[WK] Dubbel goud bij hoogspringen, 60 meter voor Kilty

Op het WK indoor in Sopot heeft het hoogspringen bij de vrouwen twee winnaressen opgeleverd. Zowel Maria Kuchina uit Rusland als de Poolse Kamila Licwinko sprongen over 2,00 meter, maar het aantal foutsprongen kon de twee niet scheiden.

Zowel Kuchina als Licwinko sprongen op 1,97 meter één keer fout, en bleven tot en met 2,00 meter foutloos. Hierdoor eindigden ze op de gedeeld eerste plaats. Ook de Spaanse Ruth Beitia, Europees kampioene, sprong over 2,00 meter, maar op basis van fouten werd zij derde.

De 400 meter bij de mannen werd voor het eerst sinds 1999 weer eens gewonnen door een Europeaan. Pavel Maslak, Europees kampioen indoor en outdoor, nam controle over het hele veld en pakte zo het goud. De 23-jarige Tsjech bleef Chris Brown van de Bahama's en Kyle Clemons uit de Verenigde Staten voor.

De 60 meter horden bij de vrouwen leverde een verrassing op. Het was niet de Australische topfavoriete Sally Pearson die won, maar de Amerikaanse Nia Ali. Met een persoonlijk record van 7,80 seconden onttroonde ze Pearson, die wel tweede werd. Tiffany Porter pakte voor Groot-Brittannië de bronzen medaille.

Verspringer Mauro Vinícius da Silva slaagde er wel in zijn titel te verdedigen. De Braziliaan kwam in zijn laatste poging tot 8,28 meter en sprong daarmee van de zesde naar de eerste plek. Jinzhe Li, tot dat moment de leider, verbeterde zich niet meer en bracht het zilver mee voor China. De Zweed Michel Tornéus werd met 8,21 meter derde.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen leverde een nieuwe winnaar op. De Griek Konstadínos Filippídis sprong als enige zonder fouten over 5,80 meter. Bij afwezigheid van de geblesseerde wereldrecordhouder Renaud Lavillenie was dat genoeg voor het goud. Malte Mohr uit Duitsland en Jan Kudlicka uit Tsjechië sprongen eveneens over 5,80 meter, maar werden vanwege hun fouten tweede en derde.

Malte Mohr moest net als in 2010 genoegen nemen met zilver (Foto: Pro Shots/GEPA)
Malte Mohr moest net als in 2010 genoegen nemen met zilver (Foto: Pro Shots/GEPA)

Op de 60 meter sprintte Richard Kilty verrassend naar het goud. De Brit begon het seizoen met een persoonlijk record van 6,61 seconden, maar liep in Sopot naar 6,49. Achter hem zat het bijzonder dicht bij elkaar, met de Amerikaan Marvin Bracy die met 6,51 het zilver pakte. De Qatarees Femi Ogunode, de Chinees Bingtian Su en Gerald Phiri uit Zambia liepen allen 6,52 seconden, maar na bestudering van de finishfoto ging het brons naar Ogunode.