Rutte: koning ontmoet Poetin wellicht

Koning Willem-Alexander zal tijdens zijn aanstaande bezoek aan Rusland mogelijk de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt. "Er wordt gekeken of dat mogelijk is", aldus de minister-president.

Het kabinet wil met het bezoek van de koning, ondanks de hoogopgelopen diplomatieke spanningen van de laatste weken, de goede relaties tussen de landen onderstrepen, schrijft de krant. Wat de precieze rol van koning Willem-Alexander is in het verbeteren van de onderlinge betrekkingen wil Rutte niet zeggen. Wel stelt hij dat 'we de koning niet als pion moeten gebruiken'.

Rutte benadrukt in het interview verder dat Nederland geen gehoor zal geven aan de Russische eis om de Haagse agenten te straffen die de Russische diplomaat Dmitri Borodin oppakten. "Dat is niet aan de orde", aldus de premier. Het feitenrelaas van de politie geeft daar volgens Rutte geen reden toe.

De afgelopen weken zijn de gemoederen tussen Nederland en Rusland hoog opgelopen door een reeks incidenten. Naast de arrestatie van Borodin enterde de Russische kustwacht een schip van Greenpeace en werd een Nederlandse diplomaat in Moskou mishandeld. Donderdag werd bekend dat er is ingebroken in een pand in Den Haag dat onder beheer is van de Russische ambassade.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet eerder weten te vinden dat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou, dat gepland staat voor 9 november, vooralsnog gewoon door kan gaan.