Griekenland stemt eerder over nieuwe president

Het Griekse parlement gaat eerder over een nieuwe president stemmen dan verwacht. Het Griekse presidentschap is een grotendeels ceremoniële rol, maar de stemming is een belangrijke graadmeter voor de conservatieve regering van premier Antonis Samaras. De aanstelling van een nieuwe president vereist een tweederdemeerderheid en de regering is daarvoor afhankelijk van de linkse oppositie.

De stemming werd niet voor februari verwacht. De regering zegt dat de stemming naar voren is gehaald zodat zij sterker staat in de onderhandelingen met internationale schuldeisers, die Griekenland op het hoogtepunt van de financiële crisis 240 miljard euro hebben geleend. In ruil daarvoor werden zeer drastische bezuinigingen doorgevoerd, tot groot ongenoegen van de linkse oppositie.

De stemming staat nu gepland voor 17 december. Mochten er meerdere rondes nodig zijn, dan worden die op 23 en 29 december gehouden. Voor de eerste en tweede ronde zijn er tweehonderd van de driehonderd stemmen nodig. Als er in de eerste twee rondes geen meerderheid wordt behaald zijn 180 stemmen genoeg in de derde ronde. De regeringscoalitie heeft 155 zetels in handen.

Syriza, de belangrijkste oppositiepartij, lijkt niet van plan de regering aan een meerderheid te helpen. "We zijn niet verrast door deze beslissing", zei een woordvoerder. "De regering heeft bijna geen opties meer en wil de zoveelste bezuinigingen die de schuldeisers willen nu verhullen. Ze hebben geen 180 stemmen en wij zouden vervroegde verkiezingen verwelkomen."