Beurzen kelderen door onrust Oekraïne

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met zware verliezen gesloten. De dreiging van Russisch militair ingrijpen in Oekraïne zorgde voor veel onrust op de wereldwijde financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,6 procent lager op 388,19 punten, het grootste verlies opéén dag sinds juni vorig jaar. De MidKap daalde 2 procent tot 652,19 punten. Frankfurt en Parijs leverden 3,4 en 2,7 procent in. Londen ging 1,5 procent omlaag.

"De spanningen rond Oekraïne zorgen voor veel onzekerheid en angst in de markt. Waarschijnlijk zal er uiteindelijk wel een diplomatieke oplossing worden gevonden, maar voor nu is het uitzitten en hopen dat de rust snel weer terugkeert. Onder de in Amsterdam genoteerde bedrijven valt de directe blootstelling aan de regio mee. Alleen ArcelorMittal heeft een grote staalfabriek in Oekraïne", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De beurs in Moskou maakte een koersval van bijna 11 procent. De Russische centrale bank schroefde maandag de rente op van 5,5 naar 7 procent. De maatregel is waarschijnlijk ingegeven door de forse waardedaling van de roebel. De Russische munt was al enige tijd aan het dalen, maar zakte door de crisis tot het laagste punt tegenover de dollar ooit.

Europese bedrijven met grote belangen in Rusland gingen in de uitverkoop. De Deense bierbrouwer Carlsberg, die veel bier verkoopt in Rusland, zakte in Kopenhagen 5,3 procent. Ook Europese banken die veel leningen hebben uitstaan in Oekraïne en Rusland gingen achteruit. Zo verloor Société Générale ruim 5 procent in Parijs. Branchegenoot BNP Paribas ging 3,7 procent omlaag.

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 5,6 procent. Aegon, Gemalto en ArcelorMittal volgden met verliezen van meer dan 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM was de enige stijger met een plus van 0,6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

In Londen behoorde Randgold tot de winnaars. De gouddelver profiteerde van de gestegen goudprijs en won ruim 4 procent. Het edelmetaal wordt in onrustige tijden als een veilige haven beschouwd. De goudprijs steeg tot 1353,47 dollar per troy ounce (ruim 31 gram), het hoogste niveau in 4 maanden.

De mogelijke sancties tegen Rusland zorgden voor een flinke stijging van de olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 104,77 dollar per vat. Brent klom 2,1 procent tot 111,40 dollar.

De euro was 1,3765 dollar waard, tegen 1,3807 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.