'Parabobsleeën' nieuwste paralympische sport

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft een nieuwe sportfederatie erkend als observerend lid. De FIBT, de internationale bobslee- en skeletonbond, mag vanaf nu aanwezig zijn bij vergaderingen binnen het IPC. Ook betekent de erkenning dat het 'parabobsleeën' een grotere kans heeft om op de Paralympische Winterspelen te verschijnen.

De volgende stap is om volwaardig lid te worden, zodat ook begonnen kan worden met het vaststellen van de classificaties voor de verschillende beperkingen. Dat de FIBT nu observerend lid is houdt ook in dat de bond bijvoorbeeld de anti-dopingcode en de classificatiecode van het IPC heeft geaccepteerd. Daarnaast zal het IPC nu meer steun kunnen verlenen aan de ontwikkeling van het parabobsleeën.

In de Verenigde Staten is al enkele jaren een project bezig om paralympisch bobsleeën - en ook skeleton - te ontwikkelen en op de kaart te zetten. Inmiddels zijn er bij het project, USABSA, al enkele tientallen sporters aangesloten, die met aangepaste sleeën naar beneden gaan.

In 2010 mochten twee leden van het Amerikaanse project fungeren als 'forerunners', testers van de condities op de baan, tijdens de World Cup bobsleeën in Park City. Dave Nicholls werd de eerste bobsleepiloot met een verlamming, terwijl Cody Reese 's werelds eerste remmer werd met een amputatie boven de knie.

Dave Nicholls en Cody Reese razen naar beneden in hun aangepaste bobslee (Bron: YouTube)