Massale opkomst bij protesten Oekraïne

Rond de tweehonderdduizend mensen zijn zondag op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev bijeengekomen voor een massademonstratie. De forse opkomst duidt erop dat het moreel van de oppositie nog altijd hoog is, zelfs na vier weken van bijna dagelijkse protesten. Tegelijkertijd had elders in de hoofdstad een tegendemonstratie plaats van aanhangers van de regering. Daar kwamen echter slechts rond de vijftienduizend mensen op af.

De afgelopen week is de regering de oppositie iets tegemoetgekomen door opgepakte betogers amnestie te verlenen en een onderzoek in te stellen naar twee hoge functionarissen. De oppositie neemt daar echter geen genoegen mee en eist dat de regering van Janoekovitsj vertrekt en dat vervroegde verkiezingen worden gehouden.

De protesten in Oekraïne braken op 21 november uit toen president Viktor Janoekovitsj onder druk van Rusland weigerde een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te tekenen. Nadat het tot tweemaal toe tot heftige confrontaties met de politie was gekomen, groeiden de gelederen van de antiregeringsbetogers snel. Inmiddels is op het Onafhankelijkheidsplein een tentenkamp verrezen en beginnen de protesten een serieuze bedreiging te vormen voor de positie van Janoekovitsj.

Inmiddels lijkt Oekraïne de koers te hebben gewijzigd. Premier Serhij Arboezov zei donderdag dat het land alsnog het verdrag met de EU wil ondertekenen, als enkele knelpunten kunnen worden opgelost. Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle zei zondag echter op Twitter dat het verdrag voorlopig in de ijskast staat en dat de woorden en daden van Janoekovitsj en zijn regering ten aanzien van de overeenkomst 'steeds verder van elkaar komen te liggen'.