Samsom beloofde schrappen strafbare illegaliteit

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in april een aantal fractiegenoten toegezegd de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. In ruil moesten zij tegen de motie van wantrouwen stemmen die was ingediend tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Dat melden meerdere bronnen aan Novum Nieuws.

Samsom deed zijn toezegging aan acht fractieleden die voor de motie wilden stemmen die was ingediend in het debat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. De volgende dag zei Samsom echter, tot groot ongenoegen van de fractieleden, dat hij niets had beloofd, en dat sprake moest zijn van een misverstand.

In het debat over Dolmatov dienden de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen in tegen Teeven. Ook het CDA, D66 en de ChristenUnie wilden dat de staatssecretaris opstapte.

Aanvankelijk wilden vijftien PvdA'ers ook instemmen met de motie, zo bleek uit een hoofdelijke stemming in de PvdA-fractie. Samsom eiste echter unanimiteit. In een gesprek op zijn kamer zou hij toen hebben gezegd bereid te zijn de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen. Dit is, ondanks fel verzet dat afgelopen voorjaar binnen de eigen partij uitbrak, nooit gebeurd.

Een woordvoerder van Samsom herhaalt dat nooit is beloofd om de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. Wel heeft Samsom gezegd dat in het wetsvoorstel van Teeven een wijziging zou worden aangebracht. In dat oorspronkelijke wetsvoorstel stond dat illegaliteit als een misdrijf zou worden aangemerkt, terwijl in het regeerakkoord was afgesproken dat het slechts een overtreding zou zijn. Die wijziging is later ook doorgevoerd.