteravond berichtten we al dat Feyenoord Dirk Kuijt een aanbod heeft gedaan voor een terugkeer naar Rotterdam-Zuid. Ook Salomon Kalou lijkt een rentree bij de ploeg van trainer Fred Rutten wel te zien zitten. Op Instagram steekt hij zijn mening in elk geval niet onder stoelen of banken en gaf aan hoop te hebben op een terugkeer.

Op dit moment staat Kalou bij het Duitse Hertha BSC onder contract, maar vertoeft in Equatoriaal Guinea, vanwege de finale van de Afrika Cup. Verscheidene Feyenoord-supporters vroegen de voetballer naar een reünie, waar hij niet onwelwillend tegenover stond.

In de periode tussen 2004 en 2006 speelde Kalou 67 wedstrijden in het shirt van Feyenoord. Daarin was hij goed voor 35 doelpunten. Vervolgens stak de Ivoriaan Het Kanaal over en ging voor Chelsea spelen. In diezelfde periode verliet ook Kuijt de Kuip en vertrok naar Liverpool.

Mocht het inderdaad tot een hereniging van K2 - zoals Kuijt en Kalou in de volksmond werden genoemd - komen, dan zal dat pas na de zomerstop zijn.


Salomon Kalou wordt overladen met vragen van Feyenoord-fans (Instagram)

Samsom: kinderen met 3 jaar naar school

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaan kinderen al op 3-jarige leeftijd naar school. Op die manier kan de kloof worden overbrugd tussen 'een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden', schrijft hij zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Volgens Samsom worden de verschillen in de samenleving steeds hardnekkiger en dreigen ze van generatie op generatie te worden overgedragen. "Sociaal-democraten mogen zich hier nooit bij neerleggen. Verheffing en verbinding is onze opdracht."

De grootste mogelijkheden daarvoor liggen 'vóór de huidige start van het onderwijs'. "Niet-cognitieve vaardigheden worden vooral op zeer jonge leeftijd aangeleerd", aldus de PvdA-voorman.

Bergers kantelen gekapseisd schip Westerschelde

Het wrak van het binnenvaartschip dat donderdagnacht kapseisde op de Westerschelde is geborgen. Het schip, de Rick, werd vrijdagavond van een zandplaat getrokken. Daarna duurde het tot zaterdagochtend om het te kantelen, meldt berger Multraship.

Aanvankelijk zou om 23.15 uur worden geprobeerd het schip te kantelen, maar die poging werd uitgesteld omdat de voorbereidingen meer tijd in beslag namen dan gedacht. Uiteindelijk duurde het tot 04.30 uur voor de operatie begon. Het schip moest eerst naar dieper water worden gebracht voordat het kon worden geborgen.

Het wrak is nu op weg naar de haven in Terneuzen waar de politie het onderzoek naar het ongeluk voortzet. Een van de drie opvarenden wordt nog altijd vermist. Twee bemanningsleden konden worden gered. Het schip lag lange tijd op zijn kop en het stuurhuis is in elkaar gedrukt.

Het zogeheten beunschip kapseisde ter hoogte van de plaats Hoofdplaat, ongeveer zes kilometer ten oosten van Breskens. Een zandzuiger was zand aan het overladen op het schip, toen het plotseling omsloeg.

Veel aanrijdingen in noorden door gladheid

In het noorden van het land zijn zaterdagochtend tientallen aanrijdingen gebeurd. Oorzaak is de gladheid door ijzel. Volgens de meldkamer Noord-Nederland 'blijven er maar meldingen binnen komen'. Politie, brandweer en verkeersdiensten adviseren mensen om niet de weg op te gaan.

Vooral op de A7 tussen Drachten en Groningen was het zaterdagochtend raak met diverse aanrijdingen. Onder meer bij Leek botsten vier auto's op elkaar. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Tussen Bolsward en Witmarsum raakten ook meerdere auto's en een vrachtwagen van de weg. De A7 tussen Groningen en Heerenveen is voorlopig in beide richtingen dicht.

In het noorden van het land valt regen die op de koude ondergrond direct bevriest waardoor de wegen spiegelglad worden. Aan het eind van de ochtend komen de wegtemperaturen boven nul en verdwijnt de gladheid, is de verwachting. Rijkswaterstaat is in het noorden met veel strooiwagens op pad gegaan om de gladheid te bestrijden.

De grootste problemen doen zich vooralsnog voor in Friesland, Groningen en Drenthe. Het KNMI heeft voor deze en de provincies Noord-Holland, Overijssel en Flevoland code oranje afgekondigd vanwege extreem weer. In het noorden hebben de veiligheidsregio's ook een NL Alert verstuurd om mensen te waarschuwen voor de gladheid.

Amrabat: "Marokkaanse voetbal kapot"

Marokkaans international Nordin Amrabat denkt dat de schorsing van Marokko grote gevolgen heeft. Door de uitsluiting van het Afrikaanse land, mag het niet deelnemen aan de Afrika Cup van 2017 en 2019. Amrabat zal met zijn landgenoten uit de Eredivisie, Rochdi Achenteh, Zakaria Labyad en Karim El Ahmadi, de komende jaren niet kunnen uitkomen op een eindtoernooi. Niet alleen de huidige generatie krijgt volgens de voetballer van Málaga een enorme klap, maar ook de nieuwe lichting talenten zal lijden onder de beslissing van de Afrikaanse bond (CAF). 

Amrabat vindt de sancties die zijn genomen, nogal zwaar. "Het is een heel zware straf, zeker voor de huidige lichting internationals. Dit is een zware klap voor het Marokkaanse voetbal. Ook die negen miljoen boete is geen grap. Ik weet ook niet wie dat gaat betalen", vertelt de vleugelspeler van Málaga aan Voetbal International.

Het vonnis valt rauw op het dak van het voetbalgekke Marokko. "Deze straf is buiten proporties. Je maakt een voetballand kapot, je staat zes jaar stil. Het wordt inderdaad een verloren generatie, terwijl we net iets moois aan het opbouwen waren. Maar pas in 2021 weer deelname aan de Afrika Cup. Het WK van 2018 is voorlopig de enige mogelijkheid voor een eindtoernooi", denkt Amrabat.

De ex-PSV’er denkt er niet over om te stoppen als international voor het Noord-Afrikaanse land. "Iedereen gaat wel door. Het is een eer om voor je land uit te komen. De sfeer is top en de stadions zijn ook vol. Maar nu spelen we nergens meer om. Ik ga ook door. Ik vind het ook leuk om naar Marokko te gaan en elkaar weer te zien."

Door het besluit zullen, volgens de voetballer, jeugdspelers minder snel geneigd zijn te kiezen voor het Arabische koninkrijk. Amrabat: "Het is moeilijk voor de jongens die twijfelen tussen Marokko of bijvoorbeeld Nederland. Het is natuurlijk een minpunt dat je de komende jaren alleen voor een WK-ticket strijdt. Je speelt voor spek en bonen, en dat kan een overweging zijn."

Toch gloort er volgens de Marokkaan hoop aan de horizon. "Marokko moet dit zeker niet accepteren en ertegen vechten. Het ging om een legitieme reden, niet omdat de infrastructuur of stadions nog niet klaar waren. Alles was klaar, het was top geregeld. Ik vond het een verstandige keuze om het toernooi terug te geven. Ze hadden het een jaar moeten uitstellen, zoals Marokko ook heeft voorgesteld", concludeert de voetbalspeler.

Nieuwe poster voor Furious 7

Nadat we eerder deze week al een explosieve trailer voorbij zagen komen is er nu ook een nieuwe poster verschenen voor de film Furious 7. Met de in stemmige grijstinten uitgevoerde poster lijkt de filmmaker afscheid te nemen van de veel te vroeg overleden acteur Paul Walker.

In de film van regisseur James Wan zien we naast vertrouwde gezichten zoals Paul Walker, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Ludacris, Tyrese Gibson en Lucas Black ook nieuwkomers zoals Kurt Russell, Jason Statham, Ronda Rousey, Tony Jaa, Nathalie Emmanuel, John Brotherton en Djimon Hounsou.

Furious 7 draait vanaf 2 april in de Nederlandse bioscopen.

Furious 7
Nieuwe poster voor Furious 7

Bestand Oekraïne verlengd voor evacuaties

Ook zaterdag is een staakt-het-vuren van kracht in de Oost-Oekraïense regio Debaltseve. Het Oekraïense leger en de rebellen leggen de wapens neer, zodat inwoners van het gebied kunnen worden geëvacueerd. Dat meldde het Oekraïense ministerie van Defensie. Vrijdag werden er al bussen ingezet om de burgers weg te krijgen uit het gebied waar hevig wordt gevochten.

Volgens Oekraïense media zijn er vrijdag zeshonderd inwoners geëvacueerd. De bewoners van Debaltseve kregen de keuze te vluchten naar de plaats Gorlovka, waar het leger de controle heeft, of de plaats Artemivsk, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken kozen slechts dertig mensen voor Artemivsk. Er zouden nog zo'n tweeduizend mensen in de stad zijn.

Kort na het aflopen van de tijdelijke wapenstilstand vrijdag werden plaatsen in de regio weer bestookt met raketten en granaten. Het bestand van zaterdag is van 10.00 tot 14.00 uur. De corridor naar Oekraïens en rebellengebied blijft langer 'wapenvrij'.

Mogelijk tweede dode drugslab Den Bosch

Het drugslaboratorium dat donderdag werd ontdekt in een flat in Den Bosch heeft mogelijk een tweede dodelijk slachtoffer geëist. In een Tilburgs ziekenhuis overleed vrijdag een man uit Den Bosch die in de woning is geweest, meldt het Brabants Dagblad. Donderdag werd in het drugslab al een dode man gevonden.

Een politiewoordvoerder kon vrijdagavond "bevestigen noch keihard ontkennen" dat de man die in het ziekenhuis stierf met de zaak te maken heeft. "Dat zijn we aan het onderzoeken. De informatie heeft de krant gekregen van familieleden van het slachtoffer."

In de kelder van de flat stonden chemische middelen die worden gebruikt om grondstoffen voor synthetische drugs te maken. De politie onderzoekt in hoeverre de dood van de mannen met het drugslaboratorium te maken heeft.

De identiteit van de mannen is niet bekendgemaakt. Specialisten die zich bezighouden met drugslaboratoria en drugsgrondstoffen hebben de hele vrijdag onderzoek gedaan in de flatwoning.

Mogelijk tweede dode drugslab Den Bosch
Mogelijk tweede dode drugslab Den Bosch (Foto: ANP)

Geen akkoord bereikt over situatie Oekraïne

Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk aan de Russische president Vladimir Poetin is vrijdagavond beëindigd zonder akkoord. De leiders hebben in het Kremlin in Moskou meer dan vijf uur lang gepraat over de situatie in Oekraïne.

Een woordvoerder van het Kremlin noemde de gesprekken constructief. Hij verwacht dat de gesprekken zondag telefonisch worden hervat. Dan kan er worden gewerkt aan een afspraak voor het verwezenlijken van een staakt-het-vuren. Die wapenstilstand is maanden geleden afgesproken in Minsk.

Geen akkoord bereikt over situatie Oekraïne
Geen akkoord bereikt over situatie Oekraïne (Foto: ANP)

Darter Lewis wint eerste UK Open qualifier

Michael van Gerwen is er vrijdag niet in geslaagd het eerste kwalificatietoernooi voor de UK Open te winnen. De Brabantse darter moest het in de finale ondanks een gemiddelde score van 106,5 per beurt afleggen tegen Adrian Lewis: 1-6. De Engelsman kwam evenals donderdag bij de start van de Premier League uitzonderlijk goed voor de dag. Jackpot verdiende in Wigan 10.000 pond, bijna 13.500 euro.

Vincent van der Voort strandde in de kwartfinale door toedoen van Mark Webster (3-6). Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen verloren in de vierde ronde van respectievelijk Brendan Dolan (5-6) en Johnnie Haines (3-6). Phil Taylor deed niet mee, ruim 250 andere PDC'ers wel.

De UK Open wordt ookwel de FA Cup of Darts genoemd aangezien de loting niet plaatsvindt op basis van de ranking maar volledig willekeurig is. De eindronde van het toernooi vindt volgende maand in Minehead plaats (6-8 maart). Verleden jaar was het Lewis die zichzelf tot UK Open kampioen kroonde door in de finale Terry Jenkins te verslaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.