'Poetin verdient minder dan premier'

President Vladimir Poetin van Rusland heeft in 2013 minder verdiend dan zijn premier Dmitri Medvedev. Volgens zijn inkomensverklaring, die in Rusland bij wet moet worden gepubliceerd, verdiende Poetin vorig jaar ruim 3,5 miljoen roebel (ongeveer 70.000 euro). Dat is 10.000 euro minder dan de regeringsleider, meldden Russische media vrijdag.

De Russische president is er volgens de officiële papieren flink op achteruitgegaan. In 2012 verdiende hij nog bijna 6 miljoen roebel. Volgens presidentswoordvoerder Dmitri Peskov komt dat vooral doordat Poetin in 2012 nog ongebruikte verlofdagen kon afschrijven. Dat mag sinds vorig jaar niet meer. Ook waren in 2012 de inkomsten van zijn toenmalige vrouw Ljoedmila meegerekend.

Voor de president is geen exorbitante levensstijl weggelegd. Hij verklaarde een lap grond, een appartement en een garage te bezitten. Daarnaast had hij vorig jaar drie auto's van Russische makelij, waarvan één SUV.

Het is een publiek geheim dat de Russische president en de politieke elite echter buiten het boekje om miljoenen verdienen aan corruptie. Ook zou de president nabij de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee een villa met haven hebben laten bouwen. De bouwkosten worden geschat op 1 miljard dollar.

'Poetin verdient minder dan premier'
'Poetin verdient minder dan premier' (Foto: ANP)