Uruguay land van het jaar door wiet

Uruguay is het land van het jaar, vindt The Economist. Het Britse blad heeft het Zuid-Amerikaanse land de eretitel donderdag toegekend, omdat het in 2013 het homohuwelijk heeft ingevoerd en besloten heeft de productie en verkoop van cannabis te legaliseren.

The Economist stelt dat criminelen zo buitenspel worden gezet en de autoriteiten zich hierdoor op ernstiger misdaden kunnen concentreren. "Deze verandering is zo overduidelijk verstandig dat geen enkel ander land hem heeft gemaakt", schrijft het liberaal georiënteerde tijdschrift.

Ook de president van Uruguay, José Mujica, krijgt een compliment vanwege zijn eerlijkheid en soberheid. Mujica woont in een hut, vliegt in de goedkoopste klasse en rijdt zelf naar zijn werk in een Volkswagen Kever. "Bescheiden maar stoutmoedig, liberaal en vol van plezier, Uruguay is ons land van het jaar."

De titel 'land van het jaar' is een variant op de 'persoon van het jaar' van Time Magazine. Overigens is niet iedereen zo blij met de legalisering van cannabis in Uruguay. Buurlanden reageerden boos op het besluit.