SP wil echt geen Roemenen in Nederland

Nederland moet samenwerking zoeken met gelijkgestemde landen om tegen Europese afspraken in arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije te blijven weren. Dat heeft SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdagavond betoogd in de Tweede Kamer.

Nederland moet 'de kont tegen de eurokrib gooien' en werkvergunningen invoeren voor Roemenen en Bulgaren, zei Ulenbelt in een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). "Asscher erkent dat er problemen zijn, en toch levert hij de zeggenschap over onze arbeidsmarkt in."

Volgens Ulenbelt moet Asscher in samenwerking met landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de komst van Roemenen en Bulgaren blokkeren. "Wees een held, zeg tegen de EU dat de problemen hier te groot zijn, en voer werkvergunningen in", luidde zijn oproep aan Asscher. Volgens de SP'er hoeft Nederland geen nadelige gevolgen uit Brussel te vrezen. "Dat is allemaal symbolisch."

Volgens Europese afspraken kan Nederland de komst van Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten vanaf 1 januari niet langer tegenhouden. Dat Asscher gehoor geeft aan de oproep van de SP is niet waarschijnlijk. Wel probeert hij samen met Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië meer aandacht van Brussel te krijgen voor de schaduwkanten van het vrije verkeer van personen.

De VVD hekelde in de Tweede Kamer de manier waarop de Europese Commissie tot nu toe reageert op de pleidooien van Nederland en de overige drie landen. "Verkrampt en teleurstellend", zei VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Zij riep Asscher op zich te scharen achter een recent pleidooi van de Britse premier David Cameron om het vrije verkeer in te perken.

Eerder dinsdag stemde de Tweede Kamer al over een motie van de PVV om Roemenen en Bulgaren ook na 1 januari te blijven weren. Alleen PVV, SP en Partij voor de Dieren stemden voor.