Kooijman heeft geen trouwkriebels

De Nederlandse romkom Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis heeft niet bij alle acteurs voor trouwkriebels gezorgd. "Ik ben er helemaal niet mee bezig", zegt hoofdrolspeler Jan Kooijman onomwonden tegen Novum Nieuws. "Ik ben al een tijdje samen met mijn vriendin en dat is helemaal goed zo."

Dat wil niet zeggen dat de 32-jarige acteur, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en Verliefd op Ibiza, cynisch tegen het huwelijk aankijkt. "Ik vind het prachtig. Mijn ouders zijn al jaren gelukkig getrouwd en sommigen van mijn vrienden ook."

In Toscaanse Bruiloft is de lieftallige Sanne, gespeeld door Sophie van Oers, dagelijks druk met het organiseren van bruiloften. Ze zet haar eigen geluk echter steeds op een tweede plan. Totdat ze de knappe Jeroen, de rol van Kooijman, tegen het lijf loopt. Maar hij lijkt niet op zoek te zijn naar een serieuze relatie.

Ook Ernst Daniël Smid, die de uitbater speelt van het landhuis waar de trouwerijen plaatsvinden, was niet meteen overstag. "Ik ben verliefd op Italië en als je daar verliefd wordt, denk je al snel 'dit is de vrouw van mijn leven, ik wil hier blijven met jou'. Maar ik denk nog lang niet aan trouwen. Ik heb het twee keer gedaan, een derde keer is nog heel ver weg."

Dirk Zeelenberg, te zien als de vader van de bruid, is wellicht nog het minst romantisch over zijn huwelijk. "Ik ben zelf alleen getrouwd om het te regelen voor mijn kinderen. Mijn vrouw en ik hebben allebei een bloedhekel aan het huwelijk en hebben die formaliteit er binnen een kwartier doorheen geramd."

"Ik ben daarna ook gewoon gaan werken", zegt de acteur. "Heel onromantisch. Het zal je misschien verbazen, maar een dag in de belangstelling staan voor zo'n huwelijk is niets voor mij. Ik ben dus ook geen fan van andermans huwelijksfeesten. Rijst gooien, in zo'n gondel zitten, ik moet er niet aan denken."

De in Italië opgegroeide Matteo van der Grijn kijkt er wat temperamentvoller tegenaan. "Een huwelijk is altijd leuk vanwege het feest met vrienden en het goede eten. Ik vind Toscane prachtig, maar mijn hart ligt in Liguria, bij de Franse grens. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht en mijn halve familie woont daar nog. Dus dat kost ook meteen een stuk minder om iedereen over te laten komen", maakt hij als nuchtere Hollander af.

Toscaanse Bruiloft draait vanaf 30 januari in de Nederlandse bioscoop.


Kooijman heeft geen trouwkriebels (Foto: Novum)