Extra banen Merwede vooral naar Polen en Roemenen

De megaorder die IHC Merwede begin augustus binnenhaalde, levert vooral werk op voor buitenlandse technici uit Polen en Roemenië. 'Misschien een kwart' van de driehonderd banen die de order oplevert bij de scheepsbouwer zal worden ingevuld door Nederlanders, zegt directeur personeelszaken Bert van der Sluis donderdag in het AD.

Ook de banen die door de order ontstaan bij toeleveranciers zullen voor een groot deel niet worden ingevuld door Nederlanders, is de verwachting van Van der Sluis. "De scheepsbouwspecialisten die wij nodig hebben, zijn hier gewoon niet", zegt hij in het dagblad. "Wel schrijnend met zevenhonderdduizend werklozen in Nederland", zegt hij verder.

IHC Merwede bouwt voor ruim een miljard euro zes schepen voor de Braziliaanse olie-industrie. De zogenoemde pijpenleggers worden grotendeels vervaardigd in Nederland.

IHC Merwede is niet het enige bedrijf dat technici buiten Nederland rekruteert, stelt het AD. Zo heeft een Nijmeegs bedrijf in elektrotechniek een eigen opleiding gestart in Roemenië. Op die manier heeft het bedrijf al tientallen Roemenen voor werk in Nederland opgeleid.