Costa Rica treurt, maar viert ook succes

In de straten van de Costa Ricaanse hoofdstad San José wordt getreurd om het verlies tegen Oranje, maar tevens wordt er gefeest vanwege de successen op het WK. De late overwinning van het Nederlands elftal blokkeerde de droom van La Sele om voor de eerste keer de halve finale te bereiken.

"Costa Rica speelde goed en toonde uithoudingsvermogen", schrijft de krant La Nación. Keeper Keylor Navas werd door de krant als grote held van de wedstrijd uitgeroepen: "Hij hield alle schoten van Nederland tegen". De krant Al Día schrijft vlak na de wedstrijd dat Costa Rica het beste WK ooit heeft gespeeld.

Duizenden fans volgden de wedstrijd in San José buiten op grote schermen. Volgens La Nación werden kort voor de wedstrijd Costa Ricaanse vlaggen en shirts tegen afbraakprijzen verkocht. "Al is het tegen de kostprijs", zei een verkoper. Het centrale plein, Plaza de la Democracia, is afgeladen en in en rond de fontein Fuente de la Hispanidad wordt feest gevierd.

De president van het Midden-Amerikaanse land, Luis Guillermo Solis, retweette vlak voor de wedstrijd nog een plaatje van een reusachtige Costa Ricaanse luiaard die een sinaasappel uitperst. "Het hele land omarmt de jongens, jullie zijn een legende", twitterde hij nadat de ticos hadden verloren.