President Afghanistan op bezoek in Pakistan

De nieuwe president van Afghanistan, Ashraf Ghani, is vrijdag voor een tweedaags bezoek in Pakistan gearriveerd. De twee landen willen de onderlinge banden aanhalen.

Ghani werd op de luchthaven van Islamabad verwelkomd door de Pakistaanse nationale veiligheidsadviseur, Sartaj Aziz, meldde de Pakistaanse staatstelevisie. Op de agenda staan gesprekken met de Pakistaanse president Mamnoon Hussain en premier Nawaz Sharif. Onderwerpen die worden aangesneden zijn economische samenwerking, grensbeveiliging en terreurbestrijding. Ghani hoopt daarna het vredesoverleg met de Taliban met behulp van Pakistaanse bemiddeling nieuw leven in te blazen.

"Vrede en stabiliteit in Afghanistan zijn van levensbelang voor Pakistan", zei woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken Tasnim Aslam.

Pakistan en Afghanistan zijn belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreur, maar onderling zijn de afgelopen jaren de nodige beschuldigingen en verwensingen over en weer gegaan.

Ghani's voorganger Hamid Karzai beschuldigde Pakistan er geregeld van de Afghaanse Taliban en andere opstandelingen onderdak te bieden. Islamabad ontkent dat en zegt dat Kabul zelf moet voorkomen dat strijders vanaf de andere kant van de grens aanslagen plegen.