Griekenland kiest weer geen president

Het Griekse parlement is er opnieuw niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. De kandidaat van de regering, ex-eurocommissaris Stavros Dimas, kreeg net als vorige week niet genoeg stemmen.

Net als in de eerste ronde waren er dinsdag tweehonderd stemmen nodig om een nieuwe president te kiezen. Dimas kreeg er echter slechts 168. Volgende week volgt de derde en laatste stemronde. Dan zijn 180 stemmen voldoende.

De Griekse regering heeft geen meerderheid in het parlement en is daarom voor het kiezen van een nieuwe president afhankelijk van de oppositie. Die lijkt echter niet van plan te zijn het kabinet de helpende hand te bieden. Als het parlement er in de derde ronde opnieuw niet uitkomt moeten er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

De regering heeft de oppositie aangeboden vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor eind 2015, maar daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Zij willen een onmiddellijke stembusgang en vinden dat over de overeenkomst met de internationale geldschieters, die Griekenland enkele jaren geleden hielpen een bankroet af te wenden, opnieuw moet worden onderhandeld.