'Winterspelen 2018 in gevaar vanwege financiële ruzie'

De Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn mogelijk in gevaar. Er wordt tussen de verschillende instanties flink geruzied over wie welke kosten moet gaan betalen. Die kosten worden geschat op ruim 11 biljoen won, omgerekend een kleine 8 miljard euro.

De twee voornaamste partijen in de strijd zijn de Zuid-Koreaanse overheid en het bestuur van de provincie Gangwon. De provinciale raad van Gangwon liet onlangs weten klaar te zijn om de Spelen op te geven als de overheid niet voldoende financiële steun geeft. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet weten niet te willen speculeren over mogelijke situaties en voegde daaraan toe dat het er alle vertrouwen in heeft dat de Zuid-Koreanen het probleem op kunnen lossen.

Leden van de provinciale raad van Gangwon, samen met vertegenwoordigers van andere steden en regio's waar sporten gehouden moeten worden, brachten maandag een bezoek aan de overheid om erop aan te dringen de steun te verbeteren. "De Spelen zijn een internationaal evenement en worden voor het eerst op onze bodem gehouden, maar de overheid kijkt naar niks anders dan de economische aspecten en weigert simpelweg om de benodigde steun te geven", aldus een lid van de provinciale raad.

De onenigheid borrelde verder op nadat de overheid besloot om slechts 50 procent te betalen van het nieuw te bouwen olympisch stadion in het park van Hoenggye. De provincie Gangwon en het organisatiecomité van de Spelen (POCOG) moeten samen dan de andere helft betalen. 

De provincie wil echter dat de overheid 75 procent van de kosten voor haar rekening neemt en wijst daarbij op een speciale wet: De overheid mag 75 procent of meer voor haar rekening nemen voor de faciliteiten waar de wedstrijden tijdens de Spelen plaats zullen vinden. De regering is echter van mening dat dat dus niet geldt voor het olympisch stadion, waar alleen de openings- en sluitingsceremonies gehouden worden. Volgens de raad van Gangwon vormt het stadion echter een belangrijk onderdeel van de Spelen en valt het dus ook onder de wet.