Pro-Russen bestormen politiebureau Slovjansk

Gewapende pro-Russische mannen hebben in de oostelijke Oekraïense stad Slovjansk een politiebureau bestormd en overgenomen. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een lokale politiewoordvoerder zei tegen Reuters dat de mannen geen eisen hebben gesteld, maar ook niks prijs hebben gegeven over hun identiteit. In het oosten van Oekraïne zijn in Donetsk en Luhansk al meer overheidsgebouwen overgenomen door pro-Russische betogers. Zij willen dat hun regio zich afscheidt van het meer op het westen gerichte Kiev.

Vrijdag verliep een ultimatum dat de autoriteiten hadden gesteld om de bezetting te beëindigen. Maar na het verstrijken van die deadline bleven maatregelen uit. Er zijn geen aanwijzingen dat de politie gaat proberen de bezetters er onder dwang uit te krijgen.

"Ik zeg het nog eens: zij die dialoog willen, zullen dialoog en de zoektocht naar oplossingen krijgen. Zij die zich bewapenen, gebouwen in brand steken, op mensen en politie schieten en terroriseren met knuppels en maskers, zullen een passend antwoord krijgen", schreef Avakov volgens Reuters op Facebook.