PVV overwoog tegenstem strafbaarstelling illegaliteit

Ondanks dat het geheel overeenkomt met het gegil dat de PVV 'beleid' pleegt te noemen, heeft de partij serieus overwogen om bij het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te maken, tegen te stemmen.  Vanochtend wist PVV-senator Marcel de Graaff dit te melden aan de Telegraaf.

Nu vraag je jezelf misschien af met welk doel de eenmansfractie tegen zou stemmen? De reden is simpel en redelijk voorspelbaar: om een kabinetscrisis te veroorzaken. Heer de Graaff spreekt: "Als tegenstemmen betekent dat er crisis in het kabinet komt, dan stemmen wij tegen. Het is voor ons belangrijker dat het kabinet gestopt wordt, zodat de werkloosheid niet blijft stijgen".

Een paar uur later draaide de Eerste Kamerfractie van de PVV alweer bij. Via twitter liet de fractievoorzitter weten dat de PVV 'natuurlijk' voor strafbaarheid van illegaliteit stemt. Van zijn blonde leider kreeg hij onmiddellijk een retweet.

Het wetsvoorstel is een hekel punt tussen de coalitiepartners. Het naar eigen zeggen links georiënteerde PvdA heeft ingestemd met het voorstel, maar vraagt in ruil daarvoor een versoepeld asielbeleid en bovendien een kinderpardon. Dit tegen de wens van een deel van de achterban in. Het zichzelf als liberaal profilerende VVD heeft hiermee ingestemd, omdat men verguld dat  voorstel, dat men al eerder probeerde in te voeren, uiteindelijk toch nog doorgang vindt.

Staatssecretaris Teeven rekent op de medewerking van de Partij van de Vrijheid. Een 'ja' of 'natuurlijk' van de beweging van Wilders zou de mindersheidscoalitie aan een meerderheid helpen.

Waarschijnlijk kwam de Graaff er later achter dat de coalitie wel meer keuze heeft dan de PVV alleen. Het CDA zou de partners namelijk ook uit de brand kunnen helpen. Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor de als christelijk bekend staande partij, heeft al laten weten dat het Appèl onder bepaalde voorwaarden wel wil meewerken aan het voorstel Het CDA vind het wel belangrijk dat illegaliteit gezien wordt als een overtreding en niet als een misdrijf. Bij dit laatste zou het helpen van illegalen strafbaar zijn.