FOK!filmblik: Candyman (1992)

Op vrijdag 16 oktober 1992 kreeg de film Candyman haar vuurdoop op het Internationale Film Festival van Chicago. Het is dan dus niet zo vreemd dat we dit cineastische pareltje van regisseur Bernard Rose vandaag in het FOK!filmblik tegenkomen.

Candyman

Helen Lyle (Virginia Madsen) en Bernadette Walsh (Kasi Lemmons) zijn in Chicago om onderzoek te doen naar stadslegendes. Lyle raakt al snel geobsedeerd door het verhaal over ene Candyman. Vulgens de legende was Daniel Robitaille (Tony Todd) de zoon van een slaaf die zich opwerkte tot een rijk man. Nadat een meisje zwanger van hem raakte werd de jonge kunstenaar op gruwelijke wijze afgeslacht. De legende zegt echter ook dat een persoon die zijn bijnaam staande voor een spiegel vijfmaal uitspreekt hem daarmee op kan roepen. De ongelovige Lyle probeert het uit, maar krijgt daar heel erg veel spijt van.

Candyman 1
If you look in the mirror and you say his name 5 times, he'll appear behind you breathing down your neck

Candyman was gebaseerd op een verhaal van de Britse horrorgrootmeester Clive Barker, die we uiteraard ook kennen van zijn beroemde Hellraiser-verhalen. Voor actrice Virginia Madsen was de opname van deze film op zich al een horror. De actrice is allergisch voor bijensteken en laat dat nou net het dier zijn dat we het meest tegenkomen in deze film. Op de filmset was dan ook constant een ambulance aanwezig voor het geval de actrice tijdens de opnames per ongeluk gestoken zou worden. De bijen die in deze film te zien waren, waren speciaal voor de opname gekweekt. Zo was men er zeker van dat de jonge bijen niet ouder waren dan 12 uren, zodat ze er wel volwassen uitzien maar nog niet in staat zijn om te steken.

Candyman 2

De film kent ook een zeer sterke soundtrack van Philip Glass. Glass dacht in eerste instantie aan een kleine film mee te werken maar was zeer verrast toen de film een succes werd. Het zou tot 2001 duren dat de soundtrack van Candyman zou worden uitgebracht.