Monsterscore rolstoelbasketbalsters Nederland op WK

De Nederlandse vrouwen zijn het WK rolstoelbasketbal perfect begonnen. In de eerste wedstrijd in Toronto werd met ongekende cijfers gehakt gemaakt van WK-debutant Peru: 89-5. Nederland is de regerend Europees kampioen en hoopt de beste prestatie ooit op het WK te halen. In 1990 en 1994 werden de Oranjevrouwen vierde, tijdens de Paralympische Spelen in Londen 2012 was er brons voor Nederland.

Nederland besliste de wedstrijd al in de eerste minuten. De eerste twintig punten waren voor Oranje en pas aan het eind van het eerste kwart kon Peru de eerste twee punten noteren. In het tweede kwart ging het op dezelfde manier verder, waardoor er al een onoverbrugbaar verschil op het scorebord stond, 39-2.

In het derde (28-2) en laatste kwart (22-1) was Nederland opnieuw oppermachtig, waardoor de 89-5 eindstand op de borden kwam te staan. Mariska Beijer was de Nederlandse topscorer met achttien punten. Naast haar wisten nog vier speelsters in de dubbele cijfers te komen, terwijl bij Peru slechts twee vrouwen het net vonden. Vier punten van Peru werden gemaakt door Pilar Jauregui, die daarom werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Bondscoach Gertjan van der Linden was uiteraard zeer tevreden: "Het was goed voor ons om wat ervaring op te doen hier. Alle speelsters zijn in actie gekomen en onze jongste speelsters, die nieuw zijn op dit niveau, konden veel minuten maken." Zaterdag speelt Oranje tegen Frankrijk, dat bij de vorige Paralympische Spelen alle vier wedstrijden verloor.