Portugese economie herstelt voorzichtig

Hervormingen en het Europese steunprogramma hebben de economie van Portugal een basis voor herstel gegeven. Toch is het land nog erg kwetsbaar voor negatieve schokken. Daarom moet Portugal zijn huishoudboekje goed in de gaten blijven houden en zijn concurrentiepositie blijven versterken. Dat stelt de Europese Commissie dinsdag in een rapport.

De maatregelen die de afgelopen drie jaar zijn genomen, zijn volgens het rapport 'gezien de moeilijke omstandigheden succesvol geweest'. De financiële sector is stabieler geworden en de overheidsfinanciën zijn beter op orde dan in 2011.

Ook is het economisch herstel breder gedragen dan een paar kwartalen geleden, toen vooral de export als groeimotor gold. Consumenten hebben meer vertrouwen en besteden meer, terwijl de werkeloosheid daalt. Toch zijn nog altijd veel Portugezen werkloos en is er veel armoede in het land, onderkent de commissie.

Portugal kreeg tussen mei 2011 en juni dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB). In ruil daarvoor moest het land drastische hervormingen doorvoeren.

Het land kan door de gelegde basis toegroeien naar duurzame groei en meer werkgelegenheid. Toch zal de groei bescheiden zijn omdat het land nog veel schulden heeft en de groei in de eurozone tegenvalt. Implementatie van budgettaire maatregelen en hervormingen is dan ook cruciaal om de herstelfase door te zetten, denken de onderzoekers.