Google-oprichter Brin betaalde eerste kweekburger

De Amerikaanse miljardair en medeoprichter van Google Sergey Brin heeft 250 duizend euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van de eerste hamburger volledig gemaakt van kweekvlees. Dat bleek maandag tijdens de presentatie van het laboratoriumvlees in Londen.

De Nederlandse wetenschapper Mark Post van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de hamburger. Tot nu toe hield Post de identiteit van zijn geldschieter geheim. Brin investeerde in het project met het oog op dierenwelzijn en de strijd tegen klimaatverandering.

Post, hoogleraar vasculaire fysiologie, deed vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Deze stamcellen vermenigvuldigen zich met een behulp van onder meer suikers en aminozuren. De draadjes die dit oplevert, worden op elkaar gestapeld. Daarmee ontstaat een volledig gekweekt stukje vlees.

Post is ervan overtuigd dat de kweekburger een succes kan worden. Volgens hem kan massaproductie van het vlees bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten. En de uitstoot van broeikasgassen komt ongeveer negentig procent lager uit ten opzichte van de huidige vleesindustrie.

"Over twintig jaar heb je in de supermarkt de keuze tussen twee identieke soorten vlees. Het ene is afkomstig van dieren, die geleden hebben. Het andere is kunstmatig en niet slecht voor het milieu en dieren. En wellicht ook nog goedkoper", stelde Post tijdens de presentatie.

Succes van de burger zal volgens Post niet afhangen van de wetenschappelijke mogelijkheid om in het laboratorium vlees te kweken. De hamburger wordt pas een succes als het vlees er net zo uitziet, net zo voelt en smaakt als de echte hamburger, denkt hij.

De vraag naar vlees zal in 2050 volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN met de helft toenemen. Steeds meer mensen in de opkomende economieën kunnen vlees betalen. Deskundigen stellen dat er een andere manier van vleesproductie nodig is om aan deze vraagt te voldoen. Zeventig procent van alle landbouwgrond is nu al in gebruik voor de vleesindustrie.