'Antiterroristische operatie' in Oekra´ne

De Oekraïense autoriteiten zijn zondag een "antiterroristische operatie" begonnen om separatisten te laten vertrekken uit de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bewapende pro-Russische betogers hebben daar zaterdag hoofdkantoren van de politie en de veiligheidsdiensten bezet en wegversperringen opgeworpen in buitenwijken van de stad.

"In Slavjansk is een antiterroristische operatie begonnen. Die wordt geleid door het antiterrorismebureau van de staatsveiligheidsdienst. Troepen van alle machtsafdelingen uit het hele land zijn hiernaartoe gebracht", meldde de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zondagmorgen op Facebook. Hij raadt inwoners van de stad aan om binnen te blijven en weg te blijven van de ramen, schrijft persbureau Interfax.

Een verslaggever van persbureau Reuters zag twee militaire helikopters boven een van de bezette hoofdkwartieren vliegen. Direct na Avakovs melding zijn zo'n 12 vrouwen die zich in het politiegebouw bevonden toen dat werd bezet, weer vrijgelaten.

Zo'n 100 burgers, voornamelijke oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals "Referendum!" ter ondersteuning van de betogers binnen. De pro-Russische betogers eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Ook in andere steden in het oosten hebben opstandelingen overheidsgebouwen bezet.

'Antiterroristische operatie' in Oekraïne
'Antiterroristische operatie' in Oekraïne (Foto: ANP)