Noorwegen wint ook sprintgoud bij de mannen

Langlaufer Ola Vigen Hattestad heeft de olympische titel op de sprint gepakt. De Noor, wereldkampioen in 2009, was in een chaotische finale te sterk voor zijn enige overgebleven concurrent, Teodor Peterson uit Zweden.

In de kwartfinale moest regerend kampioen Nikita Kriukov uit Rusland zich al gewonnen geven. Hij werd derde in zijn heat, wat niet genoeg was om door te gaan naar de halve finale. De Noor Petter Northug en Marcus Hellner uit Zweden gingen als tijdsnelsten naar de halve finale, terwijl de Zwitser Dario Cologna zich door een val gewonnen moest geven.

De grootste slachtoffers in de halve finale waren Northug en de Rus Alexey Petukhov. Sergey Ustiugov, eveneens een Rus, wist zich wel voor de finale te plaatsen. Hattestad zag zijn landgenoot Anders Gløersen zich als lucky loser bij de beste zes plaatsen, net als Hellner. Emil Jönsson, wederom een Zweed, mocht zich ook klaar gaan maken voor de eindstrijd.

De finale verliep normaal, totdat halverwege het halve deelnemersveld tegen de grond ging. Ustiugov en Hellner waren direct uitgeschakeld en al snel werd duidelijk dat ook Gløersen en Jönsson niet meer mee zouden strijden voor het goud. Die strijd ging tussen Hattestad en Peterson. De Noor was duidelijk de sterkere, en Peterson gaf zich vijftig meter voor de streep gewonnen. Het brons ging uiteindelijk naar Jönsson.