Sjiitische rebellen zetten opmars in Jemen voort

De sjiitische Houthi-rebellen hebben zondag in Jemen opnieuw een stad op de regering veroverd. Dat laten bronnen bij de veiligheidsdiensten weten. Ook bliezen de opstandelingen het huis van een rivaliserende islamistische politicus op.

De strijders bezetten de plaats Yarim, zo'n 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. Ook bestormden zij zondag het hoofdkwartier van het stadsbestuur van Sanaa, waarbij de gouverneur op de vlucht sloeg. De Houthi's beschuldigen gouverneur Abdul-Ghani Jameel van corruptie.

Zaterdag bezetten de rebellen het huis van een islamistisch bewindsman in Yarim. Bij gevechten kwamen twaalf mensen om het leven. Een dag later bliezen de strijders de woning met explosieven op. De politicus was niet thuis ten tijde van de ontploffing. In Yarim bleven alle scholen uit veiligheidsoverwegingen zondag gesloten.

Het is de zoveelste overwinning voor de rebellen, die een maand geleden Sanaa bezetten en vorige week een provincie en de belangrijke havenstad Hodeida innamen. Ook veroverden ze een stad op terreurbeweging Al-Qaida. Zondag gingen duizenden mensen in Hodeida de straat op om het vertrek van de opstandelingen te eisen.

De strijders, die vermoedelijk worden gesteund door Iran, namen eerder de provincies Sadda en Omran ten noorden van Sanaa in. Ze sloten vorige maand een wapenstilstand met de regering en trokken zich terug uit de hoofdstad in ruil voor meer politieke inspraak.