Tweede dag 'shutdown' in Bangkok

Betogers in Bangkok zijn dinsdag aan de tweede dag begonnen van hun hernieuwde campagne om de Thaise regering het werken onmogelijk te maken. Ze willen premier Yingluck Shinawatra ten val brengen en de voor volgende maand geplande verkiezingen dwarsbomen.

De betogers willen de twaalf miljoen inwoners tellende hoofdstad platleggen, maar op de meeste plaatsen gingen scholen weer open en gingen forensen weer naar hun werk.

Duizenden mensen, voornamelijk zuiderlingen van buiten de hoofdstad, sliepen op straat in tenten of op matjes onder de blote hemel. De demonstranten willen in de straten bivakkeren totdat een niet gekozen 'volksraad' het landsbestuur overneemt van de regering, die zij als corrupt bestempelen.

Yingluck heeft vorige maand het lagerhuis ontbonden en voor 2 februari vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Maar de actievoerders willen geen verkiezingen omdat die waarschijnlijk door de aanhangers van Yingluck zullen worden gewonnen. De betogers zien haar slechts als een stand-in voor haar broer Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet en in zelfgekozen ballingschap leeft omdat hij tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie. Thaksin is bij de plattelandsbevolking populair, onder meer omdat hij voor bijna gratis gezondheidszorg heeft gezorgd.

Critici zeggen dat de betogers via de straat proberen te bereiken wat niet zij niet via de stembus kunnen krijgen. Hier en daar wordt tegen de betogers gedemonstreerd en wordt opgeroepen de stemming vooral te laten doorgaan.

Yingluck heeft aangeboden woensdag met verschillende groepen, onder wie haar tegenstanders, om tafel te gaan zitten en een voorstel van de verkiezingscommissie om de stembusgang uit te stellen te bespreken. Protestleider Suthep Thaugsuban wil echter niet van onderhandelingen weten. "In deze onderneming kun je alleen winnen of verliezen", zei hij maandag. "Wij moeten Thailand zuiveren."

Een internationale denktank, de International Crisis Group, denkt dat de kansen op een vreedzame oplossing steeds kleiner worden. De Verenigde Staten proberen met alle belanghebbende partijen 'een dialoog en een vreedzame en democratische politieke oplossing aan te moedigen'. Washington roept alle partijen op zich van geweld te onthouden en prijst de terughoudendheid die de overheidsautoriteiten tot nog toe aan de dag hebben gelegd.