Taxichauffeurs A'dam weigeren honden

De automobilisten die zich 'taxichauffeurs' plegen te noemen in Amsterdam zijn ietwat verontwaardigd over een gemeentelijk voorschrift. De chauffeurs die een vergunning hebben om van het Centraal Station klantjes op te pikken, zijn namelijk verplicht om ook honden in hun taxi te vervoeren. Veel chauffeurs vinden dit geen prettig idee.

De vervoerders zijn namelijk van mening dat er onvoldoende met hun belangen rekening gehouden wordt. Ze vinden dat een nette auto het visitekaartje van het bedrijf is en willen zelf bepalen of ze wel of geen hond meenemen in hun bolide.

Het voorschrift is al een keertje aangepast, nadat een rechter had besloten dat de gemeente te vaag was geweest. De taxibestuurders vechten deze beslissing nu aan. De gemeente wijst er echter op dat er nu een nieuwe taxiverordening is en dat de wijziging sowieso is vervallen. Per 1 juni van het vorige jaar zijn de taxi's verplicht om een onrein dier als een hond mee te nemen. Het is dan ook niet helemaal duidelijk of de rechtszaak van volgende week enige zin heeft.

Taxichauffeurs in Amsterdam zijn eerder niet zo heel erg gunstig in het nieuws gekomen toen uit een simpel onderzoekje bleek dat de beroepsgroep massaal weigerde blindengeleidehonden te vervoeren. Ook vinden veel chauffeurs het de normaalste zaak van de wereld om een rit, die in hun ogen wat kort is, te weigeren.