Shiffrin wint eerste slalom

Mikaela Shiffrin heeft de eerste slalom van het seizoen op haar naam geschreven. De Amerikaanse was in het Finse Levi oppermachtig en won met meer dan een seconde verschil.

De wedstrijd was er één met twee gezichten. In de eerste run nam favoriet Mikaela Shiffrin, vorig jaar winnares van de wereldbeker op de slalom, direct ruim de leiding. Ze maakte halverwege een grote fout, hierdoor was de achterstand voor nummer twee Tina Maze nog enigszins te overzien, een halve seconde. Waar favorieten als Shiffrin, Maze en de Duitse Maria Hoefl-Riesch bij de eerste vier eindigden waren er veel verrassingen te noteren. Op de goed geprepareerde piste in Lapland wisten vooral de negentienjarige Duitse Marina Wallner en de nog een jaar jongere Oostenrijkse Christina Ager te imponeren. Beide debutanten kwamen direct de top-vijf binnen. Van de uitvallers waren Wendy Holdener, Michaela Kirchgasser en Marlies Schild de grootste namen.

In de tweede run leek er lange tijd een grote stunt in de maak te zijn. De Noorse Nina Loeseth, 29e na de eerste run, kwam razendsnel naar beneden en bleef zeer lang aan de leiding staan. Uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een knappe zevende stek. De Finse Tanja Poutiainen, favoriet van het thuispubliek, kon niet overeind blijven staan. In het gevecht om de overwinning was het Hoefl-Riesch die als eerste de leiding nam met een zeer sterke run, waar ook Maze niet bij in de buurt kwam, zij werd derde. Als laatste mocht de pas achttienjarige Shiffrin naar beneden, haar run zag er zo mogelijk nog stabieler uit dan de eerste, ze kon haar voorsprong zelfs uitbreiden tot meer dan een seconde. Een grote fout onderaan de piste kon haar niet deren, ze wist zich snel te herstellen en de eerste overwinning van het seizoen was een feit.