ChristenUnie: beveiligen joden taak van overheid

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet de beveiliging van joodse instellingen voor zijn rekening te nemen. Daarvoor pleitte ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers maandag op Radio 1.

Segers vindt het 'onbestaanbaar' dat organisaties zelf voor beveiliging moeten betalen terwijl de dreiging hoog is. Opstelten zou daarom de portemonnee moeten trekken en een bijdrage moeten leveren. Dat moet volgens Segers wel 'structureel en op lange termijn en niet alleen na een incident'. Hij vindt het de taak van de overheid om 'een schild' te zijn.

Het Kamerlid sluit niet uit dat net als in België ook in Nederland 'een gek' opstaat. "Je hebt er maar een nodig. Je weet dat ze hier ook in Nederland rondlopen. De gevolgen zijn dan niet te overzien."

Volgens Segers heeft geen enkele andere gemeenschap te kampen met zo veel 'extreme haat'. Wel geeft hij toe dat ook iedere andere gemeenschap beveiliging zou moeten krijgen als ze op dezelfde manier zouden worden bedreigd.

In het Joods Museum in Brussel vielen zaterdag vier doden bij een schietpartij. Na de aanval, die zeer waarschijnlijk een antisemitische grondslag heeft, is de beveiliging van joodse gebouwen in België direct aangescherpt. Ook in Nederland worden joodse gebouwen extra bewaakt.