Tiger Awards uitgereikt op filmfestival

De Hivos Tiger Awards, de hoofdprijzen van het International Film Festival Rotterdam, gaan dit jaar naar films uit Japan, Zweden en Zuid-Korea. Het gaat om de Japanse film Yamamori Clip Koujo No Atari (Anatomy of a Paper Clip), de Zweedse film Nånting Måste Gå Sönder (Something Must Break) en de Zuid-Koreaanse film Han Gong-Ju.

Aan de Tiger Awards, die vrijdagavond in de Doelen voor de negentiende keer werden uitgereikt, is een bedrag van vijftienduizend euro verbonden. De jury bestond uit onder anderen de Nederlandse regisseur Nanouk Leopold en de Indonesische regisseur Edwin.

Ook de Big Screen Award, de Netpac Award, de Moviezone Award, de Fipresci Award en de KNF Award werden vrijdagavond uitgereikt. De Big Screen Award, die sinds vorig jaar de distributie van films in Nederlandse theaters moet bevorderen, ging naar de Russische film Jesjtsjo Odin God (Another Year).

De Network for the Promotion of Asian Cinema Award ging dit jaar naar de film 28, uit Sri Lanka. De Moviezone Award, de prijs voor beste jongerenfilm, ging naar de Franse film Jacky au Royaume des Filles.

De Fipresci Award, waarbij de winnaar wordt gekozen door de internationale federatie van filmcritici, werd uitgereikt aan de Thaise film The Songs of Rice. De KNF Award, van de Nederlandse filmcritici, ging naar de Frans-Chileense film Matar a un Hombre. Het filmfestival duurt nog tot en met zondag. Op zaterdag worden de publieksprijzen uitgereikt.