Oktober uitzonderlijk zacht en nat

De maand oktober gaat de boeken in als een bijzonder zachte, maar ook natte herfstmaand. De meteorologen van weeronline.nl spreken sowieso van een bijzondere weermaand door alle extremen.

De gemiddelde temperatuur kwam in oktober uit op 12,1 graden, laat het weer bureau weten op de laatste dag van de maand. Daarmee komt oktober 2013 in de top tien van warmste oktobermaanden sinds 1900. Normaal is het in oktober gemiddeld 10,7 graden.

Oktober was ook een natte maand. Vooral in het weekend van 12 en 13 oktober kwam het met bakken uit de hemel, met name in het zuidwesten. In Dirksland op Goeree-Overflakkee viel in 24 uur tijd 225 millimeter, wat neerkomt op tien emmers per vierkante meter. De zware regenval zorgde voor veel overlast.

De 22e van de maand was vervolgens bijzonder warm. Een warmterecord werd net niet gehaald omdat het kwik in De Bilt bleef steken op 21,8 graden. Wel was het met 23,1 graden in het Limburgse Ell nog nooit zo warm op 22 oktober op een plek in Nederland.

Een kleine week later kwam het tot een hersftstorm, waarbij voor het eerst in 34 jaar windkracht 12 werd gemeten. In Lauwersoog werden windstoten gemeten tot 152 kilometer per uur. De storm was de zwaarste sinds 1976.