Pakistaanse leger doodt kopstuk Al-Qaida

Pakistaanse troepen hebben zaterdag een kopstuk van Al-Qaida gedood. Adnan Shukrijumah, op wiens hoofd een beloning van vijf miljoen dollar stond, was het hoofd buitenlandse operaties van het terreurnetwerk.

Shukrijumahs dood is de zoveelste klap voor Al-Qaida, dat sinds de liquidatie van zijn grote leider Osama bin Laden een krachteloze indruk maakt. Al-Qaida lijkt overvleugeld door Islamitische Staat. Voor het Pakistaanse leger is de uitschakeling van Shukrijumah een flinke opsteker.

De 39-jarige Saudiër was een opvolger van Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2011. Hij is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn aandeel in een plan om de metro van New York op te blazen. Shukrijumah studeerde in Florida en gold binnen het terreurnetwerk als een van de belangrijkste pionnen in de voorbereidingen voor een nieuwe aanslag op Amerikaans grondgebied.

Behalve Shukrijumah kwamen bij de aanval van het Pakistaanse leger op een toevluchtsoord van Al-Qaida-militanten in Zuid-Waziristan nog twee extremisten om. De militairen hebben volgens een legerwoordvoerder vijf 'terroristen' gevangen genomen.

Shukrijumah was volgens het leger kort tevoren van Noord-Waziristan naar Zuid-Waziristan uitgeweken. Het zou hem te heet onder de voeten zijn geworden sinds het regeringsleger in de zomer in het noordwestelijke stammengebied de jacht op Al-Qaida had geopend.