Karzai wil aangepaste wet op vrouwenrechten

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft maandag opdracht gegeven tot wijziging van een wetsvoorstel dat de mogelijkheden voor slachtoffers van huiselijk geweld om een rechtszaak aan te spannen inperkte. Dat heeft zijn woordvoerder Aimal Faizi gezegd. Er was internationaal ophef ontstaan over het wetsvoorstel.

Het Afghaanse parlement heeft de nieuwe wet aangenomen, waarin staat dat familieleden niet mogen getuigen tegen de vermoedelijke daders. De wet had alleen nog de handtekening van president Karzai nodig, maar mensenrechtenorganisaties en diverse bondgenoten hebben hun beklag gedaan, omdat de nieuwe wet het moeilijk maakt om geweld tegen vrouwen te vervolgen. In dit soort zaken zijn familieleden vaak de enige getuigen.

Volgens Faizi heeft Karzai zich de kritiek van het buitenland aangetrokken en heeft hij maandag bepaald dat de wet moeten worden gewijzigd. "We staan niet toe dat zo'n soort wet van kracht wordt, tenzij de noodzakelijke wijzigingen worden gemaakt", zei Faizi. Het ministerie van justitie buigt zich nu over het wetsvoorstel en Faizi benadrukte dat de wet duidelijk zal zijn. "De wet zal niet verbieden dat een familielid of een gezinslid getuigt tegen een ander familielid", aldus de woordvoerder. "Het is aan hen zelf. Ze hebben de keuze."