FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 april 2014

Bosz: "Het was toch verschrikkelijk"

Peter Bosz had geen goed woord over voor het spel van Vitesse tegen SC Cambuur. De Arnhemmers gingen zaterdagavond onderuit in Leeuwarden (4-3). Bosz hield zich nog in na afloop, beaamde hij. "Bij mij overheerst teleurstelling, boosheid. Zeg het maar", zei de coach van Vitesse tegen FOX Sports.

"Ik ben boos over de manier waarop we hebben gespeeld. Het was toch verschrikkelijk vandaag. Ik heb een team gezien dat er niet alles aan deed om te winnen."

"Ik heb me geen moment vermaakt vandaag. Als we de bal hadden niet en zeker niet als we de bal niet hadden. We wonnen geen duels en waren niet agressief genoeg. Cambuur won alle duels. We wisten van tevoren dat zij het daarvan moesten hebben. Wij hebben voetballend meer kwaliteiten", aldus Bosz.

"Dan moet je je niet laten aftroeven zoals wij hebben laten gebeuren", verklaart de trainer van Vitesse. Bosz weet niet of de spelers geïmponeerd waren door de vechtlust van Cambuur. "Als dat zo is ben je niet goed genoeg. Op dit moment zijn wij dat blijkbaar niet. Ik weet niet of ze echt geïmponeerd waren, maar misschien dachten ze het op tachtig procent te kunnen. Geen idee."

Cambuur is ondanks de vier goals tegen Vitesse nog steeds de minst scorende ploeg in de Eredivisie. "Dat zegt ook veel over ons vanavond. We komen daarnaast ook twee keer voor. Een goede ploeg overkomt dat niet. Het had geen zin om nu veel dingen te roepen in de kleedkamer. Dat heb ik ook niet gedaan. Dat doen we morgen wel.

Bosz beseft dat de tweede plaats definitief uit beeld is voor Vitesse. De Arnhemmers moet alle zeilen bijzetten om via Go Ahead Eagles (thuis) en FC Utrecht (uit) de vierde plek vast te houden. "We moeten hier gewoon winnen, maar dat hebben we niet gedaan. Dan moeten we inderdaad maar vechten voor de vierde plaats."

550e zege voor tennisster Jankovic

Jelena Jankovic bereikte de finale van het WTA-toernooi in Bogota. De als eerste geplaatste Servische was zaterdag met 6-1 en 7-5 te sterk voor de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers. Voor Jankovic was het een jubileum, want de overwinning op Scheepers was de 550e uit haar carrière.

Van de actieve speelsters hebben alleen de zussen Venus en Serena Williams meer zeges met respectievelijk 651 en 647. De tegenstander van Jankovic zondag is Caroline Garcia. De twintigjarige Française, die nog nooit zo ver reikte op het hoogste niveau, rekende af met de Amerikaanse Vania King: 6-2 en 6-4. Jankovic schreef in haar carrière al dertien toernooien op haar naam.

Almagro en Verdasco naar finale Houston

De Spaanse tennissers Nicolás Almagro en Fernando Verdasco strijden om de titel bij het ATP-toernooi van Houston. Almagro, als derde geplaatst, hoefde zaterdag niet in actie te komen. De Amerikaan Sam Querrey trok zich terug. De reden van zijn opgave is nog niet bekend. Verdasco (4) versloeg de Colombiaan Santiago Giraldo met 6-4 en 7-5.

Verdasco gaat op voor de zesde titel in zijn loopbaan tegenover dertien voor Almagro. In onderlinge ontmoetingen leidt Verdasco met 6-3.

[Serie A] Roma breidt zegereeks uit ten koste van Atalanta

AS Roma heeft de zevende overwinning op rij geboekt in de Serie A. De ploeg van coach Rudi Garcia won zaterdag in eigen huis met 3-1 van Atalanta. Rodrigo Taddei bezorgde Roma een uitstekende start en kort voor rust verdubbelde Adem Ljajic de score. Gervinho maakte er 3-0 van, voordat de bezoekers nog iets terug deden.

De Romeinen staan al enige tijd stevig op de tweede plaats, waarmee de club zich direct zou plaatsen voor de Champions League. De achterstand op koploper Juventus is vijf punten, maar de formatie uit Turijn speelt maandag nog. Roma moet het de rest van het seizoen stellen zonder Kevin Strootman, die met een knieblessure kampt.

Sassuolo speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Cagliari. De promovendus staat negentiende, twee punten onder de degradatiestreep.

Granada deelt nieuwe dreun uit aan Barcelona

FC Barcelona heeft drie dagen na de uitschakeling in de Champions League opnieuw een dreun gekregen. De Catalanen gingen in het competitieduel bij Granada met 1-0 onderuit en blijven daardoor steken op een punt van koploper Atlético Madrid, dat de ploeg ook in het miljoenenbal al dwarszat. De Madrilenen komen bovendien nog in actie zondag tegen Getafe.

Granada-speler Yacine Brahimi maakte na zestien minuten het enige doelpunt. Lionel Messi en Neymar kregen kansen om Barcelona langszij te brengen, maar de nummer dertien van de Primera División hield stand. De ploeg van coach Gerardo Martino heeft slechts een paar dagen om zich te herpakken. Woensdag staat de bekerfinale tegen Real Madrid op het programma.

Uitslag FC Twente - Roda JC

Om 20.45 uur begon in Enschede de wedstrijd tussen FC Twente en Roda JC. De thuisploeg won het duel met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Torgeir Børven scoort de 1-0 (PRO SHOTS/Peter Lous)

FC Twente

3 - 0

Roda JC

 11' Börven
 25' Börven
 53' Ebecilio
   
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.600
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Breukers
Martina
Bjelland (Bengtsson/73)
Schilder
Ebecilio (Brama/76)
Tadic
Gutiérrez
Promes
Börven
Mokhtar (Corona/82)
  Kurto
Dijkhuizen
Letschert
Luijckx
v.Peppen
Hupperts (Höcher/63)
Sutchuin Djoum (De Beule/50)
Paulissen (Pluim/80)
Bonevacia
Fledderus
Németh

Erdogan opent weer aanval op Twitter

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag opnieuw de aanval ingezet op Twitter. Volgens de leider van de machtige AK-partij ontduikt het sociale medium belastingen in Turkije, waartegen hij maatregelen wil nemen. Daarnaast wordt Twitter volgens Erdogan, evenals Facebook en YouTube, door zijn vijand Fethullah Gülen ingezet als middel om een "parallelle macht" te creëren in Turkije.

Erdogan liet Twitter en YouTube blokkeren in de aanloop naar de lokale verkiezingen, omdat beide websites filmpjes en geluidsbestanden deelden die de premier in verband brachten met corruptie. Na een uitspraak van het constitutionele hof werd Twitter weer vrijgegeven, tegen de zin van Erdogan. "Het constitutionele hof in dit land verdedigt de commerciële rechten van internationale bedrijven, in plaats van de rechten van de natie", sneerde hij volgens Turkse media.

Rusland dreigt met afzeggen onderhandelingen

Als de machthebbers in Oekraïne geweld gebruiken tegen de bevolking van het zuidoosten van het land, dan werkt Rusland niet meer mee aan pogingen om de crisis in het land op te lossen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Ook aan de geplande onderhandelingen met de VS, de Europese Unie en Oekraïne in Genève doet Rusland niet meer mee, zo blijkt uit het verslag van het gesprek van het ministerie van Lavrov. Die gesprekken stonden voor volgende week op de agenda.

In het telefoongesprek dat de twee ministers voerden werden verder vooral bekende standpunten uitgewiseld, Kerry maande Rusland niet te stoken of in te grijpen, terwijl Lavrov Kerry weer zei dat Kiev zelf schuldig is aan de huidige situatie.

Als de Verenigde Staten concrete bewijzen hebben dat de Russen de hand heeft in de bestorming en bezetting van overheidsgebouwen, dan is Rusland bereid daarnaar te kijken, aldus Lavrov. Tot nu toe zegt hij ook van zijn Oekraïense ambtgenoot geen enkele bewijs te hebben gekregen.

De Oekraïense regering beschouwt de bestorming van regeringsgebouwen zaterdag in het oosten van het land als een daad van Russische agressie. Dat schrijft minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov zaterdag op zijn Facebook-pagina. De Nationale Veiligheidsraad van het land wordt met spoed bijeengeroepen.

Volgens Avakov werd bij de bestorming van een politiebureau in Krasny Lyman gebruikgemaakt van wapens die alleen in gebruik zijn bij het Russische leger. Volgens hem zullen de troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en van het Oekraïense leger reageren op de gebeurtenissen.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - Vitesse

Cambuur Leeuwarden heeft zich via een spektaculair duel vrijwel verzekerd van lijfsbehoud in de Eredivisie. In een wedstrijd waar de goals als rijpe appelen van de boom vielen wisten de Leeuwarders in eigen huis Vitesse met 4-3 te kloppen. De Arnhemmers kunnen door deze uitslag morgen zakken naar plaats vijf.

Lukoki probeert Ibarra te kloppen (Pro Shots/Jasper Ruhe)

sc Cambuur Leeuwarden

4 - 3

Vitesse

 25' Barto
 29' Leerdam (e.d.)
 64' Ogbeche
 69' Barto
   21' Leerdam
 39' Atsu
 56' Traoré
 
 Gele kaart: Pröpper (Vitesse)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.639
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis (Zeinstra/74)
Droste
Dijkstra
Van der Laan
Pereira
Bakker
Barto
Van Moorsel
Lukoki
Ogbeche (Hemmen/89)
Manu (Schepers/60)
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Labyad (Qazaishvili/70)
Atsu
Traoré (Djurdjevic/81)
Ibarra (Havenaar/46)


Piraterij drukt salaris CBS-topman

Leslie Moonves, de topman van de Amerikaanse tv-zender CBS, verdiende vorig jaar een magere 67 miljoen dollar. Zijn verdiensten in de afgelopen 3 jaar kwamen daarmee in totaal op een schamele 200 miljoen dollar. De bedragen behoren tot de hoogste in 2013 van bedrijven in de Standard& Poor's 500 beursindex, maar we hebben toch medelijden met deze man die zwaar te lijden heeft onder illegale downloads van televisieseries.

Moonves' baas Sumner Redstone, die ook nog een salaris krijgt als bestuursvoorzitter van mediaconcern Viacom, ontving nog veel minder. Amper 109 miljoen dollar over dezelfde jaren. De bedragen tonen dat de Amerikaanse media-industrie zijn topmannen nog steeds kwistig betaalt, ondanks de biljoenen die ze volgens copyrigt-math mislopen.

Beide mediatycoons verdienden vorig jaar meer dan Nolan Archibald, de gepensioneerde topman van Stanley Black& Decker. Die streek 52,5 miljoen dollar op. Gelukkig heeft Black & Decker niet te lijden onder piraterij.

CBS-topman verdient 200 miljoen in 3 jaar
CBS-topman verdient 200 miljoen in 3 jaar (Foto: ANP)

Sid Meier's Civilization: Beyond Earth aangekondigd

Firaxis Games is bezig met de spirituele opvolger van Alpha Centauri. Op PAX East is bekend gemaakt dat er wordt gewerkt aan Sid Meier's Civilization: Beyond Earth. De game moet deze herfst beschikbaar zijn voor windows.

Waar voorgaande delen van de Civilization-reeks de menselijke geschiedenis als focuspunt hadden, zal Beyond Earth zich juist richten op de toekomst. Door wat de makers noemen 'The great mistake' is het onmogelijk geworden nog langer op aarde te blijven leven. Door deze fout vertrekt de mensheid de ruimte in om daar een nieuw leven te beginnen.

De makers blijven met opzet vaag over de precieze aard van 'The great mistake' om de speler zijn invulling te laten geven. ''We give rough outlines and the player fills in the gaps with their imagination because that will really be the place that they remember: the choices they made and how that impacted their playthrough.''

Door de nieuwe setting heeft Fraxis Games ook meer mogelijkheden om creativiteit de vrije loop te laten. De opzet zal hetzelfde zijn als eerdere Civilization-titels, maar elke keer dat je opnieuw begint voelt het weer heel anders. ''When you're going through this game, you might start out talking to other leaders or factions or other leaders who've landed on the planet, and you still feel, "OK, these still feel like people from earth that I'm relating to.' But as the game goes on and these factions and these people start to change — they're adapting to the planet — the game becomes new all over again as this whole experience changes.''

Spelers maken in Beyond Earth geschiedenis in plaats van dat de geschiedenis wordt herbeleefd. Dit wordt merkbaar in de gameplay. De lineaire tech-tree wordt bijvoorbeeld vervangen door een niet-lineaire tech-tree. Het doet eerder denken aan een tech-web, waarin drie algemene richtingen zijn te vinden. Harmony is voor spelers die deel willen worden van de alien wereld. Supremacy staat hier tegenover en gaat meer over dominantie van de wereld. Purity probeert de geschiedenis van de mensheid te handhaven en de nieuwe planeet ook als aarde te behandelen.

Gelukkig is er niet enkel info naar buiten gekomen, maar ook beelden. Bekijk hieronder enkele screenshots en de aankondigingstrailer. 

Beyond Earth 1

Beyond Earth 2

Marokkaanse homo's op Gay Pride

Hoewel in Marokko nog steeds een jarenlange celstraf op homoseksuele handelingen staat vaart in augustus een homodelegatie uit het land mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Het stadsbestuur heeft namelijk een aantal homo’s uit Marokko uitgenodigd.

Vermoedelijk minstens drie van hen komen naar de Gay Pride, zo bleek na een bezoek van locoburgemeester Freek Ossel aan het Afrikaanse land.

Het is dit jaar voor het eerst dat een Marokkaanse boot meevaart tijdens het evenement. Dat was voor het Amsterdamse stadsbestuur reden om vertegenwoordigers van de LBGT-community in Marokko uit te nodigen.

Arsenal na strafschoppen langs Wigan in FA Cup

Arsenal houdt zicht op de eerste prijs sinds 2005. De ploeg van coach Arsène Wenger kwam zaterdag in de halve finale van de FA Cup met de schrik vrij. Pas na strafschoppen werd Wigan Athletic, de titelverdediger, verslagen. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond het 1-1.

Arsenal, dat in de Engelse titelstrijd en de Champions League al is uitgeschakeld, nam snel het initiatief tegen de tweededivisionist, maar een treffer bleef uit. Na een uur sloeg Wigan aan de andere kant genadeloos toe na een fout van Per Mertesacker. De Duitse mandekker vloerde zijn tegenstander in het strafschopgebied, waarna Jordi Gómez de toegekende penalty benutte.

Tien minuten voor tijd herstelde Mertesacker zich door een verdwaald schot met zijn hoofd tot doelpunt te promoveren. Daarvoor waren Bacary Sagna, met een schot op de paal, en Kieran Gibbs, kopbal gekeerd, al dichtbij. In de verlenging trof Alex Oxlade-Chamberlain de lat, maar doelpunten bleven uit.

In de strafschoppenserie groeide Lukasz Fabianski uit tot de held van Arsenal. De Poolse doelman keerde twee inzetten. Aan Londense zijde was iedereen wel succesvol.

Arsenal veroverde de FA Cup voor het laatst in 2005. Dat is tevens de laatste prijs van de club. De tegenstander in de finale van 17 mei komt uit het duel tussen Hull City en Sheffield United. Die ploegen treffen elkaar zondag.

Luiten zakt ver terug op derde dag Masters

Joost Luiten heeft op de derde dag van de Masters in Augusta geen indruk kunnen maken. De Nederlandse golfer miste al op de eerste hole met zijn tweede slag de green en moest direct een bogey op zijn kaart noteren. Het bleek een voorbode voor meer onheil.

Luiten produceerde een ronde met zeven bogeys, twee birdies en tien parren (+5) en zakte met een totaal van 225 (+9) slagen naar de voorlopige 51ste en laatste plaats op de ranglijst.

Luiten moest ook bogeys op hole 3 en 4 toestaan en stond daardoor na vier holes al op +7. Daarna herpakte de 28-jarige Masters-debutant zich goed. Na zes parren op rij ging hij met hernieuwd vertrouwen op weg naar de roemruchte Amen Corner, zoals de hoek waar de holes 11, 12 en 13 liggen, ook wel wordt genoemd. Daar ging het mis voor Luiten.

Op hole 11 liet hij zijn approach naar de green te kort en na een matige chip was de derde bogey van de dag een feit. Vervolgens leverde de Bleiswijker op zowel hole 12 als 13 door drie putts een slag in en noteerde hij op de veertiende hole zelfs zijn vierde bogey op rij.

Door sterk af te sluiten met twee birdies en twee parren kon Luiten de pijn van de derde ronde nog iets verzachten, maar met een rondgang van 77 slagen lijken zijn kansen op een goede eindklassering verkeken. In de slotronde van zondag zal vooral eerherstel de inzet zijn van de nummer 45 van de wereld.

[Bundesliga] Dortmund haalt uit bij Bayern München

Borussia Dortmund heeft Bayern München zaterdag de tweede seizoensnederlaag in de Bundesliga toegebracht. De ploeg van coach Jürgen Klopp won in Beieren met 3-0. Henrikh Mkhitaryan opende de score in de twintigste minuut, kort na de pauze namen de bezoekers via Marco Reus en Jonas Hofmann afstand.

In de topper stond niet veel meer op het spel dan prestige. Bayern kroonde zich al tot kampioen, terwijl nummer twee Dortmund een Champions League-ticket nauwelijks kan ontgaan. Toch besloten beide teams geen spelers rust te geven. Bayern-coach Pep Guardiola ruimde een basisplaats in voor onder anderen Arjen Robben.

De thuisploeg beëindigde het duel met tien man. In blessuretijd kreeg Rafinha een rode kaart wegens een slaande beweging.

Makers Sharknado 2 willen 50 mille voor extra scène

De makers van Sharknado 2: The Other One willen een nieuwe scène aan hun film toevoegen voordat die in juli in première gaat. Via een crowdfundingcampagne kunnen fans geld doneren. Het doel is vijftigduizend dollar op te halen.

In Sharknado werd Los Angeles geteisterd door een verwoestende wervelwind die hordes hongerige haaien vanuit zee de binnenstad in slingerde. De belaagde bewoners moesten zich zien te verdedigen met geïmproviseerde wapens als honkbalknuppels en kettingzagen. In het vervolg is Manhattan de klos.

Gelukkig wordt het geld van potentiële donateurs goed besteed. Zo drukt producent The Asylum hen op het hart dat het budget volledig op zal gaan aan noodzakelijke apparatuur als kettingzagen en aan speciale effecten om haaien, haaien en nog meer haaien te kunnen maken. Uiteindelijk kan, als er voldoende overblijft, een heuse haai worden geadopteerd.

Over de scène zelf willen de makers nog niet te veel kwijt. "We kunnen je wel vertellen dat de scène haaien bevat, en kettingzagen, en kettingzagen in de buurt van haaien."

Levenslang voor moord met stilettohak

Een vrouw uit de Amerikaanse stad Houston is vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ze werd schuldig bevonden aan het doodsteken van haar vriend met een stilettohak. De man werd 25 keer in zijn gezicht en hoofd gestoken met het schoeisel.

Dinsdag werd de vrouw, Ana Trujillo, al schuldig bevonden aan de moord op de van oorsprong Zweedse Alf Stefan Andersson vorig jaar juni. De verdediging beweert dat Trujillo handelde uit zelfverdediging toen ze werd aangevallen door Andersson. "Ik wilde hem geen pijn doen", zei Trujillo voordat de rechter het vonnis oplegde. "Het was nooit mijn bedoeling. Ik hield van hem. Ik wilde weggaan. Ik heb hem nooit willen doden."

De nabestaanden van Andersson zijn blij met het vonnis. "Mijn oom was een geweldige man. Hij was erg aardig en verdiende niet wat hem is gebeurd. We zijn blij dat er gerechtigheid is", aldus nichtje Ylva Olofsson.

Bondgenoot Berlusconi opgepakt in Libanon

Een voor maffiapraktijken veroordeelde bondgenoot van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is zaterdag opgepakt in Libanon. Dat heeft de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano gezegd. Marcello Dell'Utri wordt door de politie vastgehouden en Italië is druk bezig met zijn uitlevering.

Vrijdag werd Dell'Utri door de autoriteiten aangemerkt als voortvluchtig. Hij was onvindbaar. Later kwam Dell'Utri zelf met een verklaring, waarin hij zei dat hij in het buitenland was voor een medische behandeling en niet op de vlucht te zijn voor justitie. Hij zei echter niet in welk land hij zich bevond.

Dell'Utri was een directeur in het media-imperium van Berlusconi en een senator namens de partij van de voormalige premier. Hij werd veroordeeld voor maffiapraktijken, omdat hij volgens de rechter als bemiddelaar optrad tussen Berlusconi en de maffia. Hij werd veroordeeld tot zeven jaar cel, maar ging in beroep. Over enkele dagen wordt uitspraak in de beroepszaak verwacht.

Marvel verbindt Guardians met Avengers 3

De superheldenfilm Guardians of the Galaxy, gebaseerd op de strips van Marvel, is verbonden met de nog te verschijnen film The Avengers 3. Dat zegt Guardians-regisseur James Gunn tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly, schrijven Amerikaanse media. Hiermee vloeien de twee grote filmreeksen van de stripgigant in elkaar over.

Dat is iets wat vele fans voor vrijwel onmogelijk hielden. De series zijn immers gebaseerd op totaal losstaande personages. Waar de verhalen over The Avengers duister en wrang kunnen zijn, blinken de Guardians of the Galaxy juist uit door kolderieke humor. Ook in de trailer van de in augustus te verschijnen Guardians of the Galaxy is duidelijk dat de filmmakers zichzelf vooral niet te serieus nemen.

"We zijn vaak dronken", zegt Zoe Saldana, die de groen getinte heldin Gamora speelt. "We redden de wereld, maar controleer na afloop wel even of je je portemonnee nog hebt."

Wie of wat de verbindende factor is, wordt angstvallig geheim gehouden. Vele kenners zijn het er echter over eens dat het om de superschurk Thanos gaat. De buitenaardse misdadiger komt in vele verhaallijnen van Marvel-strips voorbij, en hij was al te zien aan het eind van The Avengers. Kunstenaar en scenarist Jim Starlin liet al weten dat Thanos ook in de volgend jaar te verschijnen Avengers: Age of Ultron, de tweede Avengers-film, te zien is als schurk. Hiermee zou een terugkeer in Avengers 3 voor de hand liggen.

Bisdom wist al van misbruik Gijsen

Al twee maanden geleden was bekend dat de Roermondse oud-bisschop Jo Gijsen tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens had misbruikt. De klachtencommissie van de kerk voor seksueel misbruik deed op 11 februari uitspraak. Het bisdom werd daarop ingelicht, maar dat besloot daarmee niet actief naar buiten te treden.

"Dat doen wij nooit", licht een woordvoerder van het bisdom zaterdag desgevraagd toe. Het is volgens hem niet aan het bisdom om een misbruikzaak naar buiten te brengen, vooral ter bescherming van de slachtoffers.

Dat de vorig jaar overleden dader jarenlang aan het hoofd stond van het Limburgse bisdom was geen aanleiding om wel naar buiten te treden. "We hebben van het principe niet afgeweken."

Wel bereidde het bisdom Roermond een persverklaring voor. Volgens de woordvoerder lag die echter niet al die tijd al klaar. In de verklaring zegt de huidige bisschop Frans Wiertz het misbruik en het leed dat de slachtoffers is aangedaan te betreuren.

Dat Gijsen, die van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond was, als kapelaan twee jongens had misbruikt werd vrijdag bekend toen het Katholiek Nieuwsblad erover berichtte. Tot nu toe was alleen bekend dat Gijsen een kostschooljongen had begluurd. De klacht daarover werd in 2011 niet-ontvankelijk verklaard, omdat gluren geen seksueel misbruik is.

'Juwelier geraakt door eigen vrouw'

De juwelier in het Brabantse Deurne werd bij de overval in zijn zaak in zijn hand geschoten door zijn eigen vrouw. Dat heeft advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van een van de omgekomen overvallers bijstaat, zaterdag gezegd. Hij hoorde die informatie uit een bron die hij als 'zeer betrouwbaar' typeert.

De raadsman vraagt zich af wat nu, naast een bende gewapende overvallers, precies de dreiging is geweest waartegen het juweliersechtpaar zich nu heeft verdedigd. De kwestie is volgens hem van belang voor het beoordelen van de vraag of sprake is van noodweer.

Het Openbaar Ministerie wilde tegenover RTL Nieuws, waar Plasman zijn verhaal deed, niet reageren, omdat het onderzoek nog loopt. Advocaat Jan-Hein Kuipers, die de juwelier en zijn vrouw bijstaat, zou tegenover de nieuwsrubriek hebben bevestigd dat de man gewond raakte door een kogel die zijn vrouw heeft afgeschoten.

Het juweliersechtpaar kwam snel na de overval, waarbij twee weken geleden twee overvallers de dood vonden, vrij. De juwelier en zijn vrouw worden officieel verdacht van poging tot doodslag, maar omdat sprake lijkt te zijn van noodweer mogen zij de zaak in vrijheid afwachten.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door uit bij Go Ahead Eagles met 0-2 te winnen. De Friezen wisten in Deventer uit de mogelijkheden het maximale resultaat te behalen. De thuisploeg had te veel problemen met de afronding.

Basacikoglu en Haps strijden om de bal (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Go Ahead Eagles

0 - 2

sc Heerenveen

     36' Van Aken
 76' Finnbogason
 
 Gele kaart: Sinkgraven, Kruiswijk (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.938
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Haps (Schenk/69)
Falkenburg
Overgoor (Rijsdijk/46)
Turuc
Godee
Kolder
Houtkoop (Azevedo/81)
  Nordfeldt
Marzo
Kum (Otigba/67)
Kruiswijk
Van Aken
Van Anholt
Van den Berg
De Roon
Basacikoglu (Van La Parra/86)
Finnbogason
Sinkgraven (Ziyech/82)

Cornet houdt Radwanska uit finale Katowice

Agnieszka Radwanska is zaterdag in de halve finale van het WTA-toernooi in Katowice verrassend uitgeschakeld. De Poolse, in eigen land als eerste geplaatst, dolf het onderspit tegen Alizé Cornet (4) uit Frankrijk met 6-0, 2-6 en 4-6. Cornet neemt het in de eindstrijd op tegen Carla Suárez Navarro.

De als derde geplaatste Spaanse ontdeed zich van de Italiaanse Camila Giorgi met 7-6 (2) en 6-4. Tegen Cornet kan ze niet bogen op een positieve balans. De Française won drie van de vijf onderlinge ontmoetingen en was dit jaar al twee keer de sterkste.

Granollers en Garcia-Lopez in finale Casablanca

De Spaanse tennissers Marcel Granollers en Guillermo García-López staan in de finale van het ATP-toernooi in Casablanca. De als vierde geplaatste Granollers was zaterdag met 6-1 en 6-4 te sterk voor de Argentijn Federico Delbonis (6). García-López, de nummer acht van de plaatsingslijst, versloeg landgenoot Roberto Carballés Baena met 6-2, 6-7 (6) en 6-4.

De 28-jarige Granollers en de twee jaar oudere García-López troffen elkaar één keer eerder. Die ontmoeting vond in 2010 ook plaats op het Marokkaanse gravel. Toen trok García-López aan het langste eind.

Van Rouwendaal verbetert stokoud Nederlands record

Sharon van Rouwendaal heeft zaterdag het stokoude Nederlandse record op de 200 meter vlinderslag verbeterd. De 20-jarige zwemster snelde bij de Swim Cup in Eindhoven naar een tijd van 2.10,02 minuten. Daarmee dook ze dik onder de oude toptijd van Conny van Bentum uit 1988 (2.12,33).

Het record van Van Rouwendaal leverde haar in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion een zilveren medaille op. De Duitse Franziska Hentke won de race in 2.08,90. Van Rouwendaal, die traint in Frankrijk, dook ook onder de limiet voor het EK langebaan in Berlijn komende augustus.

Volleyballers Landstede weer landskampioen

De volleyballers van Landstede hebben hun landstitel geprolongeerd. De Zwollenaren wonnen ook het derde play-offduel met Draisma Dynamo met 3-0 (25-22, 25-18 en 25-17).

Dynamo bleef in de eerste set lang bij, maar moest op het derde setpoint kapituleren. In het tweede bedrijf namen de Apeldoorners een 7-5 voorsprong, maar konden die niet vasthouden. Ook in de derde set kregen ze kansen, maar na een stand van 13-14 was het Zwolle dat eenvoudig naar de zege en daarmee de landstitel kon gaan.

VS blijft bezorgd over eurozone

De Verenigde Staten blijven bezorgd over de Europese economie, ondanks de eerste tekenen van herstel in de eurozone. Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vooral de aanhoudend lage inflatie en de zwakke vraag in de eurolanden baren Lew zorgen. Volgens hem zijn er meer maatregelen nodig om de groei te stimuleren en te voorkomen dat prijzen verder dalen. Daardoor zou het gemakkelijker worden voor de zuidelijke landen om hun economie te hervormen, terwijl de werkgelegenheid in alle Europese landen erop vooruit zou gaan, stelde hij.

De Europese bankenunie is in de ogen van Lew niet voltooid zolang er geen geheel Europese instellingen zijn die een crisis in de bankensector kunnen opvangen, zonder de financiële positie van nationale overheden in gevaar te brengen. De recente afspraken op dit vlak ziet Lew als "vooruitgang", maar er moet volgens hem meer worden gedaan om de besmetting van overheden door zwakke banken in de toekomst te voorkomen.

VS blijft bezorgd over eurozone
VS blijft bezorgd over eurozone (Foto: ANP)

Fotografe Anja Niedringhaus begraven

Honderden mensen zijn zaterdag in een kerk in het Duitse Höxter bijeengekomen om de laatste eer te betonen aan fotografe Anja Niedringhaus. Ze werd vorige week in Afghanistan gedood terwijl ze namens persbureau Associated Press bezig was verslag te doen van de verkiezingen in het land. Familie, vrienden en collega's riepen in herinnering hoe Niedringhaus altijd de menselijkheid wist te vinden bij vreselijke gebeurtenissen.

Een geestelijke las in de kloosterkerk een brief voor van AP-correspondent Kathy Gannon, die bij de aanslag waar Niedringhaus omkwam gewond raakte. Gannon en Niedringhaus werkten vaak met elkaar samen. "Je was zo vrolijk. Je hart kende geen grenzen. Je wilde iedereen helpen", schreef Gannon.

Een zwarte kist met een rij witte bloemen stond bij de trap naar het altaar, waar een grote foto van Niedringhaus stond. Na de dienst liepen de rouwenden enkele kilometers langs de rivier de Wezer naar een kleine begraafplaats, waar Niedringhaus ter aarde werd besteld.

Kathleen Carroll van AP zei dat Niedringhaus ervan hield om de rust vast te leggen in de chaos die haar omringde. "Ik denk dan ook dat dat de reden is dat haar foto's van vreselijke plekken zoveel weerklank vonden bij zoveel mensen over de hele wereld", aldus Carroll. "Ze wist de waardigheid te treffen. Ze wist de stille, menselijke momenten te treffen, die mensen die met elkaar in strijd verwikkeld zijn, verbinden met andere mensen in de wereld."

Berndt Müller, de geestelijke die de uitvaart leidde, beschreef de twee werelden waarin Niedringhaus zich begaf. Enerzijds de wereld van de grote gebeurtenissen. Oorlogen, rampen, sportwedstrijden en belangrijke toppen. Anderzijds het rustige boerenleven in Midden-Duitsland. "De rusteloze Anja, die haar leven doorbracht tussen twee uitersten." Die uitersten waren ook in de kerk terug te zien: tussen de mensen uit het dorp zaten verslaggevers en fotografen die vanuit de hele wereld naar Höxter waren gereisd om afscheid van Niedringhaus te nemen.

Niedringhaus begon haar carrière als freelancefotograaf op 16-jarige leeftijd voor de lokale krant in Höxter. Haar foto's van de val van de Berlijnse Muur bezorgden haar in 1990 een plek bij EPA, het European Pressphoto Agency, waarvoor ze verslag deed van het gewelddadige conflict in Joegoslavië. In 2002 stapte ze over naar Associated Press. Hoewel haar standplaats het Zwitserse Genève was, werkte ze veel in het Midden-Oosten, Pakistan en Afghanistan. Ze maakte deel uit van het AP-team dat in 2005 werd onderscheiden met een Pulitzer Prize voor de verslaglegging van de oorlog in Irak.

Niedringhaus werd vorige week abrupt uit het leven gerukt. Samen met Gannon deed Niedringhaus verslag van de Afghaanse verkiezingen. De twee reden mee in een konvooi van medewerkers van de kiesraad die stembiljetten afleverden in de oostelijke stad Khost. Op zeker moment liep een Afghaanse politieagent naar de auto waar de twee in zaten. Hij opende het vuur en schreeuwde 'Allah is groot!'. Niedringhaus overleefde de kogelregen niet, Gannon raakte gewond. De schutter, die leiding gaf aan een groep agenten, gaf zich direct over. De autoriteiten in Afghanistan onderzoeken nu waarom de agent het vuur opende.

Carroll bracht in herinnering dat Niedringhaus een groot talent had om jonge fotografen te begeleiden. "We zijn dankbaar voor alles wat je ons gegeven hebt", zei Carroll. "En we zullen altijd je stem in ons hoofd horen: 'Nein, nein, nein, je kan veel beter. Ik ben trots op je'."

Jumbo zegt sorry voor flippende medewerker

Supermarktketen Jumbo heeft zaterdag zijn excuses aangeboden voor een aanvaring tussen een klant en een winkelmedewerker. In een met een mobiele telefoon gemaakt filmpje van het incident is te zien hoe een Jumbo-medewerker compleet en als een malle door het lint gaat in het gesprek met een jongen in de winkel, die per ongeluk een potje zou hebben omgestoten.

Het filmpje, dat dinsdag online werd geplaatst, leidde vrijdag op sociale media tot ophef. "Jumbo wil benadrukken dat dit gedrag van onze medeweker richting de klant onacceptabel is", zo schrijft het bedrijf op zijn Facebook-pagina. "Er loopt een uitgebreid onderzoek om alle oorzaken rondom deze kwestie te achterhalen. Afhankelijk hiervan zullen passende maatregelen worden genomen."

Het filmpje is volgens de makers, vrienden van de jongen die in het conflict is verwikkeld, in een Jumbo-filiaal in Amsterdam. De winkelmedewerker foetert de jongen uit, schreeuwt hem toe en grijpt hem bij de arm. De jongen zelf blijft rustig en vraagt de man meermaals van hem af te blijven.

De zeer pro-actieve winkelmedewerker spoort de jongen veelvuldig aan tot kopen, met de marketingkreet 'KOOP DAN SUKKEL! KOOP DAN!'

Uiteindelijk bedreigt de medewerker de jongen, die naar zeggen ook nog eens een levenslang winkelverbod kreeg opgelegd.

De beelden vind je hier.

Schoonmakers verzinnen nieuwe acties

Schoonmakers die strijden voor een betere cao besluiten maandag waar ze volgende week gaan actievoeren. Dat heeft FNV-bestuurder Ashna Kamta zaterdag laten weten. Op Schiphol wordt in ieder geval zaterdag nog gestaakt door de schoonmakers. Bij de NS gaan ze zaterdag wel weer aan de slag.

Hoewel nog niet bekend is waar de acties zich naartoe verplaatsen, is het besluit dat er nieuwe acties komen volgens Kamta wel genomen. "Opdrachtgevers kunnen hun borst natmaken." De bond vindt dat opdrachtgevers te weinig doen om de werknemers in de schoonmaakbranche te steunen.

De schoonmakers op Schiphol gaan mogelijk zondag of maandag weer aan de slag. Dat doen ze zodra duidelijk is dat de werkgevers uitzendkrachten inzetten om de luchthaven schoon te maken. Bij de NS zou dat al het geval zijn.

Met de start-stopacties willen de bonden de schoonmaakbazen op kosten jagen. Als de schoonmakers weer aan de slag gaan, moeten namelijk zowel de schoonmakers als de ingehuurde uitzendkrachten worden betaald. De actievoerders kunnen elk moment het werk weer neerleggen.

FNV wil een nieuwe ziekteregeling en hogere lonen voor de schoonmakers. Behalve op Schiphol en bij de NS staakten de schoonmakers de afgelopen weken ook op de Hogeschool Rotterdam en in overheidsgebouwen.

Geen agenten naar Panama in vermissingszaak

Agenten van de Nederlandse politie gaan niet naar Panama om daar te helpen bij de zoektocht naar de twee Nederlandse vrouwen die vermist worden in het land. Dat zegt de politie zaterdag in het actualiteitenprogramma Eenvandaag. Een Brit wiens zoon enkele jaren geleden verdween in het gebied roept de politie daartoe op.

De zoon van Denver Humphrey verdween vijf jaar geleden op ongeveer dezelfde wijze als de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon. De capaciteiten van de Panamese politie boezemden hem weinig vertrouwen in. De Britse politie wilde toen agenten sturen, maar daar wilde Panama niet aan.

De Nederlandse politie zegt vertrouwen te hebben in het Panamese onderzoek. "We hebben gezien wat ze doen en hoe ze het doen en dat gaat perfect. Wij vertrouwen erop dat zij alles gedaan hebben wat in hun macht zit en dat wij dat ook niet beter kunnen", aldus een politiewoordvoerder in de uitzending.

Al dagen wordt naar de vrouwen gezocht met reddingsploegen, honden en helikopters. Zondag besluiten de autoriteiten in het land hoe de zoektocht naar de twee verder gaat.

Londen 2014, de sterkste marathon ooit?

Zondag is het weer zover, de marathon van Londen. Omdat het een van de meest prestigieuze stadsmarathons ter wereld is en omdat het volgens velen wel eens de sterkst bezette marathon ooit zou kunnen zijn, komen we deze week op FOK!sport met een uitgebreide voorbeschouwing op de wedstrijd.

We kijken vooral naar de favorieten, en dat zijn er nogal wat. Zo is wereldrecordhouder Wilson Kipsang van de partij, maar ook wereld- en olympisch kampioen Stephen Kiprotich doet mee. In Engeland zullen alle ogen gericht zijn op Mo Farah, die op de 5 en 10 kilometer zowel de wereld- als olympische titel in zijn bezit heeft. De Brit maakt zondag zijn debuut op de klassieke afstand.

Kijk hier voor onze uitgebreide voorbeschouwing op wat een historische marathon kan gaan worden.

Londen 2014, de sterkste marathon ooit?

Zondag is het weer zover, de marathon van Londen. Omdat het een van de meest prestigieuze stadsmarathons ter wereld is en omdat het volgens velen wel eens de sterkst bezette marathon ooit zou kunnen zijn, komen we deze week op FOK!sport met een uitgebreide voorbeschouwing op de wedstrijd.

De marathon van Londen is niet een van de allersnelste marathons ter wereld. In Berlijn, Dubai, Chicago, Frankfurt en ook Rotterdam is al eens sneller gelopen. Het parcoursrecord in Londen staat op naam van Emmanuel Mutai. De Keniaan won in 2011 in 2:04.40 uur, op dit moment de zestiende tijd ooit. Of dit record zondag sneuvelt is nog maar de vraag, maar de kwaliteit is zeker aanwezig.

[JL] Willem II weer koploper na zege op Eindhoven

Willem II is weer koploper in de Jupiler League. De Tilburgers wonnen zaterdag met 3-0 bij FC Eindhoven en passeren FC Dordrecht. Jonas Heymans opende de score na ruim een halfuur, waarna het via een eigen doelpunt van Cristián Cuevas 2-0 werd. Het slotakkoord was voor Justin Mathieu. Eindhoven speelde bijna de hele tweede helft met tien man na een rode kaart voor Jens van Son.

Er was ook een schaduwzijde aan de overwinning van de ploeg van coach Jurgen Streppel. Voor rust vielen Bruno Andrade en diens vervanger Charlton Vicente geblesseerd uit. Willem II heeft met drie duels te spelen twee punten meer dan Dordrecht, dat vrijdag moeizaam won bij FC Oss (3-2).

GTST seizoen 10

Eindelijk is seizoen tien van Goede Tijden, Slechte Tijden uit op dvd. Negentig uur kijkplezier voor de echte fan en dus ook negentig uur afzien voor diens partner. Nina en Janine zijn ontvoerd, Ludo wil Robert en Jef bij A&A laten vertrekken en Jef gaat in die tijd ook samenwonen met Barbara, die haar twee puberkinderen, Charlie en Morris, meeneemt. Genoeg drama om je mee te vermaken!

Cyprus zet Nederlandse met koffer cannabis vast

Een 27-jarige vrouw uit Nederland is op Cyprus gearresteerd voor het smokkelen van ruim 16,5 kilo cannabis. De vrouw werd opgepakt op het vliegveld van Larnaca toen ze door de douane wilde, meldt de Cypriotische politie zaterdag. De drugs zaten in de wanden van haar koffer.

De Nederlandse arriveerde vrijdag rond middernacht op het eiland met een vlucht uit Boekarest. Ze was haar reis begonnen in Amsterdam. Toen de douaniers in veertien nylon pakketjes de verdovende middelen vonden, werd ze meteen opgepakt. De vrouw zit vast voor onderzoek.

Eriksen redt in blessuretijd punt voor Spurs

Tottenham Hotspur heeft zaterdag op de valreep een punt gepakt bij West Bromwich Albion in de Premier League. Door een goal van Christian Eriksen werd het 3-3, maar de zesde plaats staat desondanks op de tocht. Die positie, die aan het einde van de rit een ticket voor de play-offs van de Europa League oplevert, kan op basis van het doelsaldo worden overgenomen door Manchester United.

De Spurs keken al na vier minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Na een gemiste strafschop van Emmanuel Adebayor werd het zelfs nog erger voor de bezoekers. Een eigen doelpunt van Jonas Olsson bracht de spanning terug, maar na de aansluitingstreffer van Harry Kane in de zeventigste minuut liet de gelijkmaker lang op zich wachten. Eriksen redde uiteindelijk diep in blessuretijd een punt.

Everton won met 1-0 bij Sunderland door een eigen goal van Wes Brown. De club uit Liverpool klimt daardoor over Arsenal naar de vierde plaats, goed voor deelname aan de laatste voorronde van de Champions League.

Fulham en Cardiff City, de nummers zeventien en achttien, lijken de laatste strohalm te grijpen om degradatie te voorkomen. Fulham won met 1-0 van Norwich City, waar Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel een basisplaats hadden. Cardiff was Southampton met 1-0 de baas. Beide ploegen hebben nu een achterstand van respectievelijk twee en drie punten op Norwich, dat zeventiende staat.

Erik Pieters maakte op wonderlijke wijze zijn eerste doelpunt voor Stoke City. Tegen Newcastle United zag de linksback een voorzet over doelman Tim Krul heen de kruising in zeilen. Dat was ook het enige doelpunt van de wedstrijd. Naast Krul speelde ook Vurnon Anita negentig minuten mee bij de bezoekers.

Ron Vlaar en Karim el Ahmadi konden Aston Villa niet voor een nederlaag behoeden bij Crystal Palace. De Villans verloren het duel met 1-0.

HSV en Nürnberg dieper in de nesten

Hamburger SV en FC Nürnberg hebben zichzelf zaterdag in de strijd tegen degradatie een slechte dienst bewezen. HSV werd uit bij directe concurrent Hannover 96 met 2-1 verslagen. Het Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek ging op bezoek bij Wolfsburg kansloos met 4-1 onderuit.

Nürnberg blijft door het verlies onder de degradatiestreep staan. Alleen Eintracht Braunschweig, dat met 2-0 verloor bij SC Freiburg, staat er slechter voor. HSV, waar Rafael van der Vaart weer geblesseerd uitviel, is de nummer zestien. Die positie zou de club aan het eind van het seizoen veroordelen tot het spelen van play-offs voor promotie-degradatie.

Huub Stevens had met VfB Stuttgart de winnaar van het weekeinde kunnen worden, maar profiteerde uiteindelijk slechts ten dele. Uit bij subtopper Borussia Mönchengladbach werd vlak voor tijd een 1-0 voorsprong verspeeld: 1-1. Stuttgart staat vijftiende met een puntje meer dan HSV.

Na dit weekeinde moeten er in Duitsland nog vier speelronden worden afgewerkt. Omdat Bayern München al lang en breed kampioen is, richt de aandacht zich vooral op de strijd onderin de Bundesliga.

Cameron Diaz neukt alles wat los en vast zit

Cameron Diaz gelooft niet zo in monogamie. "Veel mensen jagen het na omdat ze is verteld dat ze er gelukkig van worden", zegt ze in het tijdschrift InStyle, schrijven Amerikaanse media. "Maar als ze het eenmaal hebben bereikt, denken ze 'Waarom heb ik dit ooit gewild? Ik voel me ellendig'."

De 41-jarige actrice is momenteel te zien in de komedie The Other Woman. Hierin ontdekt ze dat haar vriend al jaren getrouwd is met een ander, waarna ze besluit deze echtgenote eens te ontmoeten.

"Ik weet helemaal niet of we van nature wel monogaam zijn", vertelt Diaz. "We hebben dezelfde instincten als dieren, maar we leven in een maatschappij waarin dit soort dingen ons worden ingeprent."

De blondine heeft relaties gehad met onder anderen Matt Dillon, Justin Timberlake en Jared Leto. "Ik ben 41, oké? Ik heb alles meegemaakt. Maar of het nou kortstondig of voor langer was, ik ben overal dankbaar voor. Ik heb in elk geval nergens schuldgevoelens over."

Gewonde door ijzerdraad over fietspad Etten-Leur

Een 49-jarige man is vrijdagavond gewond geraakt toen hij in Etten-Leur tegen een ijzerdraad aanreed die over het fietspad was gespannen. Op hetzelfde fietspad bleek ook nog een tweede ijzerdraad op borsthoogte te zijn gespannen. De politie is op zoek naar de daders.

Toen de fietser tegen de ijzerdraad fietste kwam hij ten val. Hij heeft volgens de politie nu last van zijn heup. Het tweede ijzerdraad over het fietspad op de Kievit werd ontdekt door een 28-jarige man uit de Brabantse plaats. Hij liep ertegenaan bij het uitlaten van zijn hond.

Een zoektocht in de omgeving leidde volgens de politie niet tot een of meer daders. Er is een uitgebreid onderzoek ingesteld. De politie is op zoek naar getuigen en bekijkt of er camerabeelden van de omgeving zijn.

Contador winnaar in Baskenland, tijdrit voor Martin

Alberto Contador heeft het eindklassement in de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo eindigde zaterdag in de afsluitende tijdrit in Markina-Xemein als tweede, achter wereldkampioen Tony Martin van Omega Pharma-Quick-Step.

Martin legde het 25,9 kilometer lange parcours, waarin twee klimmetjes waren opgenomen, af in 38:33 minuten. Contador werd op zeven seconden tweede, voor de Pool Michal Kwiatkowski en de Sloveen Simon Spilak. Tom Dumoulin van Giant-Shimano gaf 38 tellen toe op de Duitse winnaar en werd zesde.

Alejandro Valverde, deze week de belangrijkste rivaal van Contador, zette de achtste tijd neer en duikelde van het podium. Kwiatkowski en de Fransman Jean-Christophe Péraud passeren de Movistar-renner. Wout Poels, die donderdag de koninginnenrit won, is op de tiende plaats de beste Nederlander in het eindklassement.

De 31-jarige Contador greep in Baskenland in de eerste etappe meteen de macht en stond zijn leidende positie niet meer af. Hij won de race al eens in 2008 en 2009. Het is na de Tirreno-Adriatico zijn tweede eindzege dit seizoen.

Prima uitgangspositie Oranje Zwart in hockeyfinale

De hockeyers van Oranje Zwart hebben een grote kans om zondag voor het eerst sinds 2005 weer eens kampioen van Nederland te worden. De Eindhovense club won zaterdag de eerste finalewedstrijd uit bij Bloemendaal met 3-2. Een gelijkspel in eigen huis is zondag voldoende voor Oranje Zwart om de landstitel te pakken.

Oranje Zwart leek halverwege door doelpunten van Mink van der Weerden en Fareed Ahmed al op rozen te zitten. Glenn Schuurman en Eby Kessing brachten Bloemendaal in de tweede helft echter langszij. Van der Weerden bezorgde Oranje Zwart met een goal twee minuten voor tijd toch nog een uitzege.

Bloemendaal haalde de play-offs dit jaar met de hakken over de sloot. In de eerste ronde werd vervolgens verrassend gewonnen van Kampong, de beste ploeg uit het reguliere seizoen. Oranje Zwart was in de competitie als tweede geëindigd.

Ten Rouwelaar: "Huilen helpt niet"

NAC Breda ging vrijdag in de Euroborg ongelukkig onderuit tegen FC Groningen. Toch blijft doelman Jelle ten Rouwelaar positief. "Ik kan wel gaan huilen of schreeuwen, maar dat helpt niet. Ik heb hier een NAC gezien dat ik over twee weken ook wil zien, dan gaan we drie punten pakken", reageerde de keeper tegenover het ANP. De Brabanders verloren in blessuretijd door een doelpunt van Filip Kostic.

NAC Breda staat met een vijftiende plek nog net boven de degradatiezone. De voorsprong op RKC Waalwijk is vier punten. De Waalwijkers hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld.

Volgende week, nadat RKC zondag thuis tegen PEC Zwolle heeft gespeeld, speelt NAC een belangrijk duel met de provinciale concurrent. "Dat wordt een finale, daar komen weer andere dingen bij kijken. Gelukkig hebben we het nog in eigen hand", aldus Ten Rouwelaar.

De ervaren sluitpost baalt van de eerste helft die NAC in Groningen liet zien. "De eerste helft gaven we niet thuis, maar na rust hebben we alles gegeven en waren we de betere ploeg. Ik denk dat we meer hadden verdiend, maar als je zelf de kansen niet afmaakt, weet je met de spelers die FC Groningen heeft dat die goal nog aan de andere kant kan vallen."

Operatie voor Benteke opnieuw uitgesteld

Christian Benteke is nog altijd niet geopereerd aan zijn achillespees. De ingreep werd voor de tweede keer uitgesteld. Aston Villa meldde donderdagavond nog dat Benteke vrijdag zou worden geopereerd, maar dat ging dus niet door. De medische ingreep staat nu gepland voor volgende week. Dr. Declercq zal de operatie in Antwerpen uitvoeren, schrijft Het Laatste Nieuws.

Benteke (23) raakte tien dagen geleden op de training bij zijn club zwaar geblesseerd. De ongelukkige Belg scheurde zijn achillespees af. Hij wil de operatie niet overhaasten, omdat de revalidatie daarna minstens zes maanden gaat duren.

Door de zware blessure moet Benteke dus ook het WK in Brazilië aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller was een belangrijke schakel in de kwalificatiecampagne van de Rode Duivels. Tot nu toe scoorde hij zes keer in zeventien interlands.

Bij Aston Villa was Christian Benteke aan zijn tweede seizoen bezig. Zijn doelpuntenteller stond op elf goals in 28 officiële duels. Vorig seizoen kwam hij zelfs tot 39 wedstrijden en 23 doelpunten.

Politiechef Donetsk stapt op

De politiechef van Donetsk is zaterdagmiddag opgestapt. Hij zegt dat hij toegeeft aan de druk van pro-Russische actievoerders in de belangrijke Oost-Oekraïense stad. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekraïense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in Donetsk. De pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

Politie onderzoekt bekogelen rondvaartboot

De politie onderzoekt het incident waarbij Jakhals Erik Dijkstra vanaf het balkon van een Amsterdams hotel een flesje bier gooide naar een rondvaartboot van de Zonnebloem. Dat laat een woordvoerder zaterdag weten. Het tv-programma De Wereld Draait Door, dat vrijdag de beelden uitzond, heeft inmiddels excuses aangeboden.

De Amsterdamse politie heeft de beelden van het incident gezien en laat onder meer uitzoeken of een aangifte nodig is om er een zaak van te kunnen maken. Directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij vertelt pas maandag genoeg feiten op een rij te hebben om de knoop te kunnen doorhakken of aangifte wordt gedaan of niet.

Zo is onder meer nog niet duidelijk wie er precies aan boord waren van het schip toen Jakhals Erik Dijkstra tijdens een interview met de Duitse Rammstein-zanger en dichter Till Lindemann een flesje bier naar beneden kegelde. "Het is ons eigen schip, waar elke dag mensen uit het hele land op meevaren. Ik weet nu alleen dat ze geschrokken zijn."

Van Rooij zegt verder dat hij zowel verslaggever Erik Dijkstra als eindredacteur Dieuwke Wynia heeft gesproken. Dijkstra zou diep door het stof zijn gegaan en hebben gezegd zijn actie achteraf 'ongelooflijk stom' te hebben gevonden. Zijn excuses zijn aanvaard.

Van Rooij zou maandag graag met Jakhals Erik Dijkstra in De Wereld Draait Door terugkomen op de kwestie. Volgens hem liet Wynia doorschemeren ook op een dergelijke manier nog aandacht aan de Zonnebloem het incident te willen besteden.

Gifgasaanval op dorp Syrië

Bij een aanval op een dorp in Midden-Syrië is gifgas gebruikt. Dat hebben de Syrische regering en de rebellen die tegen de regering van president Bashar Assad strijden zaterdag gezegd. Bij de aanval op Kfar Zeita, vrijdag, raakten tientallen mensen gewond. Wie precies het gas heeft ingezet, is niet duidelijk: beide kampen beschuldigen elkaar.

De Syrische staatstelevisie beschuldigt strijders van de extremistische beweging Jabhat al-Nusra ervan achter de aanval met chloorgas te zitten. De grootste Syrische oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie, zei dat slechts tientallen mensen gewond zijn geraakt.

In augustus had bij de hoofdstad Damascus ook een gifgasaanval plaats. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Die aanslag wordt door veel mensen toegeschreven aan de Syrische regering. Damascus ontkent dit echter en wijst met de beschuldigende vinger naar de rebellen.

Topscorer Costa terug bij Atlético

Diego Costa keert voor de competitiewedstrijd van zondag tegen Getafe terug in de selectie van Atlético Madrid. De topscorer is op de weg terug van de bovenbeenblessure die hem woensdag in de Champions League tegen FC Barcelona nog aan de kant hield. Costa scoorde dit seizoen al 25 keer voor de Spaanse koploper.

Of Costa zondag uit bij Getafe ook daadwerkelijk in actie komt, durfde Diego Simeone nog niet te zeggen. De trainer hakt na een gesprek met de speler de knoop door, vertelde hij op een persconferentie.

Atlético is met FC Barcelona en Real Madrid verwikkeld in een spannende strijd om de Spaanse landstitel. Barcelona speelt zaterdagavond uit tegen Granada, Real Madrid ontvangt Almería.

FIA met teams om tafel over kostenbesparingen

De Formule 1-teams zullen op 1 mei met autosportfederatie FIA en F1-baas Bernie Ecclestone om tafel over het reduceren van kosten in de sport. Dit werd gisteren na afloop van de World Motor Sport Council in Marrakech bekendgemaakt.

FIA-president Jean Todt stelde eerder dit jaar voor om de budgetlimiet in te voeren om zo de kosten te drukken, maar hij kreeg hier onvoldoende steun voor van de grote teams en Ecclestone. Wel is er steun voor maatregelen om kostenreductie te bereiken. Hierdoor bestaat er hoop dat de maatregelen snel door de Formula 1 Strategy Group goedgekeurd kunnen worden, waardoor ze in 2015 al in kunnen gaan.

Tete mag hopen op debuut bij Ajax

Kenny Tete maakt zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag mogelijk voor het eerst deel uit van de selectie van Ajax. De 18-jarige verdediger is door coach Frank de Boer opgenomen in de voorlopige groep van negentien spelers. Daarvan moet er zondag voordat het duel begint nog eentje afvallen.

Een debuut zondag in het eerste van Ajax kan voor Tete een bijzondere ervaring worden. Als Feyenoord punten verspeelt tegen PSV, kunnen de Amsterdammers bij een zege hun 33e landstitel vieren. De aftrap van beide duels is om 16.30 uur.

Niklas Moisander en Thulani Serero zijn weer fit en keren terug in de wedstrijdselectie. Siem de Jong en Viktor Fischer moeten de mogelijke kampioenswedstrijd aan zich voorbij laten gaan wegens blessures. Daley Blind en Ricardo van Rhijn zijn geschorst.

'Copiloot MH370 probeerde te bellen'

De copiloot van vlucht MH370 heeft nog geprobeerd een telefoontje te plegen vlak voordat de Boeing-777 van Malaysian Airlines op 8 maart van de radar verdween. Dat hebben bronnen rondom het politieteam tegen de New Straits Times gezegd.

Volgens hen maakte het mobieltje van Fariq Abdul Hamid contact met een zendmast toen het vliegtuig laag in de buurt van het Maleisische eiland Penang vloog. Maar voordat het signaal naar een volgende zendmast kon worden gestuurd om een daadwerkelijk telefoongesprek te laten plaatsvinden, was de verbinding alweer verbroken.

"De telecomtoren verwerkte het telefoontje dat hij probeerde te maken. Waarschijnlijk werd de verbinding toen verbroken omdat het toestel snel wegvloog van de toren en geen volgende toren bereikte", aldus de insiders.

Pirelli: compounds voor Spanje, Monaco en Canada bekend

Autosportfederatie FIA heeft de compounds voor de Formule 1-races in Spanje, Monaco en Canada bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat er tijdens de Grand Prix van China gereden zal gaan worden met medium en zachte banden.

Voor de Grand Prix van Spanje worden de medium en harde banden gebruikt. De baan in Barcelona vergt veel van het rubber, waardoor dit de veiligste keuze is. Voor het stratencircuit van Monaco en het semistratencircuit in Montreal worden de zachte en superzachte banden uit de kast getrokken. Beide banen vergen veel mechanische grip, waardoor beide compounds daar het beste tot hun recht komen.

Noodklok over steeds minder obducties

In 20 jaar tijd is het aantal medische obducties meer dan gehalveerd. De Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) maakt zich daar zorgen over. Onderzoek is nodig om vast te stellen of patiënten onnodig zijn overleden, stelt de vereniging zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

20 jaar geleden zijn er ruim 9800 obducties uitgevoerd, vorig jaar nog maar bijna 3800, becijfert de NVVP. Obductie maakt de behandeling van artsen in ziekenhuis toetsbaar: zo is te zien hoe een ziekteproces is verlopen, en of de arts de juiste diagnose heeft gesteld.

Noodklok over steeds minder obducties
Noodklok over steeds minder obducties (Foto: ANP)

Ploumen trekt miljoen extra uit voor CAR

Nederland heeft een miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van de gewelddadigheden in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zegde het geld vrijdagavond in Washington toe.

Ploumen is in Washington voor de voorjaarsvergadering van de Wereldbank. Vrijdag is een rondetafelgesprek gehouden over de verslechterende situatie in de CAR. De aanhoudende crisis in het land kan volgens de minister niet worden genegeerd. "Ik hoop en reken erop dat dit Nederlandse gebaar internationaal navolging krijgt", stelt Ploumen. Aan het overleg nam onder meer een delegatie uit de CAR zelf deel.

Vorig jaar heeft Nederland al twee miljoen euro aan noodhulp voor het land beschikbaar gesteld. Eerder dit jaar kwam daar nog eens twee miljoen bij. Het totaal ligt nu dus op vijf miljoen. De Verenigde Naties, die donderdag unaniem instemden met een vredesmissie van twaalfduizend man in het land, bepalen hoe en waar die hulp het beste aan de bevolking kan worden gegeven.

Ploumen spreekt zondag met Makhtar Diop, vice-president voor de Afrikaanse regio bij de Wereldbank, over de toestand in de CAR.

Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden in de CAR omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos.

ATP-toernooizege voor Nederlander Rojer

Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau het ATP-toernooi van Casablanca gewonnen. In de finale was het als eerste geplaatste duo veel te sterk voor de Tsjechen Tomasz Bednarek en Lukas Dlouhy. Binnen het uur was de wedstrijd beslist, 6-2 en 6-2.

Voor Tecau was het al de derde keer dat hij het toernooi won. Eerder was hij in 2010 en 2011 de beste, destijds nog met Robert Lindstedt. Dit jaar speelt hij voor het eerst samen met Rojer en voorlopig gaat het goed. De afgelopen drie toernooien eindigden al in de eerste ronde, maar daarvoor haalden ze de finale in Rotterdam en wonnen ze zelfs in Zagreb.

"Het was een geweldige week voor ons. Dat we de titel winnen zonder in het hele toernooi zelfs maar één set te verliezen geeft ons heel veel vertrouwen richting het gravelseizoen. Ik ben heel blij met mijn derde titel hier in Casablanca", aldus de 29-jarige Tecau, die zijn achttiende ATP-titel veroverde.

"Zoals Horia al zei zijn we ontzettend blij met deze toernooizege. Hij speelde geweldig vandaag en ik hoop dat we volgend jaar terug kunnen komen om de titel te verdedigen", besluit de 32-jarige Nederlander Rojer, voor wie het zijn elfde toernooizege is.

Cruijff: "Als je de bal hebt, heeft de ander hem niet"

Johan Cruijff is zeer tevreden over de ontwikkeling van jeugdige spelers bij Ajax. Het clubicoon kwam ook weer met een typisch Cruijffiaanse uitspraak. Nu Ajax zeer waarschijnlijk voor de vierde keer op rij kampioen wordt, maakt Cruijff de balans op. "Natuurlijk is het mooi. We zijn goed onderweg", zegt hij in Het Parool. "Maar als je ziet hoeveel punten de topploegen in Nederland verliezen... gigantisch."

Volgens Cruijff heeft dat te maken met de druk. "Maar het heeft ook te maken met hoe je verdedigt. Want er is maar één bal en als je die hebt, heeft de ander hem niet."

Het seizoen 2013/14 gaat de boeken in als de jaargang waarin onder meer Ricardo Kishna en Davy Klaassen zich positief lieten zien. "Kishna is jong, snel en kan een man passeren. Dus als je hem de ruimte geeft, kan je zijn kwaliteiten uitbuiten."

Naast Kishna kan ook Klaassen op mooie woorden van de legendarische nummer 14 rekenen. "Uitstekende speler. Hij maakt nog fouten, daar leert hij van, maar hij heeft een overzicht dat weinigen zien. Hij denkt twee, drie stappen vooruit en staat vaak op de goede plek."

Real-doelman López wuift transfergeruchten weg

Diego López wil niets weten van een vertrek bij Real Madrid. Geruchten over een transferverzoek verwijst de Spaanse doelman naar het rijk der fabelen. López heeft Iker Casillas vorig seizoen van de troon gestoten en is inmiddels al geruime tijd de eerste doelman van Real Madrid. Die status gaat echter alleen op bij competitiewedstrijden, tot ergernis van López, zo beweren diverse Spaanse media.

De 32-jarige sluitpost zou zelfs een vertrek overwegen, omdat hij ook Champions League-wedstrijden wil spelen. Carlo Ancelotti kiest tijdens het miljoenenbal en de Copa del Rey steevast voor Casillas.

"Ik heb het al heel vaak gezegd", opende López in gesprek met Sportyou. "Ik heb nog een contract voor drie jaar en ik ga hier alleen weg als ze mij een schop onder de kont geven."

Een transfer is geenszins aan de orde, benadrukt de Spaans international stellig. "De geruchten zijn een lachertje. Ik blijf hier. Ik ben hier zeer gelukkig en ben bereid om voor alles te blijven vechten."

Zaterdagavond staat López hoogstwaarschijnlijk onder de lat tijdens het competitietreffen met Almería, maar woensdag moet hij naar verwachting weer plaatsmaken voor Casillas. Dan staat de finale van de Copa del Rey tegen FC Barcelona op het programma.

Drinkwater China vervuild door lekkende pijpleiding

Een lek in een oliepijpleiding heeft ertoe geleid dat een gevaarlijke hoeveelheid van het giftige benzeen in het drinkwater van de Chinese stad Lanzhou is terechtgekomen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gezegd. De 2,4 miljoen inwoners van de stad in het noordwesten van het land werden gewaarschuwd geen water uit de kraan te drinken, waardoor lange rijen ontstonden bij winkels waar gebotteld water werd verkocht.

Het ongeluk met het drinkwater leidt opnieuw tot zorgen over de staat van Chinese oliepijpleidingen. Vorig jaar scheurde er al een, wat tot explosies in de stad Qingdao leidde. Hierbij kwamen 62 mensen om het leven.

Russische gastycoon vereerd met sancties VS

De Russische miljardair Gennadi Timtsjenko, medeoprichter van oliebedrijf Gunvor en mede-eigenaar van gasbedrijf Novatek, noemt het in een interview met een Russisch televisiestation een eer dat de Verenigde Staten hem onlangs sancties oplegden vanwege de Russische annexatie van de Krim. Timtsjenko was een van de belangrijkste zakenfiguren die door de Amerikanen werd uitgekozen, vanwege zijn goede banden met het Kremlin.

Ondanks zijn laconieke houding ten opzichte van de sancties, in lijn met de reactie van andere getroffen Russen, moet de gas- en olietycoon wel erkennen dat zijn zakenbelangen enigszins geschaad worden. "Sommige banken creëren wat problemen, ze zijn bang geworden", aldus Timtsjenko, die kort na de afkondiging van de sancties zijn belangen in Gunvor van de hand deed.

Russische gastycoon vereerd met sancties VS
Russische gastycoon vereerd met sancties VS (Foto: ANP)

Afscheid Kewell verpest door Hersi

Harry Kewell heeft zijn profcarrière op een vervelende manier afgesloten. De 35-jarige Australiër verloor zaterdag in zijn afscheidswedstrijd met Melbourne Heart thuis met 3-2 van Western Sydney Wanderers. De in Ethiopië geboren Nederlander Youssouf Hersi maakte vlak voor tijd het beslissende doelpunt.

Melbourne sluit het seizoen door de nederlaag af op de laatste plaats. Omdat er geen degradatie uit de A-League mogelijk is, heeft dat voor de ploeg van trainer John van 't Schip overigens geen vervelende consequenties.

Voor Kewell komt er een einde aan een profcarrière die negentien seizoenen duurde. De spits speelde onder meer voor Leeds United, Liverpool en Galatasaray. Met Liverpool won hij in 2005 de Champions League. Daarnaast kwam Kewell 58 keer uit voor de nationale ploeg van Australië en scoorde daarin zeventien keer.

Hersi was overigens niet de enige Nederlander die doel trof in de laatste wedstrijd van Kewell. Orlando Engelaar was een van de doelpuntenmakers aan de zijde van de thuisploeg, waar ook Rob Wielaert in de basis stond. Kewell, die vorige maand zijn afscheid bekendmaakte, kwam zelf niet tot scoren.

Brands: "Van Gaal is niet de minste"

PSV blinkt dit seizoen uit in wisselvalligheid. De wisselende successen zijn voor Marcel Brands geen reden om het team op de schop te gooien. Volgens de technisch manager van de Eindhovenaren is de huidige spelersgroep in veel opzichten in balans. Hij ziet dan ook geen aanleiding om drastisch in te grijpen en opnieuw te beginnen met opbouwen.

"Er staat een mix van Nederlandse jongens en buitenlandse jongens, van dienende spelers en jongens met creativiteit. Er zijn jongeren en ouderen", legt Brands uit in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ook wat kwaliteit betreft hebben trainers Phillip Cocu en Ernest Faber niets te klagen, vindt Brands. De 52-jarige bestuurder wijst naar het grote aantal internationals dat de Eindhovense selectie herbergt.

"We spelen regelmatig met alleen maar A-internationals en jeugdinternationals in het team. En die spelers selecteer ik niet hè, dat doen Louis van Gaal en zijn collega's bij andere landen. En Van Gaal is toch bepaald niet de minste coach, lijkt me", aldus Brands.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg bezet PSV de vijfde plaats op de ranglijst. De 21-voudige landskampioen hoopt nog minimaal een plaats te stijgen, zodat de play-offs ontlopen kunnen worden.

[vid] Zonnebloem overweegt aangifte tegen VARA

Stichting de Zonnebloem overweegt aangifte te doen tegen het VARA-programma De Wereld Draait Door omdat een verslaggever van grote hoogte een bierflesje naar een rondvaartboot van de stichting gooide. Het flesje vloog richting een openstaand luik van de boot, maar ketste af op de rand en vloog vervolgens in het water. De gehandicapten en medewerkers aan boord zijn flink geschrokken, zegt directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij zaterdag.

Het flesje werd gegooid tijdens een interview met de Duitse dichter Till Lindemann in Amsterdam. De dichter vroeg of hij zijn bierflesje op een passerende rondvaartboot mocht gooien. Verslaggever Erik Dijkstra stemde in en gooide vervolgens zelf een flesje naar de boot. "Ze kregen dat ding bijna op de kop", zei de dichter vervolgens. "Nee, dat ging best goed", reageerde Dijkstra al lachend.

"Ik was stomverbaasd toen ik de beelden terugzag, het is ongelooflijk", zegt Van Rooij. "Dat zoiets gebeurt is nog tot daar aan toe, maar dat het ook wordt uitgezonden vind ik onbegrijpelijk. Het is een beetje pathetisch om op deze manier je kijkcijfers op te willen schroeven."

Bij het incident zijn voor zover de directeur weet geen gewonden gevallen. "Anders had ik het wel gehoord, maar de mensen aan boord zijn ongetwijfeld flink geschrokken."

De Zonnebloem heeft bij de VARA aangegeven dat de stichting zich beraadt op welke stappen verder worden ondernomen. "Ik wil eerst alle partijen spreken voordat we hier een besluit over nemen. Het minste wat ik verwacht is dat contact met ons wordt opgenomen", zegt Van Rooij. Hij wil de redacteur uitnodigen twee of drie dagen mee te werken bij de stichting. "Dan ziet hij eens van dichtbij wat wij hier doen."

De Zonnebloem organiseert activiteiten voor mensen met een beperking en heeft hiervoor ook een eigen aangepaste rondvaartboot.


Erik Dijkstra in actie. (Bron: YouTube)

Den Bosch wint eerste finaleduel van SCHC

De vrouwen van Den Bosch hebben zaterdagmiddag goede zaken gedaan richting het binnenslepen van de vijftiende landstitel. De ploeg van coach Raoul Ehren won in eigen huis het eerste finaleduel met Stichtse: 4-2. Zondagmiddag wacht de return in Bilthoven.

Het publiek in Den Bosch had zaterdagmiddag bar weinig te klagen. Beide ploegen legden een uiterst vermakelijke pot op de mat. Het fluitsignaal had amper geklonken of het eerste doelpunt lag er in. Maike Stöckel promoveerde een voorzet van Roos Drost tot de 0-1.

Zeven minuten later lag de gelijkmaker al in het doel. Lidewij Welten pikte de bal bij de middenlijn op, gaf even wat gas en rondde met haar backhand de bal doeltreffend af: 1-1.

SCHC kreeg na de gelijkmaker al snel de kans om via een strafcorner weer de leiding te nemen, maar de inzet van cornerspecialist Caia van Maasakker ging naast. Aan de andere kant was het bij de tweede corner van Den Bosch wel raak. Met een harde push verschalkte Maartje Paumen goalie Inge Vermeulen: 2-1.

Met deze treffer schreef Push Push Paumen geschiedenis. Ze is met haar 29 play-off-doelpunten de meest scorende vrouwelijke speler van het competitietoetje.

Beide ploegen leken vervolgens met deze stand te gaan rusten, maar twee minuten voor het einde van de eerste helft kwamen de bezoekers alsnog op gelijke hoogte. Na een scrimmage voor het Bossche doel, die uit de tweede corner van Stichtse volgde, tikte Renske Siersema de 2-2 binnen.

In het tweede bedrijf namen de gastvrouwen wederom de leiding. Maartje Krekelaar vlamde de bal hoog in de touwen: 3-2. Den Bosch had ruim tien minuten voor tijd nog een dot van een kans om de 4-2 te maken, maar Maartje Goderie – die aan haar laatste wedstrijden voor Den Bosch bezig is – stuitte op Vermeulen. Twee minuten voor tijd was het dan wel raak voor de kleine middenvelder. Na een mooie actie over de achterlijn, maakte ze er 4-2 van.

"Cavendish niet naar Giro d'Italia"

Volgens het Italiaanse Gazzetta dello Sport gaat Mark Cavendish dit jaar niet naar de Giro d'Italia. De Britse topsprinter won in voorgaande jaren liefst zeventien etappes, waarvan vijf in 2013, maar lijkt zich nu op een andere manier voor te willen bereiden op de Tour de France.

"Zoals je vorig jaar in de Giro kon zien geeft Mark niet graag op in een ronde. Hij bleef tot het einde voor de puntentrui vechten. Die won hij wel, maar hij was niet genoeg hersteld om in de Tour ook mee te doen voor de groene trui", aldus Patrick Lefevere, bij Omega Pharma - Quick-Step de ploegleider van Cavendish.

Volgens de Gazzetta vindt er na Parijs-Roubaix een bespreking plaats over de plannen en zal in de komende twee weken beslist worden of Cav naar de Giro gaat. Als dat niet het geval is rijdt hij waarschijnlijk de Ronde van Californië en later de Ronde van Zwitserland.

Hiddink: "Bayern gaat die kant op"

Bayern München is dit seizoen de te kloppen ploeg in Europa. Guus Hiddink is onder de indruk van de Zuid-Duitsers. Eerder deze week verzekerde Bayern zich via een 3-1 overwinning op Manchester United van deelname aan de halve finale van de Champions League. Daarin werd Der Rekordmeister gekoppeld aan de andere favoriet voor de eindzege: Real Madrid.

De wijze waarop Bayern Manchester United uitschakelde wekte bewondering op bij Hiddink. "Goed blijven voetballen is bij Bayern München natuurlijk geen issue", zo steekt hij van wal in De Telegraaf.

"De wijze waarop Manchester United aan de kant werd gezet, was opnieuw indrukwekkend. De ploeg is onder Pep Guardiola nu ook in staat om heel compact druk naar voren te zetten. Dat lukt vooral zo goed omdat iedere speler de baas is van zijn eigen 'perceel'."

"Dat is ook de kunst", gaat Hiddink verder. "Een team van uitstekende voetballers zo zien te kneden, dat het mooie en effectieve samenvallen. Dat zorgt ook voor een speciale uitstraling die verder reikt dan alleen het winnen van een beker. Dan praten de mensen over tien jaar nog over je. Bayern is bezig die kant op te gaan. Ze spelen dit jaar weer beter dan het vorige seizoen en intussen worden ook de resultaten alsmaar beter. Mooi om te zien."

Het treffen tussen de Duitse en de Engelse kampioen was niet de enige wedstrijd die de aanstaande bondscoach met belangstelling volgde. Ook de 2-0 zege van Chelsea op Paris Saint-Germain ging niet aan Hiddinks neus voorbij.

"Paris Saint-Germain had weliswaar het betere positiespel, maar de slimheid en de verbetenheid waarmee de Engelsen negentig minuten lang strijd bleven leveren, maakte uiteindelijk toch het verschil. Vooral achterin werd er bijna geen duel verloren", aldus Hiddink.

Schöne: "Titel van het collectief"

Ajax kan zondagmiddag de vierde opeenvolgende landstitel binnenslepen. Nog meer dan in voorgaande jaren is er dit seizoen geen echte uitblinker bij de Amsterdammers. “Als we kampioen worden, is het opnieuw de titel van het collectief”, zegt Lasse Schöne in gesprek met Het Parool.

“Dat is onze kracht. Het is fantastisch dat spelers als Davy Klaassen en Thulani Serero soms bijna doen vergeten dat Christian Eriksen het seizoen ervoor bij ons speelde."

Het zomerse vertrek van sterkhouders Eriksen en Toby Alderweireld werd opgevangen met spelers die al langer deel uitmaakten van Ajax. Zo veroverde Joël Veltman een basisplaats en groeide Klaassen uit tot een belangrijke kracht op het middenveld.

Ondanks de comfortabele voorsprong in de competitie wees dit seizoen uit dat Ajax nog niet is waar de club zijn wil. In de Champions League bood de ploeg lang weerstand, maar in de Europa League werd Ajax over twee duels afgestraft door Red Bull Salzburg.

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat een ploeg zó veel druk zette als Salzburg, we kregen stress", weet Schöne zich nog te herinneren. "Ik heb liever de bal dan dat ik afjaag. Ik speel liever op balbezit dan heel direct naar de goal. Geef mij het spel van Ajax maar, dat vind ik meer voetbal."

Schöne tast nog in het duister over zijn toekomst. Omdat zijn contract bij Ajax in de zomer van 2015 afloopt, behoort een transfer tot de mogelijkheden. "Ik wil er nu nog niet over nadenken. Eerst de landstitel, dan de bekerfinale."

Almagro naar halve finale in Houston

Nicolás Almagro heeft de halve finale van het tennistoernooi van Houston bereikt. De als derde geplaatste Spanjaard, vorig jaar verliezend finalist, rekende eenvoudig af met de Amerikaan Jack Sock: 6-2 en 6-4. In de volgende ronde stuit hij opnieuw op een thuisspeler. Sam Querrey, met 6-3, 6-7 (8) en 6-3 te sterk voor Dustin Brown, is dan zijn tegenstander.

De andere halve finale op het Texaanse gravel gaat tussen Fernando Verdasco en Santiago Giraldo. De Spanjaard (4) won met 7-6 (1) en 6-1 van Donald Young. De Colombiaan versloeg zijn landgenoot Alejandro González met 6-3 en 6-4.

Adriano al na vier duels weggestuurd door club

Het verblijf van Adriano bij Atlético Paranaense is van korte duur gebleken. De voormalig topspits is door de Braziliaanse club al na vier wedstrijden op straat gezet wegens een gebrek aan professionaliteit. Hij zou twee keer een training hebben laten schieten, maar daags voordien wel zijn gesignaleerd in een populaire nachtclub.

Bij Atlético kreeg Adriano de kans om zich weer in de kijker te spelen nadat hij twee jaar aan de kant had gestaan wegens blessures en problemen buiten het veld. De club behield zich echter het recht voor om het contract te ontbinden als de 32-jarige spits zich niet aan de afspraken zou houden. Van die mogelijkheid maakte het al na twee maanden gebruik.

Adriano wist namens O Furacão slechts één keer het net te vinden. Met zijn goal in de Copa Libertadores kon hij uitschakeling echter niet voorkomen. Desondanks droomde de speler de laatste weken hardop van een plaats in de Braziliaanse selectie voor het WK van komende zomer in eigen land.

Zijn grootste successen beleefde Adriano tussen 2004 en 2009 bij Internazionale, waar hij vier landstitels vierde. Daarna ging het snel bergafwaarts. Zo kampte hij met blessures, een drankprobleem, overgewicht en een chronisch gebrek aan discipline.

Tori Spelling: 'ik neuk niet genoeg met mijn man'

Tori Spelling is bang dat ze haar man Dean McDermott nooit genoeg seks kan bieden. "Hij zal nooit helemaal gelukkig zijn met mij alleen", snikt de actrice, vooral bekend van de soap Beverly Hills 90210, in het promotiefilmpje van haar realityprogramma True Tori. Ze is bang dat haar echtgenoot daarom zijn heil bij andere vrouwen zocht.

"Ik heb mijn vrouw bedrogen", biecht de in Canada geboren acteur op. "Dat is mijn ergste nachtmerrie. Seks was een vlucht, net als drugs en alcohol. Ik had mezelf niet meer onder controle."

Eind vorig jaar werd bekend dat de 47-jarige McDermott zijn 40-jarige echtgenote bedroog met een 28-jarige dame. Nu zet Spelling grote vraagtekens bij hun huwelijk, wat uitgebreid aan bod komt in het nieuwe programma, dat vanaf 22 april op de Amerikaanse tv te zien is.

"Ik ben er enorm pissig over", laat Spelling weten. Toch vertelt ze McDermott dat zij hem waarschijnlijk niet verdient. "Wacht even, jij denkt dat je mij niet verdient?", vraagt hij vol ongeloof.

Met het programma wil Spelling nu eindelijk eens afrekenen met alle onzinverhalen die over haar de ronde deden. "De roddelbladen hadden het altijd fout. Ze hebben ieder verhaal dat ze konden verzinnen opgeschreven. Maar ik besef me terdege dat dit verhaal wellicht geen goed einde heeft."

Oekraïne schort gasbetalingen aan Rusland op

Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz heeft de betalingen voor gas aan Rusland opgeschort zolang de onderhandelingen over de gasprijs lopen. Dit heeft topman Andrej Kobolev zaterdag gezegd.

De Russische gasgigant Gazprom verhoogde eerder deze maand de gasprijs voor Oekraïense consumenten tot 485 dollar per 1000 kubieke meter, van 268 dollar in het eerste kwartaal, zeggend dat Kiev niet langer in aanmerking komt voor eerdere kortingen.

"We zien geen reden om de prijs te herzien. We beschouwen de prijs van rond de 500 dollar als geen marktprijs, ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar. Daarom hebben we de betalingen tijdens de periode van de prijsonderhandelingen opgeschort", aldus Kobolev in een interview met weekblad Zerkalo Nedely.

Vierde Transformers-film begin nieuwe trilogie

De vierde Tranformers-film, Age of Extinction, wordt het begin van een nieuwe filmtrilogie. "Het wordt een geheel nieuw soort Transformers", zegt regisseur en coproducent Michael Bay tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. "We hadden de eerste trilogie, en dit wordt de volgende."

"Ik weet nog niet zeker of ik ze ook allebei ga regisseren", gaat Bay verder. "Maar daar gaan we nu even van uit."

In deze vierde film worden de transformerende robots van een heel andere kant bekeken. Mark Wahlberg is te zien in de hoofdrol, een plek die hij veroverde op Shia LaBeouf, die zich graag wilde toeleggen op 'serieuzere films'. Het is nog niet duidelijk of Wahlberg ook in deel vijf en zes te zien zal zijn.

Wel is al bekend dat in het vierde deel dan eindelijk de langverwachte dinobots hun opwachting maken. Of in elk geval één, Grimlock, de uit de kluiten gewassen robot die kan veranderen in een slopende tyrannosaurus rex.

Eerder lekte een planning uit over de vijfde, nog titelloze, film. Die zou in het tweede kwartaal van 2017 verschijnen. Hoe dan ook gaat Transformers: Age of Extinction op 12 juli in Nederland in première.

Verdachte vast na wilde achtervolging Vlissingen

Een man die wordt verdacht van drugsbezit is vrijdagnacht na een wilde achtervolging door het centrum van Vlissingen aangehouden. Meerdere keren moesten voorbijgangers opzij springen om niet te worden aangereden. De passagier van de verdachte wist te ontkomen, meldt de politie.

Agenten zagen een halfuur na middernacht een auto over de Spuistraat rijden. Omdat een van de koplampen niet werkte, zetten ze de auto aan de kant. Toen de 18-jarige bestuurder werd nagetrokken, bleek hij van meerdere drugsmisdrijven te worden verdacht. Daarom vroeg de agent of hij in een tasje dat de man bij zich had mocht kijken.

De man gaf de tas aan de agent, maar ging er vervolgens vol gas vandoor. De agenten zetten de achtervolging in. Die voerde door de centrumstraten van de Zeeuwse stad. Nadat de bestuurder rakelings langs meerdere voorbijgangers was gescheurd, reed hij zich vast in een doodlopende straat.

De twee inzittenden gingen er vervolgens te voet vandoor. De bestuurder kon al snel worden aangehouden door andere agenten in de omgeving. In het tasje dat hij aan de agent had gegeven bleken overigens verschillende harddrugs te zitten. Vanwege zijn roekeloze rijstijl is zijn rijbewijs afgepakt.

Doofheid mondt uit in bedreiging met antiek pistool

Een reeks misverstanden heeft er vrijdag in Roosendaal uiteindelijk voor gezorgd dat een dove man zich zo bedreigd voelde dat hij zijn vermeende belager met een antiek pistool bedreigde. Agenten hebben het onbruikbare wapen in beslag genomen, meldt de politie.

Het ging mis toen een 57-jarige man in de middag zijn hond uitliet in de wijk Kalsdonk. Daar zag hij een man op een balkon staan die hem leek aan te spreken. Hij probeerde in gesprek te gaan, maar wist niet dat de man op het balkon doof was.

Het 'gesprek' dat hierop volgde leverde volgens de politie bij beide personen irritatie op. Uiteindelijk kreeg de 30-jarige man op het balkon de indruk dat zijn gesprekspartner hem beneden stond op te wachten met zijn hond. Daarom pakte hij het antieke pistool om hem weg te jagen.

De man wiens wandeling met de hond minder rustig verliep dan gedacht belde daarop de politie. Agenten belden aan bij de verdachte en kregen alle medewerking. De man toonde hen het buskruitpistool van enkele honderden jaren oud. Hij gaf toe met het wapen te hebben gedreigd en zei er spijt van te hebben. Een officier van justitie moet beslissen of de man het wapen terugkrijgt.

Pro-Russen bestormen politiebureau Slovjansk

Gewapende pro-Russische mannen hebben in de oostelijke Oekraïense stad Slovjansk een politiebureau bestormd en overgenomen. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een lokale politiewoordvoerder zei tegen Reuters dat de mannen geen eisen hebben gesteld, maar ook niks prijs hebben gegeven over hun identiteit. In het oosten van Oekraïne zijn in Donetsk en Luhansk al meer overheidsgebouwen overgenomen door pro-Russische betogers. Zij willen dat hun regio zich afscheidt van het meer op het westen gerichte Kiev.

Vrijdag verliep een ultimatum dat de autoriteiten hadden gesteld om de bezetting te beëindigen. Maar na het verstrijken van die deadline bleven maatregelen uit. Er zijn geen aanwijzingen dat de politie gaat proberen de bezetters er onder dwang uit te krijgen.

"Ik zeg het nog eens: zij die dialoog willen, zullen dialoog en de zoektocht naar oplossingen krijgen. Zij die zich bewapenen, gebouwen in brand steken, op mensen en politie schieten en terroriseren met knuppels en maskers, zullen een passend antwoord krijgen", schreef Avakov volgens Reuters op Facebook.

Degenkolb: "Droom is om Roubaix te winnen"

John Degenkolb gaat zondag in Parijs-Roubaix van start met één droom: Winnen. De 25-jarige Duitser van Giant-Shimano is nog nooit in de buurt gekomen van winst in de Hel van het Noorden, toch is het zijn ambitie om daar voor het einde van zijn loopbaan verandering in aan te brengen.

"Roubaix is een van de mooiste wedstrijden in mijn ogen. Ik vind het fantastisch hoe zwaar de koers is en het is een droom om er ooit een keer te winnen", zo laat de Duitser optekenen op de site van zijn team. "De kasseien vind ik leuk en we hebben een hele goede fiets daarvoor. Daardoor denk ik dat wij energie kunnen sparen ten opzichte van de andere teams".

"De sfeer in het team is heel goed en de laatste tijd laten we weer zien dat we gewoon een van de topteams zijn in het wielrennen. Hopelijk kunnen we dit zondag doorzetten", aldus Degenkolb, die twee weken eerder al Gent-Wevelgem op zijn naam schreef.

Ook zijn ploeggenoot Ramon Sinkeldam heeft er vertrouwen in: "Parijs-Roubaix is de mooiste koers van het jaar wat mij betreft. Ik heb er heel veel zin in en heb het gevoel dat ik met goede benen aan de start kom. Hopelijk kan ik zo lang mogelijk mee met de besten om het team zo goed te helpen. Ik heb in elk geval alle vertrouwen in een goed resultaat", aldus Sinkeldam, die bij zijn debuut vorig jaar knap 25e werd.

Iran piekert niet over andere VN-ambassadeur

Iran is niet van plan om een nieuwe ambassadeur voor de Verenigde Naties aan te wijzen nu de Verenigde Staten geweigerd hebben om Irans eerste keus, Hamid Aboutalebi, geen visum te verstrekken. Dat heeft onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi zaterdag gezegd. Teheran is in plaats daarvan van plan om de beslissing van de VS aan te vechten via juridische weg.

De Amerikanen besloten Aboutalebi geen visum te verstrekken, omdat hij in 1979 betrokken was bij de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel in Teheran. Aboutalebi houdt echter vol dat hij slechts als tolk optrad. Iran omschrijft Aboutalebi als een van de beste diplomaten van het land. Hij heeft eerder gewerkt in Australië, België en Italië en heeft eerder ook al eens een Amerikaans visum gehad.

Bloemendaal mocht met katten naar verzorgingstehuis

Adèle Bloemendaal is dolgelukkig dat ze haar twee Siamese katten Max en Moritz mee mocht nemen naar het verzorgingstehuis. Sinds deze week woont de 81-jarige comédienne niet meer zelfstandig. "Maar gelukkig blijf ik wel in mijn eigen buurtje", zegt ze zaterdag in De Telegraaf. "Dat maakt het de moeite waard, en de katten en mijn boeken. Zonder dat alles, desperaat was ik geweest."

Bloemendaal had de laatste jaren te maken met hartritmestoornissen en twee beroertes. Dit is weer een stap waarbij ze nog meer van haar vrijheid opgeeft. "De eerste keer dat ik hier wakker werd, dacht ik: dit is het nu. Het is niet anders, hè? Oma is nu eenmaal niet meer de oude."

"Het ging ook niet meer", geeft Bloemendaal toe. "Ik liet het gas branden en begon steeds meer dingen te vergeten. Ik stond een paar keer buiten, maar de sleutel lag binnen. In paniek belde ik mijn zoon. Ik werd vergeetachtig, dat merkte ik zelf ook. Nu zeg ik voortaan tegen mensen; als ik gekke dingen ga doen, dan moet je me even vasthouden."

Max en Moritz zijn de eerste katten die de voormalige diva naar alle waarschijnlijkheid niet zal overleven. "Op een dag mogen zíj weg uit het tehuis. Dan gaan ze naar een vriendin die goed voor ze gaat zorgen. Net tegen de tijd dat je weet hoe je moet leven word je weggerukt. Dat is niet goed geregeld. Verre van. Maar het zal nog wel even duren, er wordt goed op mij gepast."

Toch geen demonstratie om derde overvaller Deurne

De actiegroep Identitair Verzet gaat zondag toch geen demonstratie in Eindhoven houden tegen een mogelijke derde overvaller van juwelier Goldies in Deurne. De actiegroep had aangekondigd in het stadsdeel Gestel huis aan huis te gaan om mensen op te roepen hem aan te geven, maar het juweliersechtpaar heeft de actiegroep vrijdagavond via een advocaat verzocht van de demonstratie af te zien.

"Het juweliersechtpaar vraagt uitdrukkelijk om de rust te bewaren en geen activiteiten te ondernemen aangezien deze het politieonderzoek kunnen bemoelijken", schrijft de actiegroep op zijn website. "Aangezien één van onze hoofddoelen van onze actie de ondersteuning van het juweliersechtpaar is, kunnen wij dit directe en duidelijke verzoek niet negeren."

Voor de demonstratie zou de actiegroep 125 aanmeldingen hebben ontvangen. De actie werd opgetuigd vanwege geruchten dat er een derde overvaller zou zijn en dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Gestel bekend is wie hij is. De buurtvader in Gestel, Abdellah Oualkaid, zei dinsdagavond tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft wie deze derde dader is, maar dat hij hem niet aangeeft omdat er nog geen zekerheid is. Vrijdag kwam hij hier op terug en zei hij dat hij was meegezogen in het verhaal van 'de media'.

Identitair Verzet kondigt aan door te gaan met 'onze strijd tegen de multiculturele chaos'. De groep voerde in het verleden actie tegen de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun door een hangslot om een poort te bevestigen. De leerlingen gingen toen door een andere poort naar binnen. Ook wilde de groep vorig jaar tegen de asielzoekers in de vluchtkerk demonstreren, maar de gemeente wees voor de demonstratie een andere plek aan waardoor van het protest werd afgezien.

Van der Garde vervangt Sutil in training China

Formule 1-coureur Giedo van der Garde zal op 18 april de Sauber over het circuit van Shanghai sturen tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. Dat heeft de Zwitserse renstal op haar site bekend gemaakt.

Het is de derde keer dat de Nederlander in actie komt in de Sauber, nadat hij in Bahrein al de eerste vrije training reed. Ook kwam hij daar enkele dagen later in actie tijdens de officiële test.

Tijdens de tweede vrije training zal Adrian Sutil het stuur weer overnemen van Van der Garde, terwijl Esteban Gutiérrez in beide trainingen in actie zal komen.

Van Gaal waarschuwt Sneijder richting WK

Wesley Sneijder moet vrezen voor een voetballoze zomer. Louis van Gaal heeft zich zaterdagochtend kritisch uitgelaten over de ervaren middenvelder van Galatasaray. Bij zijn werkgever laat Sneijder niet de vorm zien waar Van Gaal op gehoopt had. Trainer Roberto Mancini gebruikt hem bovendien hoofdzakelijk als hangende linksbuiten, en dat is niet de rol die Van Gaal in gedachten had voor de kleine Utrechter.

Ook Sneijder zelf acteert liever in de as van het veld, maar hij slaagt er maar niet in om Mancini te overtuigen in een centrale rol. "Dan moet je je afvragen waarom dat zo is", zegt Van Gaal zaterdag in gesprek met de NRC.

Volgens de ervaren keuzeheer is Sneijder niet dwingend genoeg bij Galatasaray. Een sporadische steekpass is onvoldoende voor de Amsterdammer. "Als die steekpass niet komt? Is het dan: jammer voor het Nederlands elftal? Dan is de kans dat wij er al meteen in de eerste ronde uit liggen wel erg groot. Je moet dat als voetballer toch gewoon iedere week laten zien bij je club? Als je dat daar al niet kunt, dan kun je dat toch zeker niet bij Oranje?"

Sneijder heeft nog maar enkele weken om de bondscoach te overtuigen van zijn kwaliteiten. "Sneijder speelt zeker tot half mei in Turkije. Dat wacht ik allemaal af. Het heeft geen zin eerder een beslissing te nemen", aldus Van Gaal.

Amerikaan Watson leidt de dans bij Masters

Bubba Watson staat bij de US Masters in Augusta na twee dagen bovenaan. De Amerikaanse golfer liep een ronde van 68 slagen en kwam daarmee in totaal uit op zeven onder par. De Australiër John Senden volgt op drie slagen als nummer twee. Bill Haas, de beste speler op de eerste dag, zakte weg naar een gedeelde 26e positie.

Watson speelde een ijzersterke ronde en maakte vijf birdies op rij. De 35-jarige golfer schreef het eerste major van het seizoen in 2012 op zijn naam.

Voor Phil Mickelson liepen de Masters uit op een deceptie. De drievoudig winnaar finishte op vijf boven par en haalde daarmee voor het eerst sinds 1997 de cut niet. Hij eindigde maar liefst veertien keer in de top tien.

Joost Luiten zorgde in Augusta voor Nederlands succes. Hij staat gedeeld 46e (+4) en haalde daarmee als eerste Nederlander ooit het slotweekeinde bij het prestigieuze toernooi.

Eriksen: "Veel aan Frank te danken"

Christian Eriksen heeft naar eigen zeggen veel te danken aan Frank de Boer. De Deense middenvelder heeft een hoge pet op van de succesvolle oefenmeester. De Boer had Eriksen drie jaar lang onder zijn hoede bij Ajax, voordat de 22-jarige international de oversteek naar Tottenham Hotspur maakte. Ook De Boer wordt veelvuldig in verband gebracht met een transfer naar de Premier League.

Volgens Eriksen zouden veel clubs een trainer van het kaliber De Boer goed kunnen gebruiken. "Of Frank de Boer het goed zou doen in de Premier League?", vraagt hij zich hardop af tegenover De Telegraaf. "Ik denk dat goede trainers het overal goed doen... Ik heb niet heel veel contact met Frank, maar onze band blijft altijd goed. Ik heb zo veel aan hem te danken."

Sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer stapelde De Boer landstitel op landstitel. Inmiddels is de succesvolle trainer hard op weg richting het vierde opeenvolgende kampioenschap. Eriksen is niet verrast door het succes van zijn voormalige werkgever. "Of ik verbaasd ben? Waarom? Het is toch Ajax?"

Onlangs kreeg Eriksen de kans om in de Amsterdam ArenA afscheid te nemen van zijn oud-ploeggenoten en de fans. "Ik had wel iets verwacht, maar zoiets zeker niet", zegt hij daarover. "Ook in Engeland waren ze heel erg onder de indruk van hoe men afscheid van mij nam. Ik las op het internet dat Spurs-supporters zeiden dat ze Ajax hierin een grote club vonden, en dat maakte me toch ook weer trots."

'Van Gaal in beeld bij Man United'

Louis van Gaal is kandidaat om na het WK trainer van Manchester United te worden. De coach heeft vrijdag een gesprek gehad met een van de broers Glazer, meldt De Telegraaf zaterdag. De Amerikaanse Glazer-familie is eigenaar van Manchester en zou achter de schermen bezig zijn om een vervanger voor David Moyes te zoeken.

Van Gaal sprak in januari ook al met Tottenham Hotspur, dat rond die tijd Tim Sherwood aanstelde als vervanger van de ontslagen André Villas-Boas. Onduidelijk is welke afspraken de 62-jarige coach, die na het WK stopt bij het Nederlands elftal, destijds met de Londense club heeft gemaakt.

Manchester is na het vertrek van Alex Ferguson in een sportieve crisis beland. Onder Moyes staat de club slechts zevende in de Premier League en viel in de Champions League in de kwartfinale het doek.

Wijnaldum wil revanche voor 'leerjaar'

Waar PSV op voorhand hoopte mee te strijden om de landstitel, vecht de ploeg nu voor een plek in de Europa League. Georginio Wijnaldum had er meer van verwacht. Na een uitstekende start in de Eredivisie zakte PSV ver terug. Wijnaldum raakte zwaar geblesseerd, en ook op het veld stapelde de ploeg maandenlang teleurstelling op teleurstelling.

Wijnaldum zag het verval bij zijn ploeg vanaf de zijlijn met lede ogen aan. "Een terugval was enigszins te verwachten met dit jonge team. Dat het zo zou gaan, had echter niemand verwacht", zo tekende het Eindhovens Dagblad op uit de mond van de 23-jarige aanvoerder.

Het jeugdexponent van Feyenoord hoopt zich volgend seizoen te kunnen revancheren voor de huidige jaargang vol teleurstellingen. Het liefst zou hij dat doen met de huidige spelersgroep. "Het mooiste zou zijn als deze groep bij elkaar blijft en dat we volgend jaar dit seizoen recht kunnen zetten en bewijzen dat het een leerjaar was. Op bepaalde posities moet er wel versterking komen, om meer concurrentie te krijgen."

PSV bezet momenteel de vijfde plaats in de Eredivisie. Na 34 speelronden betekent die klassering een gang naar de play-offs. Indien de Eindhovenaren er in slagen om een plek te klimmen op de ranglijst, is deelname aan de Europa League een feit.

Cancellara: "Druk ligt niet bij mij in Parijs-Roubaix"

Zondag staat Fabian Cancellara als grootste favoriet aan de start van Parijs-Roubaix. De Zwitser is echter van mening dat de druk juist niet bij hem ligt: "Ik ben zondag een van slechts drie renners in het peloton die in Roubaix al eens gewonnen hebben, samen met Tom Boonen en Johan Vansummeren", aldus Spartacus tegenover Sporza.

"Dat betekent dat de druk bij vrijwel alle andere renners ligt, omdat zij nog nooit gewonnen hebben", vervolgt de Zwitser. De ploegleider van Trek Factory Racing, Dirk Demol, is het met zijn renner eens: "De andere ploegen mogen zich druk gaan maken. Natuurlijk zullen wij onze verantwoordelijkheden niet uit de weg gaan, maar stress hebben we niet. Wij zijn in elk geval klaar voor de oorlog", aldus de Belg.

Bij winst zou Cancellara de eerste renner ooit zijn die drie keer in zijn loopbaan de dubbel van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wint. Eerder won hij al in 2010 en 2013. "Dat de druk niet bij mij ligt betekent niet dat ik niet hongerig ben. Ik wil wel geschiedenis schrijven en die dubbel pakken", zo spreek de Zwitser zijn ambitie uit. 

Cancellara zou ook op gelijke hoogte kunnen komen met Roger de Vlaeminck en Tom Boonen, die het record met vier zeges delen. Natuurlijk zou Boonen bij winst alleen bovenaan de ranglijst komen.

Spartacus vertelde ook nog even wat het geheim is om de Hel van het Noorden te winnen: "Je moet ten eerste een hele goede dag hebben. Daarnaast heb je altijd wat geluk nodig, zeker op de kasseien. Tot slot is het eigenlijk vrij simpel, je moet gewoon tot aan de finish keihard door blijven stampen", aldus erkend hardrijder Cancellara.

De Boer: "Zou Sneijder meenemen naar het WK"

Sinds het wegvallen van Kevin Strootman kampt Louis van Gaal met een probleem. Frank de Boer voorziet de ervaren keuzeheer alvast van advies. "Ik ga niet op de stoel van de meester zitten", steekt de succesvolle trainer van Ajax van wal in het Algemeen Dagblad. "Voorin staat het wel, dat is duidelijk, maar ik begrijp dat het pijnpunt bij Oranje op het middenveld ligt. En of je dan met de punt naar voren of achteren speelt, is aan de bondscoach."

De Boer zou zijn tactiek laten afhangen van het spelersmateriaal dat voorhanden is. "Het is een kwestie van vorm en kijken welke spelers het beste bij elkaar passen. Ga je voor meer zekerheid met twee controlerende middenvelders of blijf je bij één."

Tijdens De Boers periode als assistent-bondscoach speelde Oranje in een meer defensieve variant, met twee controlerende middenvelders voor een blok van vier verdedigers. "Toen speelden we met twee controlerende middenvelders omdat we meer zekerheid wilden inbouwen", legt hij uit. "Daarmee hebben we goede wedstrijden gespeeld. Dat is nu de vraag: als je met Sneijder of Van der Vaart speelt, hoe belangrijk wil je ze dan maken?"

Van Gaal liet zich al meermaals ontvallen dat een middenveld met zowel Sneijder als Van der Vaart in zijn ogen geen optie is. Het is sowieso nog maar de vraag of een van beide middenvelders in de basis mag starten.

Met name voor Sneijder staat een plek in de WK-selectie naar verluidt op de tocht. "Ik zou hem meenemen naar het WK", aldus De Boer. "Een tijdje terug werd afgevraagd of hij over zijn top is, maar ik heb het gevoel dat hij terugkomt naar zijn niveau."

"Dat niveau kan hoger zijn dan dat van anderen. Met de felheid, het gif, in de finale was hij verreweg de beste Nederlander. Hij heeft iets, kan iets geniaals doen. Een vrije trap, een steekpass, uit het niets een speler vrij voor de keeper zetten. Die extra kwaliteit moet je hebben."

Koeman: "Feyenoord heeft mazzel gehad"

Ronald Koeman is bezig aan zijn laatste wedstrijden als trainer van Feyenoord. De 51-jarige trainer hoopt dat de Rotterdammers stappen blijven maken. Toen Koeman drie jaar geleden in dienst trad bij Feyenoord bivakkeerde de ploeg ergens in de middenmoot van de Eredivisie. De veertienvoudige landskampioen maakte een moeilijke periode door, maar sloeg onder het bewind van Koeman de weg omhoog weer in.

Die opwaartse lijn dankt Feyenoord voor een groot deel aan twee voltreffers op de transfermarkt. "Met Guidetti en Pellè heeft Feyenoord echt mazzel gehad", zegt Koeman zaterdagochtend in De Telegraaf. "Soms moet je een beetje geluk hebben."

"Het is voor mij ook een uitdaging geweest om met de omstandigheden die er waren te gaan presteren. Toen ik kwam, wist ik dat er spelers waren met talent. Maar om structureel mee te doen om het kampioenschap moet er bij Feyenoord veel meer gebeuren. Dan moet je echt fors omhoog met je budget."

In Koemans eerste seizoen aan het roer bij Feyenoord eindigde de Trots van Zuid op een verrassende tweede plaats. Vorig seizoen werd op plek drie besloten en dit jaar stevent de ploeg opnieuw af op de tweede plaats.

Het gat met nummer drie FC Twente is vier punten, maar toch is Koeman er nog niet geheel gerust op. "Zo briljant hebben we de laatste twee wedstrijden niet gespeeld. Het rendement was goed, de uitvoering slecht. Maar we staan tweede en die plek willen de spelers heel graag houden."

"Ik hang elke week de stand op in de kleedkamer. Daar lopen ze allemaal langs en ze kijken ernaar. Deze jongens weten nu ook dat als ze deze plek vasthouden en Ajax wint de bekerfinale, ze aan het begin van het nieuwe seizoen een prijs kunnen winnen. Want de nummer twee speelt dan tegen de winnaar van de dubbel om de Johan Cruijff Schaal."

Alderweireld: "Dat doet me pijn"

Toby Alderweireld bewaart goede herinneringen aan zijn periode bij Ajax, maar toch zit iets de Belgische verdediger van Atlético Madrid dwars. "Want ik heb nog steeds niet de kans gehad om afscheid te nemen van mijn medespelers en de fans van Ajax", zo liet Alderweireld, die in Madrid slechts sporadisch aan spelen toekomt, zich ontvallen tegenover De Telegraaf.

Onlangs kreeg Christian Eriksen de kans om een wedstrijd van zijn voormalige werkgever bij te wonen en afscheid te nemen van de fans. In het geval van Alderweireld deed die mogelijkheid zich nog niet voor.

"Dat doet me wel pijn", vervolgde hij. "Het lijkt misschien of het me niet interesseert of dat Ajax dat vergeet te regelen. Dat is allebei niet het geval, want we zijn druk bezig een geschikte dag te vinden. Maar het programma bij Atlético Madrid is gewoon overvol. Ik heb het afscheid van mijn voorgangers gezien en dat deed me wel iets. Ik wil het fantastische Ajax-publiek gedag zeggen."

Eerder deze week verzekerde Atlético zich dankzij een zege op FC Barcelona van een plek in de halve finale van de Champions League. Daarin zal de ploeg van Diego Simeone de degens kruisen met Chelsea.

Bovendien gaat Atlético aan kop in La Liga. De rol van Alderweireld in dat succes is minimaal. De 25-jarige international kwam dit seizoen tijdens negen competitiewedstrijden in actie voor Los Rojiblancos.

Nieuwe Age of Empires in ontwikkeling voor mobiele telefoons

De nieuwste telg in de Age of Empires-serie komt naar mobiele platformen. Dit jaar nog komt Age of Empires: World Domination naar Android, iOS en Windows Phone.

Een game voor mobiele games is niet compleet als hij free-to-play is. Zo ook World Domination. Of dit betekent dat de game microtransacties zal kennen is nog niet bekend. In het spel keren oude bekende beschavingen terug, waaronder de Kelten, Hunnen en Franken. De bekendmaking ging gepaard met een trailer, welke hieronder is te bekijken.

De game moet deze zomer beschikbaar zijn voor eerder genoemde platformen.

'Rock Band en Dance Central keren terug'

Rock Band en Dance Central keren terug. Harmonix heeft plannen om de games terug te laten keren in de huide console-cyclus. Dit maakt Harmonix CEO Alex Rigopolus bekend tijdens PAX East.

''[The Rock Band and Dance Central franchises] are near and dear to our hearts and our minds. And we have grand plans to bring back both of them with guns blazing at some point in the coming console cycle.'' Aldus Rigopolus. Hoewel hij geen verdere aankondigingen maakte, is dus wel duidelijk dat we vroeger of later nieuwe games in de series kunnen verwachten.

De laatste Rock Band en Dance Central verschenen alweer in 2012.

Harmonix stopt na vijf jaar met Rock Band (Foto: Novum)

Faber: "Kan ook andere kant op vallen"

PSV heeft nog drie speelronden om een teleurstellend seizoen in majeur te eindigen. Deelname aan de Europa League is de inzet voor de Eindhovenaren. Met nog drie wedstrijden te gaan bezet PSV de vijfde plaats op de ranglijst. Bij die eindklassering zou de ploeg aangewezen zijn op de play-offs voor Europees voetbal. Ernest Faber heeft echter goede hoop dat zijn formatie nog een plek kan stijgen.

Als PSV er in slaagt om FC Twente, Vitesse of Feyenoord in te halen en als vierde te eindigen, dan ligt een ticket voor Europees voetbal alvast klaar. Faber, die Phillip Cocu wegens ziekte tijdelijk vervangt, gelooft erin. "Het zou een heel grote teleurstelling zijn als het niet lukt", liet hij De Telegraaf optekenen.

PSV was de voorbije maanden bezig aan een indrukwekkende opmars, maar viel de laatste wedstrijden ver terug. Duels met FC Groningen en sc Heerenveen gingen verloren. "Natuurlijk zijn we dit seizoen wisselvallig, maar dat betekent dat het ook de andere kant op kan vallen", aldus Faber.

"Dat je ineens de geest krijgt en vooral ook de bereidheid om het voor elkaar te doen. Als ik af ga op de training zie ik genoeg frisheid, energie en temperament om voor de vierde plaats te gaan."

Zondagmiddag staat de krachtmeting met Feyenoord op het programma. Als PSV de Rotterdammers van een overwinning weten te weerhouden en Ajax wint in eigen huis van ADO Den Haag, dan prolongeren de hoofdstedelingen de landstitel. "Daar zijn we helemaal niet mee bezig. Het enige wat voor ons telt, is de prestatie die we zelf moeten neerzetten", sluit Faber af.

Mercenary Kings in je zak met Vita-port

Mercenary Kings krijgt een port voor PlayStation Vita. Ook Ninja Seki DX en Curses N' Chaos zijn in de maak. Dit heeft Tribute Games bekend gemaakt op PAX East en geeft hiermee gehore aan de wens van de fanbase.

De game zal de cross features ontvangen zoals we die gewend zijn van Sony, waaronder dus Cross-buy. Mercenary Kings is deze maand gratis voor PlayStation 4 te krijgen, wat veel gratis exemplaren voor de Vita-versie betekent.

Een releasedatum heeft Tribute Games geprikt op: ''As soon as it's done.'' Mercenary Kings is al verkrijgbaar voor pc en PlayStation 4.

Mercenary Kings1

Bankiersgezin begraven in Laren

Drie leden van het bankiersgezin Schmittmann uit Laren worden zaterdag om 11 uur vanuit de Sint-Jansbasiliek in hun woonplaats begraven. Na de mis in de kerk heeft de begrafenis plaats in besloten kring. Daarna is er een condoleancebijeenkomst in het Singer Museum in Laren.

Oud-bankier Jan Peter Schmittmann maakte vorige week zaterdag een einde aan het leven van zijn vrouw (57) en hun jongste dochter (22). Daarna doodde hij zichzelf, maar hij stuurde eerst nog een sms-bericht naar een vriend die hij vroeg goed voor de oudste dochter (25) te zorgen. Die dochter was op het moment van het drama niet thuis. Hoe de drie gezinsleden zijn omgekomen, is niet bekend.

Volgens de familie was de 57-jarige Larenaar ernstig depressief, maar zag niemand deze daad aankomen. In het dorp Laren is geschokt gereageerd, want het gezin was betrokken bij tal van activiteiten en verenigingen.

Het afscheid in de kerk en de condoleance zijn openbaar. De gemeente Laren heeft media gevraagd op afstand te blijven.

Bankiersgezin begraven in Laren
Bankiersgezin begraven in Laren (Foto: ANP)

Weer sancties VS voor betrokkenen 'bezetting' Krim

De Verenigde Staten straffen nog eens zeven personen en een gasbedrijf voor de Russische inlijving van de Krim. Het Amerikaanse ministerie van financiën bevriest de Amerikaanse tegoeden van de gestraften en verbiedt Amerikanen met hen zaken te doen.

Het schiereiland de Krim, dat onlangs in een referendum voor aansluiting bij Rusland stemde en inmiddels door Moskou is geannexeerd, is volgens onderminister David Cohen 'bezet gebied'. Cohen, verantwoordelijk voor de Amerikaanse FIOD, waarschuwt dat de VS blijven zorgen dat wie inbreuk maakt op de Oekraïense soevereiniteit dat moet bekopen.

De nieuwe sancties treffen het op de Krim gevestigde gasbedrijf Tsjernomorneftegaz, een voormalige tweede voorzitter van het Oekraïense parlement en zes kopstukken van de afscheidingsbeweging op de Krim.

Timmermans legt bloemen in Hiroshima

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft zaterdag in de Japanse stad Hiroshima bloemen gelegd bij een monument voor de slachtoffers van de atoombom. Ook bezocht hij het Peace Memorial Museum en sprak hij met een overlevende van de ramp, meldt zijn ministerie.

De herinnering aan de atoombom die in 1945 door de Amerikanen op de stad werd geworpen is volgens Timmermans nog altijd springlevend. "Deze plek benadrukt nog eens dat we ons maximaal moeten inspannen voor een kernwapenvrije wereld", schrijft hij.

Timmermans vergadert dit weekeinde in Japan met het Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NPDI), een groep van twaalf landen die nucleaire ontwapening wil bevorderen. Dat is volgens Timmermans een langdurig proces. In de jaren tachtig, op het hoogtepunt van de koude oorlog, waren er wereldwijd meer dan 65 duizend kernwapens. Nu zijn dat er altijd nog zo'n 18 duizend.

De situatie in Oekraïne maakt het volgens Timmermans moeilijk om grote stappen te zetten. "Maar we moeten het onderwerp absoluut op de agenda houden."

Moslima doet niqaab af uit angst

De 27-jarige moslima die eerder deze week vertelde op straat te zijn geslagen door twee mannen met een Limburgs accent trekt voortaan haar niqaab niet meer aan op staat. "In overleg met mijn man heb ik besloten geen niqaab meer te dragen. Ik wil de veiligheid van mijn kinderen garanderen."

Van de mishandleing is aangifte gedaan en tot dusverre hebben zich geen getuigen gemeld, aldus de politie die getuigen alsnog oproept zich te melden en het slachtoffer om aangifte te doen van de vermeende aanval.

Deze beslissing is pijnlijk voor Um Hafsa, die de niqaab drie jaar heeft gedragen: "Het komt niet uit mezelf. Maar mijn dochter is angstig op straat, omdat haar moeder steeds nare opmerkingen krijgt en mensen ons raar aankijken."

Um Hafsa en haar man geloven niet dat de niqaab verplicht is in de islam. "Ik hoopte alleen dat ik misschien door het dragen van de niqaab een grotere beloning van Allah in het paradijs zou krijgen.”

Baby die moordpoging deed gaat vrijuit

Een Pakistaanse rechtszaak tegen een 9 maanden oude baby die verdacht werd van moord, is van tafel. Het jongetje werd wereldberoemd toen hij vorige week huilend op de arm van zijn opa in de rechtbank verscheen.

Familieleden van de kleine Muhammad Musa Khan zouden in februari met stenen hebben gegooid naar medewerkers van een gasbedrijf die een inspectie uitvoerden in Lahore. Een agent rapporteerde het incident en wees de baby en zo'n 30 anderen aan als verdachten van poging tot moord, bedreiging van de politie en bemoeienis met staatszaken.

Beelden waarop het jochie zijn vingerafdrukken afstond, gingen de hele wereld over. Tijdens een tweede zitting deze week zat Musa stilletjes bij zijn grootvader op schoot en dronk hij wat melk. "Hij weet niet eens hoe hij zijn flesje goed vast moet houden. Hoe kan hij dan stenen gooien naar de politie?", zei zijn opa in Pakistaanse media. De rechter besloot Musa's zaak te seponeren, maar die van zijn 12 familieleden gaan wel gewoon door.

:')

'Rapport: CIA loog over zinloze waterboarding'

De omstreden martelpraktijken verhoormethoden die de Amerikaanse inlichtingendienst CIA na de aanslagen van 11 september 2001 toepaste op terreurverdachten hebben geen bruikbare informatie opgeleverd. De CIA heeft de regering van de toenmalige president George W. Bush en het Congres jarenlang voorgelogen dat dat wel zo was. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de Senaatscommissie voor inlichtingenwerk, schrijft nieuwsdienst McClatchy.

McClatchy heeft naar eigen zeggen de hand weten te leggen op de twintig eindconclusies van het rapport en publiceerde die op zijn website. Niet alleen de verhoormethoden waaraan de CIA verdachten onderwierp waren volgens de Senaatscommissie 'wreed en veel ernstiger dan de dienst aan beleidsmakers meedeelde', dat gold ook voor het regime in CIA-gevangenissen. De inlichtingendienst behandelde zijn gevangenen niet volgens de voorschriften en hield weer anderen op onjuiste gronden vast.

Als het rapport inderdaad luidt zoals McClatchy meldt is dat een volgende klap voor de geloofwaardigheid van de CIA. De inlichtingendienst en de regering-Bush hebben altijd volgehouden dat onder meer de opsporing en uitschakeling van Al-Qaida-leider Osama bin Laden te danken is aan de 'uitgebreide ondervragingstechnieken' die de inlichtingendiensten vanaf 2001 mochten inzetten. Door opgepakte strijdmakkers van Bin Laden te 'waterboarden', door dus hun verdrinking te simuleren, en aan andere omstreden verhoormethoden te onderwerpen zou de CIA hun de informatie hebben ontfutseld die de Amerikanen naar Bin Ladens schuilplaats leidde.

Meerdere Democratische én Republikeinse senatoren zijn de afgelopen jaren in het geweer gekomen tegen die voorstelling van zaken. Zij noemen 'ondervragingstechnieken' als schijnverdrinking en slaaponthouding wreed, en spreken in navolging van onder meer de Verenigde Naties en president Barack Obama soms ronduit van marteling. Maar de CIA-methoden zijn volgens de criticasters vooral ook ineffectief.

De CIA verzette zich lang tegen de openbaring van het rapport en maakt de kachel aan met de passages die inmiddels zijn uitgelekt. De Senaat heeft toestemming gegeven voor publicatie van de bevindingen. Het wachten is nog op de verwijdering van staatsgeheime informatie uit het langverwachte onderzoeksverslag. Veel senatoren zagen liever niet dat de CIA zelf met die taak zou worden belast, maar het Witte Huis houdt daaraan voorlopig vast.

'NSA maakte gebruik van beveiligingslek'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA wist al zeker 2 jaar lang dat er een groot lek zat in de beveiliging van SSL beveiligde websites. De dienst maakte van dat lek, dat Heartbleed wordt genoemd, gebruik om gevoelige informatie te verzamelen. Dat hebben twee mensen die met de zaak bekend zijn, tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg gezegd.

De Amerikaanse regering heeft de berichten vrijdag uiteraard ontkend. Volgens een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad waren de autoriteiten tot begin april niet bekend met het lek.

Het besluit van de NSA om 'in het belang van de veiligheid van de Verenigde Staten' het lek geheim te houden, dreigt de discussie over de rol van computerexperts in de Verenigde Staten weer aan te wakkeren. Heartbleed lijkt een van de grootste lekken in de geschiedenis van internet. Een Amerikaanse toezichthouder heeft banken opgeroepen snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat criminelen het lek gebruiken om wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

Door het lek zo lang geheim te houden zou de NSA wachtwoorden en andere basisgegevens hebben verkregen. De dienst kon die gebruiken als bouwstenen voor ingewikkelde operaties om informatie te verzamelen. Het betekende echter ook dat miljoenen gebruikers van het internet kwetsbaar waren voor aanvallen van andere inlichtingendiensten en criminelen. Met het lek kan het geheugen van bepaalde servers worden gelezen, waardoor er gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens kunnen worden onderschept.

Volgens diverse mediaberichten waren smartphones en tablets met een bepaalde versie van besturingssysteem Google Android kwetsbaar. Ook netwerkapparatuur en software van het bedrijf Cisco, zoals routers en firewalls, zijn kwetsbaar voor het lek.

De NSA raakte vorig jaar in opspraak door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Met zijn geheime programma Prism bleek de dienst jarenlang informatie te hebben vergaard via computerservers van onder meer Facebook, Google en Apple.

'NSA maakte gebruik van beveiligingslek'
'NSA maakte gebruik van beveiligingslek' (Foto: ANP)

AD Misdaadmeter: boef ontdekt het platteland

Nederland is weer veiliger geworden, maar de verschillen tussen gemeenten zijn opmerkelijk groot. Grote gemeenten slagen er goed in criminaliteit te bestrijden maar boeven lijken het platteland te hebben ontdekt. Dat blijkt uit de Misdaadmeter 2014 die het AD zaterdag heeft gepubliceerd.

Amsterdam is evenwel opnieuw de onveiligste gemeente van het land. Daar steeg het aantal woninginbraken met 10 procent. Ook het aantal overvallen groeide, met 19 procent. De stad kampt bovendien met veel zakkenrollers en ook in de lokale Jumbo ben je niet veilig.

De veiligste gemeente is het Friese Littenseradeel.

De krant analyseert jaarlijks de misdaadcijfers in gemeenten, ook gebaseerd op het aantal aangiften op tal van gebieden zoals mishandeling en straatroof.

'Juwelier had veroordeling poging doodslag'

De juwelier uit Deurne in wiens zaak twee overvallers werden doodgeschoten is in 2004 veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij zou een dorpsgenoot ernstig hebben mishandeld in café Zanzibar omdat die stond te zoenen met de juweliersvrouw, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De juwelier zou de dorpsgenoot achttien keer tegen het hoofd hebben geslagen en met geschoeide voet in het gezicht hebben getrapt. Het slachtoffer hield er kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen aan over. Het incident werd vastgelegd met een bewakingscamera.

In de zaak van de juwelier werden twee weken geleden twee overvallers doodgeschoten. De juwelier en zijn vrouw worden officieel verdacht van een poging tot doodslag, maar omdat sprake lijkt te zijn van noodweer mogen zij de zaak in vrijheid afwachten.

Het is nog maar de vraag of de eerdere veroordeling uiteindelijk invloed heeft op het verloop van deze zaak. Advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van een van de omgekomen overvallers bijstaat, zegt in de krant dat de veroordeling er niet toe doet als blijkt dat de juweliers 'honderd procent' uit noodweer hebben gehandeld. Maar als daar twijfel over komt, kan de man worden verweten dat hij te gemakkelijk een vuurwapen voor het grijpen heeft gelegd. "Want eerder heeft hij laten zien nogal licht ontvlambaar te zijn."

Hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen voegt daaraan toe dat dit alleen een rol kan spelen als de juwelier zelf heeft geschoten. "Als het zijn vrouw was, doet dit vonnis er niet toe." Advocaat van de juweliers Jan Hein Kuijpers zegt in de krant dat de man niet heeft geschoten. Het strafblad is volgens hem daarom irrelevant.

Advocate Bénédicte Ficq van de familie van de tweede overleden overvaller vindt dat justitie toch kennis moet nemen van 'alle ins en outs' van de eerdere zaak. Die zaak kan een rol spelen bij het besluit het juwelierspaar al dan niet te vervolgen, zegt zij in de krant.

Luiten schrijft geschiedenis op Masters

Joost Luiten heeft als eerste Nederlander ooit de cut overleefd op de US Masters, het eerste Major van dit golfseizoen. Hij had zijn tweede ronde in Augusta halverwege de dag achter de rug, maar moest vervolgens nog even afwachten waar de cut precies kwam te liggen. Dat bleek uiteindelijk precies genoeg.

Luiten leverde vrijdag een wisselvallige ronde van 73 slagen (+1) af en kwam daarmee uit op een totaalscore van +4. Op basis van de huidige stand is dat precies voldoende voor kwalificatie voor de laatste twee dagen.

Luiten maakte vanaf het begin een betere indruk dan in zijn eerste ronde, toen hij al op de eerste hole een bogey moest noteren. Nu begon de Bleiswijker met een par en noteerde hij op hole 2 zelfs een birdie.

Door drie putts op de par 3-vierde verscheen op die hole de eerste bogey op zijn kaart, maar Luiten kwam met een passend antwoord door op de vijfde hole weer een birdie bij te schrijven. De nummer 45 van de wereld bleef ook op de resterende holes van de eerste negen goed spelen, maar kwam op de tweede negen toch weer de nodige problemen tegen.

Uitgerekend op weer een par 3-hole ging het nogmaals mis voor Luiten. Op de twaalfde verdween zijn afslag over de green en kon hij een bogey niet vermijden. Vanaf dat moment werd het een ronde van pieken en dalen voor de Nederlander. Hij noteerde een birdie op hole 14, bogeyde 15 en leverde ook een slag in op de zeventiende.

Vooral die laatste bogey kwam op ongelukkige wijze tot stand. Luiten trof met zijn tweede slag de bunker en hield uiteindelijk een putt van enkele meters voor par over. Die putt leek goed, maar de bal rolde door de rand van de hole en viel niet.

Op de slothole stelde Luiten wel zijn par veilig en eindigde hij op +4 en de gedeelde 46ste plaats. Door de cut te overleven doet hij waar zijn landgenoten Reinier Saxton (2009), Rolf Muntz (1991) en Gerard de Wit (1962, 1963, 1964) eerder niet in slaagden.

'Poetin verdient minder dan premier'

President Vladimir Poetin van Rusland heeft in 2013 minder verdiend dan zijn premier Dmitri Medvedev. Volgens zijn inkomensverklaring, die in Rusland bij wet moet worden gepubliceerd, verdiende Poetin vorig jaar ruim 3,5 miljoen roebel (ongeveer 70.000 euro). Dat is 10.000 euro minder dan de regeringsleider, meldden Russische media vrijdag.

De Russische president is er volgens de officiële papieren flink op achteruitgegaan. In 2012 verdiende hij nog bijna 6 miljoen roebel. Volgens presidentswoordvoerder Dmitri Peskov komt dat vooral doordat Poetin in 2012 nog ongebruikte verlofdagen kon afschrijven. Dat mag sinds vorig jaar niet meer. Ook waren in 2012 de inkomsten van zijn toenmalige vrouw Ljoedmila meegerekend.

Voor de president is geen exorbitante levensstijl weggelegd. Hij verklaarde een lap grond, een appartement en een garage te bezitten. Daarnaast had hij vorig jaar drie auto's van Russische makelij, waarvan één SUV.

Het is een publiek geheim dat de Russische president en de politieke elite echter buiten het boekje om miljoenen verdienen aan corruptie. Ook zou de president nabij de badplaats Sochi aan de Zwarte Zee een villa met haven hebben laten bouwen. De bouwkosten worden geschat op 1 miljard dollar.

'Poetin verdient minder dan premier'
'Poetin verdient minder dan premier' (Foto: ANP)

Ook boektrilogie Divergent krijgt vier films

De Divergent-boekenreeks wordt niet in drie, maar in vier delen verfilmd. Het laatste boek van de reeks, Allegiant, wordt voor de verfilming in tweeën geknipt. Dat heeft filmstudio Lionsgate vrijdag bekendgemaakt.

Doordat de boektrilogie in vier delen wordt verfilmd, kunnen fans tot 2017 genieten van de sciencefictionfilms. Het eerste deel van de reeks, Divergent, draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen. De tweede film, Insurgent, moet volgend jaar volgen. Allegiant Part 1 staat gepland voor voorjaar 2016, het tweede deel moet in 2017 op het witte doek verschijnen.

Hoofdrolspeelster Shailene Woodley heeft al getekend voor de drie vervolgfilms. De 22-jarige actrice neemt in de Divergent-films de rol van de 16-jarige Tris voor haar rekening. Zij wordt in het futuristische Chicago ingedeeld op haar menselijke trekjes en verzet zich daartegen.

Het is niet uniek dat het laatste boek uit een reeks wordt gesplitst voor de verfilming. De laatste Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows, werd in tweeën geknipt en ook Breaking Dawn, het laatste deel van de Twilight Saga, kreeg twee films. Ook Mockingjay, het laatste boek uit de The Hunger Games-reeks waarmee Divergent veel wordt vergeleken, werd in twee delen verfilmd.

Bisschop Gijsen betastte minderjarige jongens

De vorig jaar overleden oud-bisschop van Roermond Jo Gijsen heeft tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens onzedelijk betast. De klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik van de rooms-katholieke kerk heeft twee klachten daarover gegrond verklaard. Dat bevestigt het bisdom in Roermond na berichtgeving hierover van het Katholiek Nieuwsblad vrijdag.

Gijsen heeft de geslachtsdelen van twee jongens betast. Een slachtoffer is een oud-leerling van een jongenspensionaat in Kerkrade, het andere was een jongen uit de parochie in Valkenburg, waar Gijsen tot 1959 kapelaan was. Het tweede slachtoffer zou ook zijn gedwongen tot orale seks. Bovendien zou hij verkracht zijn. De klachtencommissie zegt daar geen bewijs voor te hebben.

De huidige bisschop van Roermond, Frans Wiertz, betreurt het misbruik en het leed dat de slachtoffers is aangedaan, zegt hij in een verklaring. Hij zegt dat 'de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie' van Gijsen beschadigd zijn. Wiertz heeft de slachtoffers zijn excuses aangeboden.

Gijsen lag tijdens zijn leven al onder vuur voor mogelijk seksueel misbruik. Eind 2011 oordeelde de klachtencommissie dat de voormalig bisschop zich schuldig had gemaakt aan het begluren van een kostschooljongen. Die klacht werd echter niet-ontvankelijk verklaard, omdat gluren niet onder de definitie valt van seksueel misbruik.

De oud-bisschop overleed in juni op 80-jarige leeftijd. Behalve bisschop in Roermond was hij ook tien jaar bisschop van het bisdom Reykjavik in IJsland. Gijsen is voor zover bekend de tweede bisschop die in opspraak is gekomen vanwege ontucht. De in 2003 overleden Jan ter Schure, oud-bisschop van Den Bosch, zou zich als jonge priester hebben vergrepen aan een minderjarige internaatsleerling.

De Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) sprak vrijdagavond in Nieuwsuur van een 'grote verrassing'. Een woordvoerder vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is omdat de slachtoffers nooit zijn geloofd. "Ik weet dat de klagers heel lang hebben gewacht op de uitspraak. Nu is eindelijk de dag aangebroken dat ze kunnen zeggen dat er erkenning is voor iets wat hen al zo lang dwarszit."

Agenten en officieren van justitie vaak bedreigd

Twee op de vijf agenten krijgen tijdens hun werk te maken met bedreiging of intimidatie. Bij het Openbaar Ministerie gaat het om acht procent van de medewerkers, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Politieacademie en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vooral agenten die op straat surveilleren en reageren op noodoproepen zijn het slachtoffer. Van deze groep is 56 procent het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Bij het OM zijn vooral officieren van justitie kop van jut, van hen was zeventien procent vorig jaar slachtoffer.

Bij een kwart van de ruim 1600 ondervraagde agenten mondden de dreigementen uit in lichamelijk geweld. Bij eenzelfde percentage was de privéomgeving het mikpunt van de bedreiging, zo werd bijvoorbeeld gedreigd om het gezin van een medewerker iets aan te doen. Bij elf procent van de bedreigde politiemensen en veertien procent van de 1700 geënquêteerde OM-medewerkers vond de bedreiging plaats buiten werktijd en werkplek.

Toch geeft een meerderheid aan dat de dreigementen geen invloed hebben gehad op hun werk of hun gevoel van welbevinden. Dat neemt echter niet weg dat de impact voor slachtoffers groot kan zijn, aldus de onderzoekers.

Het WODC stelt dat goed doordachte protocollen en specialisten er bij het OM voor zorgen dat adequaat op problemen wordt gereageerd en dat er goede hulp is voor slachtoffers. Deze vorm van specialistische en persoonlijke begeleiding zou ook voor bedreigde politiemensen 'van waarde kunnen zijn', aldus de onderzoekers.

Verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (VVD) zegt in een reactie dat er al veel is gedaan om agenten mentaal weerbaarder te maken door ze bijvoorbeeld extra te trainen. Niettemin kondigt hij extra maatregelen aan. Zo houdt de politie de aard en omvang van agressie en geweld extra nauwlettend in de gaten.

Verder wordt dit jaar voor leidinggevenden bij de politie een bewustwordingscampagne ontwikkeld. Het is de bedoeling dat chefs hierdoor problemen eerder herkennen en sneller actie ondernemen. Opstelten gaat ook met de politie en vakorganisaties in gesprek om geweld, bedreiging en intimidatie van politiemedewerkers in de privésfeer aan te pakken, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Onthullers NSA-praktijken wagen zich weer in VS

De twee journalisten die een sleutelrol speelden bij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben voor het eerst sindsdien weer Amerikaans grondgebied betreden. Verslaggever Glenn Greenwald en documentairemaakster Laura Poitras ontvangen vrijdagavond in New York de George Polk-prijs voor berichtgeving over staatsveiligheid.

Greenwald, die voor de Britse krant The Guardian schrijft, bekende dat hij en Poitras er 'niet honderd procent zeker' van waren dat ze naar de Verenigde Staten konden reizen zonder te worden opgepakt. Maar hun arrestatie zou 'ongelooflijk dom en zelfvernietigend' zijn en door de rest van de wereld worden beschouwd als 'ongelooflijk autoritair', zei Greenwald op het New Yorkse vliegveld JFK.

Het tweetal deelt de journalistieke onderscheiding met Ewen MacAskill van The Guardian en Barton Gellman van The Washington Post. Ook met hen werkte Snowden samen om de ongebreidelde verzamelwoede van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zijn voormalige werkgever, aan het licht te brengen.

De VS willen Snowden berechten voor het openbaren van staatsgeheimen. De klokkenluider is uitgeweken naar Rusland, dat hem politiek asiel heeft verleend.

OM wil Turkse crimineel voor 3,5 miljoen plukken

Justitie wil een bedrag van 3,5 miljoen euro zien van een 57-jarige Turk die in 2002 tot levenslang werd veroordeeld. De man heeft het geld volgens het Openbaar Ministerie eind jaren negentig verkregen door het bedreigen en afpersen van drugshandelaren in Turkije.

Het OM stelde vrijdag in een regiezitting in de ontnemingszaak tegen de man dat hij enkele Turkse heroïnehandelaren dwong om grote sommen geld en luxe goederen af te staan aan zijn handlangers.

De rechtbank in Breda legde eerder een ontnemingsmaatregel op van bijna 950 duizend euro. Het OM concludeert in het hoger beroep vooralsnog dat de man in totaal 3,5 miljoen euro heeft verkregen met zijn praktijken. Het is nog niet bekend wanneer het hof in Den Bosch de zaak inhoudelijk gaat behandelen.

De man is in 2002 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord, gijzeling en drugshandel.

Vuurwapens gevonden bij Satudarah-leden

De politie in Limburg heeft vrijdagmiddag bij twee leden van motorclub Satudarah vuurwapens gevonden. De twee zijn gearresteerd, de gevonden wapens zijn in beslag genomen.

Agenten kwamen de mannen op het spoor dankzij een tip. In een woning in Sittard werd een handvuurwapen gevonden met bijbehorende munitie. In het nabijgelegen Guttecoven trof de politie in een huis een automatisch geweer, een laserrichtmiddel bestemd voor een vuurwapen, harddrugs en een kluis met een nog onbekende inhoud aan.

De aangehouden mannen zijn de bewoners van de woningen. Een van hen, de man uit Guttecoven, moest nog een gevangenisstraf van vijftien dagen uitzitten.

Topoverleg Oekraïne op 17 april in Genève

Het aangekondigde internationale topoverleg over de spanningen in Oekraïne vindt volgende week donderdag plaats. De Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie schuiven die 17e april in Genève aan. Dat heeft de staf van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton vrijdag bekendgemaakt.

Ashton is zelf van de partij namens de EU. Zij treft in Genève de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en diens Russische en Oekraïense ambtgenoten Sergej Lavrov en Andrii Desjtsjytsia.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.