Kweekburger tentoongesteld in Leids museum

De eerste kweekburger ter wereld kan vanaf maandag worden bezichtigd in Museum Boerhaave in Leiden. Het kweekvlees heeft een plaatsje in een speciale vitrine in de foyer van het museum. Het is de eerste keer dat het vlees, dat vorig jaar werd gepresenteerd door de Universiteit van Maastricht, aan het Nederlandse publiek wordt getoond.

Hoogleraar Mark Post presenteerde zijn technologische doorbraak in Londen, waarna de kweekburger wereldnieuws werd. Het vlees is gemaakt door in een laboratorium spierweefsel van een koe te kweken. Uit een paar gram kan tot twintig ton spieren worden gekweekt. De Amerikaanse Google-miljardair Sergey Brin investeerde 250 duizend euro in de ontwikkeling.

De kweekburger lijkt op vlees en heeft ook die textuur, maar smaakt nog niet lekker omdat het vetvrij is. Post beloofde dat aan de smaak nog wat kon worden gedaan. Het vlees dat in het museum wordt geëxposeerd is geplastineerd, een conserveringstechniek waardoor het lang houdbaar blijft.

Museum Boerhaave toont het vlees in het kader van vijf eeuwen innovatie in Nederland. Ook moet het stukje vlees in de toekomst deel gaan uitmaken van een nog te ontwikkelen tentoonstelling Food of the Future.