D66 wil wietfestival redden

Het jaarlijkse wietfestival Cannabis Bevrijdingsdag is niet meer welkom in het Westerpark te Amsterdam. Er zouden teveel evenementen in het park zijn wat voor overlast zou zorgen. Maar volgens D66 is het onzinnig als juist een cannabisfestival moet verkassen.

"Blowers staan bovendien niet bepaald bekend als luidruchtige of overlast veroorzakende mensen", aldus lijsttrekker voor Amsterdam West Pieter Rietman in Het Parool. Hij vindt de keuze om Cannabis Bevrijdingsdag te schrappen willekeurig. Bovendien is het besluit inhoudelijk slecht. "Softdrugs horen bij de vrije stad Amsterdam."

De organisatie snapt er ook weinig van en ziet de toekomst somber in. "Beveiligers hebben jaar na jaar niets om handen en prijzen de gemoedelijke en vreedzame sfeer. Onze bezoekers gedragen zich netjes", aldus een klaagbrief aan het stadsdeel.

Op initiatief van D66 moet de deelraad de beslissing nu opnieuw, en dit keer behoorlijk, motiveren. Daardoor wordt het besluit mogelijk teruggedraaid en zou Cannabis Bevrijdingsdag medio juni gewoon door kunnen gaan.

Het Westerpark ligt dichtbij het Centraal Station, waardoor ook toeristen het festival, met sprekers, dj's en bands gemakkelijk weten te vinden. Door de striktere Nederlandse regelgeving met betrekking tot marihuana en coffeeshops komt het cannabistoerisme echter in de verdrukking. Met de juist lossere omgang elders ter wereld vinden liefhebbers steeds vaker hun weg naar andere bestemmingen.


Move over Amsterdam, top 5 alternative holiday destinations (Zoomin/Novum)