Rebellen Syrië vallen provinciehoofdstad Idlib aan

Strijders van Jabhat al-Nusra en andere rebellengroepen hebben in het noordwesten van Syrië de regeringsgezinde stad Idlib aangevallen. Diverse controleposten, politiebureaus en het kantoor van de gouverneur werden onder vuur genomen. Er braken urenlange gevechten uit tussen het Syrische leger en de opstandelingen. Beide kampen leden verliezen. In totaal kostten de vijandelijkheden 35 mensen het leven, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanvallers bestookten Idlib en probeerden tegelijkertijd wachtposten van het leger in te nemen. Bovendien bliezen vier strijders zich op bij doelwitten in de stad. De rebellen zouden volgens het Observatorium geholpen zijn door leden van de politie. "Het is een morele klap voor het regime", aldus activist Asad Kanjo, die in de provincie Idlib woont. Volgens Kanjo is de rust inmiddels weergekeerd.

De Syrische staatstelevisie meldde dat het leger de aanval wist af te slaan. Een 'groot aantal terroristen' zou daarbij zijn gedood. De politiechef van de stad verklaarde later dat er 'geen enkele schutter meer in de stad is'. De rebellen zouden onder leiding staan van Abu Waleed al-Libi, Arabisch voor 'de Libiër'.

Idlib, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is in handen van de regering in Damascus. Verschillende rebellengroepen zijn heer en meester op het omringende platteland.