Nijenhuis verbaasd over machokeuzes testpubliek

Regisseur Johan Nijenhuis is nogal verbaasd over de mening van een testpubliek over zijn nieuwste film Toscaanse Bruiloft. Het publiek wilde dat een scène werd gewijzigd waarin actrice Sophie van Oers haar tegenspeler Jan Kooijman aan zijn stropdas het bed in sleepte. Uiteindelijk werd de scène omgebouwd zodat hij het initiatief neemt en haar verleidt.

"Dit is heel macho en ik wilde het juist eens over een andere boeg gooien", zegt Nijenhuis tegen Novum Nieuws. "Gelukkig hadden we meerdere versies gedraaid. Nu is gekozen voor een variant waarin hij haar echt verovert en zij zelfs een beetje hard to get speelt."

De nieuwe scène scoorde beduidend beter bij het testpubliek, maar de verandering zat 'm vooral bij de vrouwen. "De mannen kon het niet zo veel schelen, die struikelden vooral over een verkeerde nummerplaat op een auto", lacht Nijenhuis.

Het blijkt bijzonder moeilijk te voorspellen hoe een testpubliek zal reageren. "In Verliefd op Ibiza nam Sanne Vogel ook het initiatief bij Jan Kooijman, en dat werd wel geaccepteerd", vertelt de filmmaker. Ook in de toekomst wil hij blijven proberen het over een andere boeg te gooien. "Onverwachte wendingen blijven leuk, dat houdt zo'n liefdesscène spannend."

Over een zwoele scène tussen twee vrouwen of twee mannen heeft Nijenhuis echter zo z'n bedenkingen. "Heel vaak is de dynamiek daar nagenoeg hetzelfde als bij een man en een vrouw. Daarnaast is bij homoseksuele liefdesscènes er vaak eentje die dan uit de kast komt."

Toscaanse Bruiloft draait vanaf 30 januari in de bioscoop.


Nijenhuis verbaasd over machokeuzes testpubliek (Foto: Novum)