'Biden bood Turkije geen excuses'

Er is onduidelijkheid ontstaan over een telefoongesprek dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gevoerd met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens het Witte Huis heeft Biden excuses aangeboden voor een omstreden uitspraak, maar Biden houdt vol dat hij dat niet heeft gedaan.

Begin oktober zei Biden in een toespraak op de universiteit Harvard dat Turkije bij vergissing jihadstrijders heeft geholpen, onder wie extremisten van Islamitische Staat, die het regime van president Bashar Assad omver wilden werpen. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië zouden dit hebben gedaan. De uitspraken van Biden leidden tot een diplomatiek relletje en Erdogan eiste op hoge poten een excuus. Hij zei zelfs dat Biden 'geschiedenis voor mij zal zijn' als de vicepresident echt heeft beweerd dat Turkije heeft bijgedragen aan de groei van IS.

Het Witte Huis heeft verklaard dat Biden in het telefoongesprek met Erdogan excuses heeft aangeboden, maar Biden heeft dat in een interview met CNN tegengesproken. "Nee, ik heb geen excuses aangeboden. Ik heb nooit mijn excuses aan hem aangeboden. Ik ken hem goed. Ik heb eerder zaken met hem gedaan. Ik heb hem gebeld en gezegd: 'Luister, wat in het nieuws komt stemt niet overeen met wat ik heb gezegd'."

Het is maar een klein verschil - geen excuus, maar opheldering - maar erg belangrijk voor Turkije. De spanningen in het Midden-Oosten lopen op en president Barack Obama wil dat Turkije meer gaat doen in de strijd tegen IS in Syrië. Om dat te bewerkstelligen heeft Biden later deze maand een onderhoud met Erdogan.