Politie Hong Kong ontruimt protestkamp

De politie in Hong Kong heeft vrijdag in alle vroegte een van de protestkampen in de stad ontruimd. Barricades, tenten en luifels die al meer dan twee weken verkeer onmogelijk maakten op de locatie werden weggehaald. De betogers in de stad, die al weken meer democratie eisen, hebben wel nog steeds een van de belangrijkste verkeersaders in de stad in handen.

De agenten hadden slechts een halfuur nodig om het kamp in het district Mong Kok grotendeels te verwijderen. Zo'n dertig betogers werden omsingeld door de politie, maar ze verzetten zich niet. Het was de derde keer deze week dat de autoriteiten een einde probeerden te maken aan de protestacties in de stad.

Leung Chun-ying, de door Beijing gesteunde bestuurder van de stad, bood donderdag opnieuw aan in overleg te treden met de demonstranten. Leung deed al eerder zo'n aanbod, maar trok dat later weer in omdat de kans op constructief overleg in zijn ogen nihiel was.

Leung plaatste wel een kanttekening bij zijn nieuwste handreiking: de politie zal tijdens eventuele onderhandelingen gewoon doorgaan met het ontruimen van protestkampen. Dit, gecombineerd met de beelden van agenten die eerder deze week een geboeide betoger aftuigden, zal de betogers waarschijnlijk niet positief stemmen.

Het semi-autonome Hong Kong gaat in 2017 naar de stembus om een nieuwe bestuurder te kiezen, maar de kandidaten moeten van tevoren worden goedgekeurd door een commissie die bestaat uit elites die loyaal zijn aan Beijing. De betogers noemen dit schijndemocratie en eisen dat Beijing zich niet met de verkiezingen bemoeit.

Leung riep de betogers donderdag op zich pragmatisch op stellen en herhaalde dat Beijing niet zal toegeven aan hun eisen. Hoeveel zin eventuele onderhandelingen hebben is dan ook de vraag.