James Cameron pareert miljardenaanklacht Avatar

James Cameron heeft geen plagiaat gepleegd bij het maken van zijn kaskraker Avatar uit 2009. Hij mag daarom de schadeclaim van tweeënhalf miljard dollar van scenarist Bryant Moore naast zich neerleggen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat de eis onvoldoende gegrond is om een rechtszaak te beginnen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In december 2011 werd Cameron aangeklaagd door Moore, die beweerde dat de filmmaker twee van zijn scenario's had gebruikt als basis voor het script van Avatar. De rechter oordeelde echter dat Cameron nooit in de gelegenheid kan zijn geweest deze scenario's te lezen voordat hij aan Avatar begon, en dat er niets van het werk van Moore in Avatar is opgedoken.

Vorig jaar werden al twee vergelijkbare aanklachten verworpen. "Helaas is er een hele industrie ontstaan waarin wordt geprobeerd mij geld af te troggelen omdat ik ideeën zou hebben gestolen voor Avatar", liet Cameron weten.

"Zoals ik al eerder heb gezegd, was Avatar mijn persoonlijke film, waarbij ik teruggreep op ideeën en thema's waar ik al decennia mee rondliep", ging hij verder. "Daarnaast waren sommige van de grootste creatieve geesten ter wereld bij de productie betrokken. Dergelijke aanklachten zijn voor hen een grote belediging."

Vorige maand liet Cameron weten dat hij zijn volgende drie Avatar-films opneemt in Nieuw-Zeeland. De geplande premièredata zijn nog steeds december 2016, 2017 en 2018.


James Cameron pareert miljardenaanklacht Avatar (Foto: Novum)