Leider Hong Kong wil in gesprek met betogers

De lokale regering van Hong Kong is bereid om met demonstranten in overleg te gaan. Dat heeft leider Leung Chun-ying donderdag gezegd. Betogers protesteren al drie weken voor meer democratie in de Chinese stad.

De gesprekken kunnen wat Leung betreft al volgende week beginnen. Volgens hem is de afgelopen dagen al via intermediairs met de demonstranten overlegd. Leung zegt dat de autoriteiten klaar zijn om over democratische hervormingen te praten.

Demonstranten willen zelf een nieuwe leider van Hong Kong kunnen kiezen bij de verkiezingen in 2017. De regering in Beijing wil kandidaten voor de politieke post eerst goedkeuren.

Leung heeft laten weten dat de Chinese regering aan haar besluit vasthoudt, maar dat wel te praten valt over hoe de commissie die de kandidaten kiest wordt gevormd. Verdere details moeten bij het overleg ter sprake komen.

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen de regering en de demonstranten opnieuw hoog opgelopen. De oproerpolitie heeft betogers met wapenstokken en pepperspray proberen te verdrijven van plekken die zij bezet hielden. Veel burgers hebben verontwaardigd en kwaad gereageerd op het gewelddadige politieoptreden.

Leung zegde eerder toe gesprekken te zullen aangaan met de betogers, die voornamelijk uit studenten bestaan. De regering kwam hier later echter weer van terug omdat het overleg hoogstwaarschijnlijk niet constructief zou zijn.