PvdA voorlopig uit beeld voor Amsterdamse coalitie

Een coalitie van D66, VVD en de SP is vooralsnog de enige mogelijkheid om een nieuw college te vormen in Amsterdam. Dat meldt verkenner Alexander Rinnooy Kan donderdag na gesprekken met alle Amsterdamse partijen. De PvdA, die voor het eerst sinds de oorlog niet de grootste partij werd, lijkt voorlopig buitenspel te staan.

Alle partijen gaven in hun gesprek met Rinnooy Kan aan dat D66, de grootste partij, het voortouw moet nemen bij de vorming van een nieuwe coalitie. Ook vinden alle partijen dat de nieuwe coalitie uit drie partijen moet bestaan. Als belangrijke thema's werden in de gesprekken onder meer het erfpachtstelsel en de woningmarkt genoemd.

D66, dat veertien zetels wist te veroveren, wil graag samenwerken met de VVD en een van de linkse partijen, om zo een 'sociaalliberale' coalitie te vormen. PvdA en GroenLinks, die respectievelijk tien en zes zetels behaalden, willen echter niet samenwerken zonder elkaar en geven de voorkeur aan een coalitie met D66.

Dan blijft de SP, dat het aantal zetels verdubbelde van drie naar zes, over in de eerste verkenningsronde. Die partij heeft aangegeven open te staan voor een samenwerking met de VVD en D66. Ook de VVD liet weten aan Rinnooy Kan te willen kijken naar een samenwerking met de twee partijen.

Verkenner Rinnooy Kan liet weten verrast te zijn door de voorkeur van de PvdA en GroenLinks, omdat zij twee van de drie voorgestelde coalities op voorhand al onmogelijk maken.