Verlies Nuon-eigenaar Vattenfall veel kleiner

Het Zweedse Vattenfall heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder verlies geleden dan in dezelfde periode vorig jaar. De eigenaar van energiebedrijf Nuon hield na het betalen van de belastingaanslag 2,3 miljard kronen (250 miljoen euro) over, zo maakte Vattenfall woensdag bekend. Vorig jaar was dat nog een verlies van 25,8 miljard kronen.

Dat Vattenfall veel minder diep in het rood eindigde dan in het tweede kwartaal van 2013 komt vooral doordat het bedrijf veel minder moest afschrijven. Het concern boekte vorig jaar nog bijna dertig miljard kronen af op zijn bezittingen, waarvan meer dan de helft bij Nuon. Die kosten vielen vorig kwartaal weg.

Zonder die eenmalige kosten van vorig jaar deed Vattenfall het echter minder dan vorig jaar. De onderliggende operationele winst daalde namelijk van 5,4 miljard naar 4,1 miljard kronen. Vattenfall had naar eigen zeggen veel last van de zwakke vraag naar energie en de dalende prijzen van elektriciteit.

Door die ontwikkelingen daalde ook ze omzet van het Zweedse concern. De inkomsten van Vattenfall kwamen tussen april en juni uit op 36,6 miljard kronen. Dat is een daling van 4,4 procent in vergelijking met vorig jaar.