Bescheiden winst op Damrak

Het Damrak is donderdag licht hoger gesloten na een weinig verrassend rentebesluit door de ECB. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 400,06 punten. Andere Europese beurzen realiseerden eveneens bescheiden winsten. Zo won de Franse beurs 0,5 procent en sloot de Duitse beurs vlak.

De Europese centrale bank hield de rente onveranderd op het historisch lage niveau van 0,25 procent en voorzitter Mario Draghi kondigde geen nieuwe maatregelen aan.

Binnen de AEX sloten twintig van de 25 fondsen hoger. Gemalto profiteerde flink en eindigde 4,1 procent hoger na de bekendmaking van de jaarcijfers. CEO Olivier Piou van het bedrijf gaf aan dat Gemalto goed op weg is richting de doelstellingen voor 2017. ING meende dat de winstontwikkeling van Gemalto beter was dan voorzien.

Imtech deed het, zonder directe aanleiding, echter beter dan Gemalto door 7,4 procent te winnen aan beurswaarde. Woensdag sloot de technische dienstverlener ook al beduidend hoger.

Onder de dalers waren onder meer de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. De oliereus verloor 1,1 procent, terwijl de voedingsmiddelenproducent 0,8 procent inleverde.

In de Midkap (+0,5 procent) viel Pharming Group in positieve zin op met een koerswinst van maar liefst 8,2 procent. Het biotechbedrijf liet weten het verlies over 2013 flink te hebben teruggebracht. In reactie op de cijfers verhoogde KBC Securities het koersdoel voor Pharming naar 0,70 euro.

Vastned Retail droeg donderdag de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent na het openen van de boeken. Het directe beleggingsresultaat kwam aan de bovenkant van de door het vastgoedfonds afgegeven vooruitzichten uit, maar was minder dan wat de analisten van Morgan Stanley hadden verwacht. Volgens ABN AMRO presteerde het vastgoedfonds grofweg in lijn met de verwachting van de bank, maar waren de resultaten voor de markt een tegenvaller.

Bij de kleinere fondsen viel opnieuw AND International op. Het fonds koerste bijna vijf procent hoger. De grootste uitschieter was echter Wessanen met een dagwinst van acht procent.