Terry Gilliam: Don Quixote wordt volgende film

Terry Gilliam denkt dat hij eindelijk zijn langverwachte film The Man Who Killed Don Quixote kan maken. "Ik heb al zes pogingen gewaagd, wellicht is zeven mijn geluksgetal", zegt de filmmaker tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon. Hij probeert de film al jaren te maken. De laatste poging, in 2010, liep stuk door geldgebrek.

Eerder dat jaar kwam de productie ook al in financiële problemen, waardoor Johnny Depp zich genoodzaakt zag zijn rol terug te geven. Hij werd opgevolgd door Ewan McGregor. De poging uit 2000, met Depp en Jean Rochefort, is verfilmd in de documentaire Lost in La Mancha.

Vooralsnog vervult Robert Duvall nog steeds de hoofdrol in deze laatste verfilming. Het is echter de vraag hoe lang de inmiddels 82-jarige acteur nog wil wachten.

De bijna 73-jarige Gilliam is van plan ditmaal door te stoten. "Het feit dat ik nu terugkeer naar Don Quixote is vooral omdat ik niets anders te doen heb en er eigenlijk klaar mee wil zijn. Ik wil dit project uit mijn leven hebben."

The Man Who Killed Don Quixote gaat over een reclamemaker, gespeeld door McGregor, die heen en weer in de tijd reist tussen het huidige Londen en het La Mancha uit de 17e eeuw. Daar ontmoet hij Don Quichot, de rol van Duvall, die hem aanziet voor zijn partner en schildknaap Sancho Panza, bekend uit het boek van de Spanjaard Miguel de Cervantes.

Gilliam krijgt het de komende tijd nog druk. Eerder vandaag werd bekend dat hij en de andere leden van Monty Python, John Cleese, Terry Jones, Eric Idle en Michael Palin weer bijeenkomen voor een theatershow.


Terry Gilliam: Don Quixote wordt volgende film (Foto: Novum)