Libanon sluit grens voor Syriërs

Libanon stopt met het opvangen van Syrische vluchtelingen, behalve in 'uitzonderlijke' gevallen. De regering liet donderdag weten dat het land zijn grens heeft bereikt en niet nog meer vluchtelingen aankan.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn zo'n 1,1 miljoen mensen naar Libanon gevlucht. De Libanese bevolking bestaat daardoor nu voor bijna een kwart uit Syrische vluchtelingen.

De enorme vluchtelingenstroom trekt een zware wissel op de infrastructuur en dienstverlening in Libanon en de vluchtelingen wedijveren met de armste Libanezen om banen. Tienduizenden Syrische kinderen gaan niet naar school omdat er simpelweg geen plek voor ze is, aldus de Libanese minister van informatie Ramzi Jreij.

Jreij zei dat zijn regering de Verenigde Naties zal verzoeken geen vluchtelingen meer te registreren in Libanon. Vluchtelingen die al in het land verblijven zal worden gevraagd te vertrekken, naar Syrië of elders.

In totaal zijn drie miljoen Syriërs hun eigen land ontvlucht. De Verenigde Staten en Europa hebben zich de afgelopen jaren niet bereid getoond Syrische vluchtelingen op te vangen, waardoor Syriërs vooral zijn uitgeweken naar buurlanden als Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Binnen Syrië zelf zijn nog eens zes miljoen mensen ontheemd.