'IOC wil Olympische Spelen Korea deels buiten Korea'

Volgens een anonieme official van het Internationaal Olympisch Comité dringt het IOC er op aan om een deel van de Olympische Winterspelen in 2018 buiten Zuid-Korea te houden. Dat zegt de official tegenover persbureau AP. De Spelen worden georganiseerd door Pyeongchang, maar er is veel onenigheid over wie de verschillende kosten moet betalen.

De sporten die buiten Zuid-Korea gehouden zouden moeten worden zijn het bobsleeën, skeleton en rodelen. Het organisatiecomité van de Spelen in 2018, POCOG, is gevraagd om de bouw van de bob- en rodelbaan voorlopig stil te zetten. Ook zou het IOC hen gevraagd hebben om ermee akkoord te gaan dat de wedstrijden verplaatst worden naar een al bestaande baan in Europa, Azië of Noord-Amerika.

De verandering zou meer dan 80 miljoen euro aan bouwkosten besparen, naast enkele miljoenen euro's aan onderhoudskosten per jaar. Dat is in overeenstemming met het plan van IOC-president Thomas Bach om toekomstige Spelen veel goedkoper te maken. Volgens de anonieme official zijn de bob- en rodelbonden (FIBT en FIL) het eens met het voorstel. Hij zegt ook dat de Koreanen vooralsnog erg onwelwillend tegenover het plan staan, omdat het de Zuid-Koreaanse bob- en rodelsport flink zou helpen als er een baan is in het land.

De meest voor de hand liggende optie als alternatief voor Pyeongchang is de baan van het Japanse Nagano, waar in 1998 de Winterspelen gehouden werden. De official zegt dat het echter niet noodzakelijk in Azië hoeft te zijn. De meest gebruikte en bekende banen staan in Noord-Amerika en Europa. Hij voegde eraan toe dat er mogelijk in januari een oplossing gevonden kan worden. Vertegenwoordigers van het IOC reizen dan naar Zuid-Korea om te kijken hoe het ervoor staat met de voorbereidingen op de Spelen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat onderdelen van Olympische Spelen buiten het gastland gehouden worden. Zo werd in 2008 de paardensport in Hong Kong gehouden, ver weg van gaststad Beijing. In 1956 moest Stockholm de paardensport organiseren, omdat er in het Australië van gaststad Melbourne bepaalde quarantainewetgeving was rondom paarden.